PDF Afdrukken E-mail

Steden in oorlog, 1914-1918. Wallonië

 

Alain Colignon & Mélanie Bost

 

La Wallonie dans la Grande Guerre, 1914-1918 


 

De auteurs van La Wallonie dans la Grande Guerre verhalen het wedervaren van de Walen gedurende de Eerste Wereldoorlog aan de hand van beelden. Ze onderzoeken hoe foto's, postkaarten en ook de geïllustreerde pers de grote uitdagingen van deze woelige periode weergeven.

 

Een nieuwe kijk op de Eerste Wereldoorlog
Via een verzameling foto's genomen door de bezetter of ook door “lokale” amateur- en beroepsfotografen hebben Alain Colignon en Mélanie Bost getracht de uitdagingen van een tragische periode weer te geven: de invasie en de Duitse slachtpartijen van augustus 1914, de invoering van het bezettingsbestuur en het uitbuitend beleid ten overstaan van de Waalse bevolking, het dagelijks leven van de burger die met allerlei tekorten geconfronteerd wordt, de aanwezigheid van een vijandig leger op het grondgebied en, meer in het algemeen, de voortdurende aantasting van zijn vertrouwde omgeving. En dit terwijl dichtbij de gevechten in alle hevigheid voortgaan.

 

Geschiedenis in beeld: een nieuwe aanpak
Na de publicatie van de boeken over Brussel en Antwerpen in de reeks “Steden in oorlog” poogt dit werk, op basis van origineel en kwalitatief fotografisch erfgoed, het persoonlijk wedervaren van de Walen tijdens de Eerste Wereldoorlog weer te geven. Met de nadruk op de grote steden (Liège, Charleroi, Namur, Mons…), de industriegebieden (Borinage, Pays noir, Centre, Mouscron…) en een aantal kleinere steden (Arlon, Huy, Wavre…), biedt deze uitgave op een verrassende manier een “Geschiedenis van de Walen” tijdens de Grote Oorlog.

 

Het boek kan besteld worden bij CegeSoma via email (cegesoma@cegesoma.be) of telefoon (00 32 2 556 92 11) aan de prijs van 20 € (verzendkosten niet inbegrepen) in plaats van 22,90 € (boekhandelprijs).


La Wallonie dans la Grande Guerre 1914-1918 [Alain Colignon & Mélanie Bost], La Renaissance du Livre, 2016, 176 p.

 

Ga naar de backlist voor een overzicht van alle uitgaven.  

 

1 / 12 / 2016

 

  Terug