PDF Afdrukken E-mail
Welkom bij het CEGESOMA/Rijksarchief in België

Het CEGESOMA, Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij, is het Belgische kenniscentrum voor de geschiedenis van de conflicten van de 20ste eeuw. Het verricht onderzoek, doet aan publiekswerking en bewaart documentatie. Het vomt sinds 1 januari 2016 de vierde Operationele Directie van het Rijksarchief. Het is een platform voor wetenschappelijke en maatschappelijke activiteiten in binnen- en buitenland, in het bijzonder m.b.t. de twee wereldoorlogen.


Belangrijk bericht

Maandag 1 mei 2017 (Feest van de Arbeid) is het CEGESOMA gesloten.

BELGIUM WWII – Een virtueel platform over de Tweede Wereldoorlog

 In een tijd waarin betrouwbare informatie over gevoelige thema's belangrijker lijkt dan ooit, ontwikkelt het CegeSoma een virtueel platform over België en zijn inwoners tijdens de Tweede Wereldoorlog. De website Belgium WWII verschijnt eind september 2017.
We lichten alvast een tipje van de sluier op over de eerste uitgewerkte thema's.

Lees meer...

Open WORKSHOP - Scope and Limits of Reconciliation

 Op 29 mei organiseren het CegeSoma en het CECRI een  open workshop met betrekking tot de draagwijdte en de grenzen van verzoening ('Scope and Limits of Reconciliation'). Sandra M. Rios Oyola et Björn Krondorfer zullen over het onderwerp van gedachten wisselen. Lees meer...

ARCHIEF - Versterk onze vrijwilligersploeg!

 U bent gepensioneerd en gepassioneerd door de geschiedenis van België? Of u bent student of recent afgestudeerd en u zoekt een nuttige ervaring voor op uw cv? U wilt zich graag inzetten voor het goede doel? Het CegeSoma zoekt nieuwe vrijwilligers om het huidige team aan te vullen en biedt u de gelegenheid om in archieven te duiken die nog vaak gesloten zijn voor onderzoek en om uw archivistieke competenties te versterken. Neem contact op met cegesoma@cegesoma.be of 02/556 92 11.

 

IVe Conferentie van de International Federation for Public History

 Van 5 tot 9 juni 2017 vindt in Ravenna de vierde conferentie plaats van de International Federation on Public History (IFPH/FIHP). Gedurende vijf dagen zullen een vijftigtal internationale panels thema's aankaarten die essentiële vragen stellen over publieksgeschiedenis.

Lees meer...

DIGITALE CATALOGI - 3 tips om meer bronnen en referenties te vinden

 Het raadplegen van de digitale catalogi van instellingen als de Koninklijke Bibliotheek, het Rijksarchief en het CegeSoma* hoort bij de eerste stappen die een onderzoeker zet om inzicht te krijgen in het verleden. Wij geven jullie hieronder drie tips om meer referenties en digitale bronnen te vinden in de catalogi van deze instellingen. Lees meer...

SYMPOSIUM - Violence In 20th-Century European History: Commemorating, Documenting, Educating

 Van 6 tot 8 juni 2017 vindt in Brussel het 6e symposium plaats van het Europees netwerk Remembrance and Solidarity (ENRS). Het thema van dat symposium is geweld in de Europese geschiedenis van de 20e eeuw. De klemtoon zal gelegd worden op de herdenking van dat geweld en de uitdagingen die deze herdenkingen vormen voor documentatie en onderwijs. 
Lees meer...

Opleiding - 75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog

 Het CegeSoma organiseert deze lente samen met FARO, Heemkunde Vlaanderen en het Instituut voor Publieksgeschiedenis-U Gent drie opleidingssessies voor erfgoedorganisaties en lokale historici waarin gerenommeerde historici nieuwe pistes voorstellen om de geschiedenis te schrijven van het dagelijkse leven, van het verzet en van de collaboratie in Vlaanderen.

Inschrijving en info: http://www.heemkunde-vlaanderen.be/ondersteuning/vorming/

    1   2   3   4   5