PDF Afdrukken E-mail

Versterk onze vrijwilligersploeg !

U bent gepensioneerd en gepassioneerd door de geschiedenis van België? Of u bent student of recent afgestudeerd en u zoekt een nuttige ervaring voor op uw cv? U wilt zich graag inzetten voor het goede doel? Het CegeSoma zoekt nieuwe vrijwilligers om het huidige team aan te vullen en biedt u de gelegenheid om in archieven te duiken die nog vaak gesloten zijn voor onderzoek en om uw archivistieke competenties te versterken. Neem contact op met cegesoma@cegesoma.be of 02/556 92 11.

Het CegeSoma verwerft constant nieuwe archiefbestanden, documentatie en foto's. Na ontvangst grijpen we vooreerst in om de stukken duurzaam te bewaren. We verwijderen alles wat de documenten zou kunnen beschadigen en we verpakken ze vervolgens in zuurvrije mappen en dozen. Daarna beginnen we met het ontsluiten: we stellen inventarissen, lijsten, catalogi en databases op zodat de gebruiker over toegangen beschikt om de archieven te raadplegen.

 

 Zonder het harde werk van onze vrijwilligers, stagiaires en jobstudenten zouden we nooit het ritme van de vele verwervingen kunnen bijhouden. Daarom hebben we beslist via deze nieuwsbrief en een reeks Facebook-posts onze helpersploeg in de kijker te zetten.

 

Met de handen in het archiefAls het nu gaat om het klasseren van het documentatiefonds Van Merode over de luchtoorlog, het beschrijven van overtuigingstukken uit de collaboratieprocessen van het Auditoraat-generaal of het opstellen van een rapport over de fysieke bewaring van onze affichecollectie; onze vrijwilligers en stagiaires delen de ervaring om zich concreet in archief te kunnen werpen dat vaak nog niet toegankelijk is voor onderzoek. Op die manier dragen zij rechtstreek bij aan het wetenschappelijk onderzoek over de 20ste eeuw.

 

We houden rekening met de specifieke interesses en de beschikbaarheid van elke vrijwilliger om geschikte opdrachten uit te kiezen. Sommigen opdrachten bedragen maar enkele dagen werk wanneer andere, meer complexe taken, zich over enkele maanden of jaren kunnen spreiden. Om de opdrachten uit te voeren kunnen de vrijwilligers op de steun van de archivarissen en de historici van het Cegesoma rekenen. De werken worden uitgevoerd volgens de normen opgelegd door het Rijksarchief, bijgevolg ontwikkelen onze vrijwilligers en stagiaires essentiële vaardigheden op het vlak van archivistiek en van de concrete omgang met de documenten.

 

Een gemotiveerd team, van alle leeftijdenOns team is zowel samengesteld uit studenten of jong gediplomeerden die op zoek zijn naar een waardevolle ervaring binnen de erfgoedsector als uit mensen die momenteel over meer tijd beschikken of die beslist hebben om tijdens hun pensioen werk te maken van hun interesse voor geschiedenis. In een hartelijke en intellectueel stimulerende omgeving dragen ze samen bij aan de nuttige valorisatie van ons historisch erfgoed.


Spreekt vrijwilligerswerk u aan? Aarzel dan niet om met ons contact op te nemen via telefoon of via cegesoma@cegesoma.be en kom ons team versterken !

 

Mathieu Roeges

 

18 / 4 / 2017 

  Terug