PDF Afdrukken E-mail
Welkom bij het CEGESOMA

Het CEGESOMA, Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij, is het Belgische kenniscentrum voor de geschiedenis van de conflicten van de 20ste eeuw. Het verricht onderzoek, doet aan publiekswerking en bewaart documentatie. Als federale instelling maakt het samen met het Rijksarchief en de Koninklijke Bibliotheek deel uit van de Pool Documentatie. Het is een platform voor wetenschappelijke en maatschappelijke activiteiten in binnen- en buitenland, in het bijzonder m.b.t. de twee wereldoorlogen.


Save the date

 Het leger in de Belgische geschiedenis: nieuwe perspectieven en uitdagingen

Het CEGESOMA, Josephine Hoegaerts (KU Leuven) en Nel de Mûelenaere (Universiteit Antwerpen) nodigen u op 5 november 2014 uit voor een publieke workshop.
Lees meer...

Albert en Elisabeth. Een film van een koninklijk leven

Tentoonstelling en boekZoals ieder jaar opent het Koninklijk Paleis in Brussel zijn deuren voor het publiek op dinsdag 22 juli 2014. Ook dit jaar is het thema “Wetenschap en cultuur op het Paleis”.
Lees meer...

“Cegesoma Newsletter” Nr. 7 is verschenen

Cegesoma Newsletter, in zomer 2013 gelanceerd, is inmiddels aan zijn zevende editie toe. U kunt hem hier lezen.

Ter herinnering: via deze elektronische nieuwsbrief willen we de lezer informeren over actuele ontwikkelingen in de afdelingen Academische activiteiten, Publieksgeschiedenis en Documentatie.

Als u onze Newsletter wilt ontvangen, kunt u zich hier aanmelden.

Het eerste BTNG-nummer van 2014 is verschenen

 Het voorjaarsnummer van het Belgisch Tijdschrift voor Nieuwste Geschiedenis bevat vier originele bijdragen over het 20ste-eeuwse België. Het nummer dat binnenkort verschijnt schotelt de lezer analyses voor van enkele breuklijnen in de Belgische geschiedenis sinds de jaren 1930, alsook een diplomatieke uitstap naar Hongarije.
Lees meer...

Examining Belgian Schoolbooks on WW I

 Eerstvolgende Historikderdialog op 16 september in Brugge

De volgende Historikerdialog vindt plaats op dinsdag 16 september 2014 in het Europacollege te Brugge. De Duitse (kunst)historica Kerstin Schwedes dialogeert dan met de Leuvense specialiste cultuurgeschiedenis Kaat Wils over de overdracht van kennis over het oorlogsverleden in schoolboeken. Dit wordt internationale dialoog op zijn best.
Lees meer...

Schrijf uw eigen familiegeschiedenis

Een praktijkcursus i.s.m. Davidsfonds Academie

 Dit najaar neemt het CEGESOMA een nieuw initiatief. In samenwerking met Davidsfonds Academie organiseren we een vierdelige (Nederlandstalige) cursus over het schrijven van je eigen familiegeschiedenis. Inschrijven kan nog, maar wees er snel bij!
Lees meer...

Eten tijdens de bezetting - Overtuigingsstukken Emiel De Winter geïnventariseerd

 Het CEGESOMA bewaart onder het archiefnummer AA 1314 een aanzienlijk fonds  overtuigingstukken die deel uitmaken van de rechtszaken die verband houden met individuele gevallen van collaboratie met de bezettende overheid 1940-1944.  Deze overtuigingstukken zijn samengesteld uit in beslag genomen documenten door het Auditoraat-generaal in 1944 en 1945. Een onderdeel van het fonds, 57 dozen, is afkomstig van diverse diensten die tijdens de oorlog onder de bevoegdheid stonden van Emiel De Winter, Secretaris-generaal van Landbouw en Voedselvoorziening.
Lees meer...

Persbericht

Gecensureerde kranten uit de Eerste Wereldoorlog op het internet

 Vanaf 12 juni 2014 is een verplaatsing naar een leeszaal niet langer nodig om gecensureerde dagbladen  uit de Eerste Wereldoorlog te lezen. Deze kranten zijn raadpleegbaar op de website The Belgian War Press, waar eerder al de clandestiene pers uit beide wereldoorlogen werd gepubliceerd. Deze publicatie op het internet, een initiatief van het CEGESOMA (Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij) maakt tevens nieuwe zoekmethodes mogelijk.
Lees meer...

    1   2   3