PDF Afdrukken E-mail
Welkom bij het CEGESOMA

Het CEGESOMA, Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij, is het Belgische kenniscentrum voor de geschiedenis van de conflicten van de 20ste eeuw. Het verricht onderzoek, doet aan publiekswerking en bewaart documentatie. Als federale instelling maakt het samen met het Rijksarchief en de Koninklijke Bibliotheek deel uit van de Pool Documentatie. Het is een platform voor wetenschappelijke en maatschappelijke activiteiten in binnen- en buitenland, in het bijzonder m.b.t. de twee wereldoorlogen.


Onwillig Brussel

 Nieuw boek van Lieven Saerens over Joden in de hoofdstadIn september 2014 verschijnt het nieuwe boek van historicus Lieven Saerens: Onwillig Brussel. Een verhaal over Jodenvervolging en verzet. Aan de hand van concrete personen, families, daders, slachtoffers en omstaanders wordt de lezer meegenomen in een eeuw Joods verleden in Brussel.
Lees meer...

Open Monumentendagen Brussel

Luchtvaartsquare 29 opent zijn deuren op 21 september

Op 20 en 21 september 2014 organiseert het Brussels Gewest zijn jaarlijkse Open Monumentendagen. Het centrale thema van dit jaar is 'Geschiedenis en herinnering'. Op zondag 21 September 2014 kan het publiek ook een bezoek brengen aan het bijzondere gebouw waarin het CEGESOMA is gehuisvest.
Lees meer...

Vanaf 11 september, tentoonstelling: Shock!1914… Wat als er morgen oorlog uitbreekt?

De Duitse inval in België, op 4 augustus 1914, veroorzaakt een echte shock. De neutraliteit van het land, sinds 1939 de garantie voor vrede, wordt brutaal geschonden.
Lees meer...

eBook in het Algemeen Rijksarchief

 Vele publicaties over de Eerste Wereldoorlog electronisch beschikbaar in het ARA

Een nieuwe bijgewerkte Bronnengids voor de Eerste Wereldoorlog in België, uitgegeven door het Algemeen Rijksarchief, is gepubliceerd in de vorm van een e-book (EPUB-formaat, meer info). Ter gelegenheid van het herdenkingsjaar Eerste Wereldoorlog stelt de website in de vorm van een e-book van het Algemeen Rijksarchief (meer info), ook de volledige reeks publicaties te koop, die sinds 2001 is verschenen in de collectie “Studies over de Eerste Wereldoorlog”.

De tentoonstelling Albert & Elisabeth verlengd in het museum Belvue

  

Voor hen die nog niet de gelegenheid hebben gehad om de tentoonstelling “Albert & Elisabeth. De film van een koninklijk leven” te bezoeken, is er goed nieuws. De tentoonstelling wordt van 15 september tot 30 november 2014 verlengd in het museum Belvue (www.belvue.be). Zo zullen ook scholen in staat zijn de expo te bezoeken.
Lees meer...

70 jaar Bevrijding : wat vind je in onze collecties ?

 Sinds zijn oprichting in 1969 verwierf het CEGESOMA duizenden boeken, foto's en archieven over de bevrijding van België, deze maand 70 jaar geleden. Een overzicht.
Lees meer...

Te verschijnen in september 2014

BTNG themanummer 14-18

In september verschijnt een themanummer van het BTNG onder de titel “Tegenstellingen in België tijdens de Eerste Wereldoorlog”; een thema dat nauwelijks aan bod komt in de huidige stortvloed aan WOI-publicaties. Lees meer...

“Cegesoma Newsletter” Nr. 8 is verschenen

Cegesoma Newsletter, in zomer 2013 gelanceerd, is inmiddels aan zijn achtste editie toe. U kunt hem hier lezen.

Ter herinnering: via deze elektronische nieuwsbrief willen we de lezer informeren over actuele ontwikkelingen in de afdelingen Academische activiteiten, Publieksgeschiedenis en Documentatie.

Als u onze Newsletter wilt ontvangen, kunt u zich hier aanmelden.

    1   2   3   4