PDF Afdrukken E-mail

Terug naar Lemberg ? Een boek, een spektakel en een lezing.

Een event georganiseerd door de internationale leerstoel voor de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog .


Het CegeSoma is bijzonder verheugd partner te zijn van de internationale leerstoel voor de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog (prijs Baron Velge), in het bijzonder naar aanleiding van de uitzonderlijke opvoering in België van East West Street: A Song of Good and Evil. East West Street is een muziekspektakel  gebaseerd op het boek “Galicische Wetten “ (Unieboek / Het Spectrum, 2018) van Philippe Sands.


 Philippe Sands is schrijver en advocaat gespecialiseerd in verdediging van de mensenrechten.

Bij zijn onderzoek naar zijn familiegeschiedenis verdiepte hij zich in de oorzaken van volkerenmoord en misdaden tegen de menselijkheid.

Het verhaal gaat over internationaal strafrecht en wordt uitgebeeld via de lotgevallen van de grootvader van de schrijver en drie mannen die een centrale rol spelen op de processen van Neurenberg, namelijk een academicus uit Cambridge, Hersch Lauterpacht, de Poolse procureur Raphael Lemkin en de advocaat van Hitler, Hans Frank.

Deze persoonlijke kijk op de oorsprong van de moderne rechtspraak wordt geëvoceerd met teksten van Katja Rietmann en Philippe Sands, archiefbeelden en muziek van Bach, Beethoven, Rachmaninov en Leonard Cohen. De muziek wordt gebracht door de bekende basbariton Laurent Naouri en de grote pianist  Guillaume de Chassy. De enscenering is werk van Nina Brasier.


Deze unieke en uitzonderlijke voorstelling vindt plaats in de zaal voor kamermuziek van Bozar op 28 januari. Tickets zijn verkrijgbaar aan de speciale prijs van € 10 (€ 5 voor studenten).

 

De dag nadien, op dinsdag 29 januari , zal Philippe Sands om 10.00 u. een lezing geven  aan de ULB met als titel “Retour à Lemberg, alors et maintenant” (lokaal  R42.4.502; Campus Solbosch).

 

Ieder jaar reikt de internationale leerstoel voor de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog een onderscheiding uit – de prijs Baron Velge – aan een onderzoeker die heeft bijgedragen tot de studie over deze periode.

Dit jaar viel die eer te beurt aan Philippe Sands voor zijn boek “Galicische Wetten” en voor het muziek- en theaterstuk te Brussel dat hierop is gebaseerd.

Voordien werd de prijs reeds toegekend aan andere befaamde onderzoekers zoals Filippo Focardi, Timothy Snyder of Pawel Machcewicz, de ontslagen directeur van het museum over de Tweede Wereldoorlog in Gdansk.


Het spektakel is de moeite waard en niet te missen! 

 

In afwachting kan je misschien al het boeiende boek “Galicische Wetten” ter hand nemen: het is tegelijk een historische roman, een politiethriller en een getuigenverhaal waarmee je wordt ondergedompeld in lotgevallen, ontmoetingen en eigenaardigheden van het Lemberg van de 20e eeuw .

 

 

 

 

 

 

  Terug