PDF Afdrukken E-mail

TENTOONSTELLING - Gastvrij Brussel?

Op 13 oktober opent in het Joods Museum de tentoonstelling 'Gastvrij Brussel?'. Deze tentoonstelling is het resultaat van een samenwerking tussen het Joods Museum en het Rijksarchief. Ze traceert, over een periode van bijna twee eeuwen (van 1830 tot vandaag), het parcours van emigranten die zich, gedurende enkele maanden of voor altijd, in Brussel vestigden. Naast dit historisch luik presenteert de tentoonstelling ook het werk van opkomende kunstenaars die de migratieproblematiek en de culturele diversiteit van het huidige Brussel aankaarten.

 

Vandaag leven er meer dan 180 nationaliteiten naast elkaar in Brussel. Dat zijn niet alleen cijfers. Al deze migranten hebben hun eigen verhaal, hun eigen parcours en hun eigen verwachtingen.

 Sinds 1830 volgden verschillende migratiegolven elkaar op. Waarom hebben deze vrouwen en mannen hun land verlaten? Was Brussel voor hen een toevluchtsoord?

Deze tentoonstelling vertelt hoe de Belgische hoofdstad zich beetje bij beetje omvormde tot een “wereldstad”. Over een periode van bijna twee eeuwen schetst de tentoonstelling het parcours van deze vreemdelingen die zich voor enkele maanden of voor altijd in Brussel vestigden. Dat gebeurt aan de hand van voorwerpen die de migranten met zich meebrachten, persoonlijke getuigenissen of familiefoto's.

Naast dit historisch luik stelt “Gastvrij Brussel?”  ook het werk voor van jonge opkomende kunstenaars die hun basis in Brussel hebben, zoals fotografen, street artists, beeldhouwers en videokunstenaars. Zij kaarten de migratieproblematiek en de culturele verscheidenheid aan in het huidige Brussel.

De tentoonstelling brengt tevens films, optredens, voordrachten en ateliers. Het geheel wordt georganiseerd door het Joods Museum van België en Het Rijksarchief, met steun van de wedstrijd uitgeschreven door het Joods-Marokkaanse Culturele Centrum. Er is hieromtrent een speciale editie van de Interculturele Agenda beschikbaar, gerealiseerd door het Brusselse Centrum voor Interculturele Actie.

Praktische info:Waar? In Het Joods Museum van België (Miniemenstraat 21, 1000 Brussel)
Wanneer? Van 13 oktober 2017 tot 18 maart 2018
Openingsuren: van dinsdag tot vrijdag van 10 tot 17 uur, zaterdag en zondag van 10 tot 18 uur.
Info: 02 500 88 37; georgia@mjb-jmb.org
Geleide bezoeken zijn mogelijk Fr/Nl/En (max. 25 pers) : 60 euro
Inkom: 10 euro ( met vermindering: 7euro)

Meer info: http://www.mjb-jmb.org

  Terug