PDF Afdrukken E-mail

Vragen bij het archivalisch potentieel van het beeld

Onder leiding van 

Julie Maeck (CegeSoma) & Matthias Steinle

 

L'image d'archives. Une image en devenir 


 

Zogeheten archiefbeelden zijn volledig doorgedrongen tot onze visuele cultuur, via cinema en televisie, de pers, musea en schoolboeken. Het archiveren van het fotografisch of cinematografisch beeld is echter niet vanzelfsprekend. Het beeld werd niet altijd beschouwd als iets dat moest worden bewaard. Er kan ook een tegenspraak bestaan tussen enerzijds een bepaalde logica van 'directe' televisieprogramma's die documenten produceren met een schijnbaar kortstondig belang en anderzijds de wens om het beeld te archiveren.

 

Van beeld tot archiefbeeld
Het doel van dit boek is het identificeren van de processen – strategieën, contacten, uitdagingen en doelstellingen – die bijdragen tot het verlenen van de archiefstatus aan het beeld.
Wat maakt een beeld tot archiefdocument ? Waarom is dit niet het geval voor alle beelden ?

 

Perspectieven en vragen
Het archivalisch potentieel van het beeld onderzoeken, veronderstelt in de eerste plaats de genealogie van het begrip archief vast te leggen. Dit betekent dat we moeten kijken naar de uitdagingen en de discussies van bij het ontstaan van de fotografie en de cinema. Verder moeten de praktijken van het “nemen van een beeld”, de archivering, en het “hernemen” (hergebruik, televisie, plastische kunsten, marketing, historiografie, museografie…) vergeleken worden. Tenslotte moeten de verschillende functies die aan het archiefbeeld toegeschreven worden geanalyseerd worden.

 

Een multidisciplinaire benadering
Het boek verzamelt artikelen van historici, kunsthistorici, archivisten, filosofen, esthetici, antropologen, artiesten en onderzoekers in de cinematografie en de communicatiewetenschappen. Twee nog niet gepubliceerde interviews met gespecialiseerde historici – Marc Ferro en Pierre Sorlin, Sylvie Lindeperg en Laurent Véray –, vormen het besluit van dit boek.

 

Het boek kan besteld worden bij het CegeSoma per email (cegesoma@cegesoma.be) of telefoon (00 32 2 556 92 11) aan de prijs van 20 € (portkosten niet inbegrepen).

 

L'image d'archives. Une image en devenir [Julie Maeck & Matthias Steinle], Rennes, PUR, 2016, 340 p.

 

Ga naar de backlist voor een overzicht van alle uitgaven.  

 

11 / 1 / 2017 

  Terug