PDF Afdrukken E-mail
Welkom bij het CEGESOMA

Het CEGESOMA, Studiecentrum Oorlog en Maatschappij, is het Belgische kenniscentrum voor de geschiedenis van de conflicten van de 20ste eeuw. Het verricht onderzoek, doet aan publiekswerking en bewaart documentatie. Het vomt sinds 1 januari 2016 de vierde Operationele Directie van het Rijksarchief. Het is een platform voor wetenschappelijke en maatschappelijke activiteiten in binnen- en buitenland, in het bijzonder m.b.t. de twee wereldoorlogen.


Bericht aan de bezoekers en partners van het CegeSoma en het Rijksarchief

Het CegeSoma maakt vanaf 1 januari 2016 deel uit van het Rijksarchief

Vanaf 1 januari 2016 wordt het CegeSoma (onder de nieuwe naam “Studiecentrum Oorlog en Maatschappij”) geïntegreerd in het Rijksarchief. Het CegeSoma vormt vanaf die datum de vierde Operationele Directie (OD4) van het Rijksarchief.
De opdrachten van OD4 / CegeSoma veranderen niet. Voor de onderzoeker of de bezoeker van het CegeSoma heeft de integratie voorlopig geen gevolgen. Zowel de leeszaalwerking (het leeszaalreglement, het tarief, de openingsuren) als de online dienstverlening (websites, zoeksystemen) blijven vooralsnog ongewijzigd. Begin 2016 zullen maatregelen worden uitgewerkt en uitgevoerd om de dienstverlening in alle operationele directies van het Rijksarchief te uniformeren. U zal hierover tijdig worden geïnformeerd. Ook voor de partners van CegeSoma en het Rijksarchief blijft, enkele praktische zaken niet te na gesproken, alles bij het oude.
U kan alle informatie verder op de voet volgen via de gebruikelijke informatiekanalen: nieuwsbrieven, websites en facebook-pagina's.

Karel Velle & Rudi Van Doorslaer17 december 2015

Belangrijk bericht

De leeszaal zal vanwege de hittegolf op vrijdag 26 augustus doorlopend geopend zijn van 9u tot 15u.
Bedankt voor uw begrip.
 

 

Het eerste nummer van 2016 van de Belgisch Tijdschrift voor Nieuwste Geschiedenis is verschenen

Dit themanummer is gewijd aan marginaliteit en subalterniteit in de Belgische hedendaagse geschiedenis. De uitgenodigde hoofdredacteurs, Magaly Rodriguez en Amandine Lauro, selecteerden vier artikelen die breken met de klassieke categorieën  in de traditionele driehoek 'etniciteit – klasse – gender'. De artikelen kunnen een aanzet zijn voor een nieuw debat over de Belgische maatschappij en de toepassing van haar eigen logica op het vlak van exclusie/inclusie in een nationaal historisch perspectief.

Voor meer informatie vindt u op de vernieuwde website van het tijdschrift : http://www.journalbelgianhistory.be

 

Een vernieuwde website

De website van het BTNG – het referentietijdschrift voor Belgische hedendaagse geschiedenis – is vernieuwd !

Blader in de heldere en gebruiksvriendelijke pagina's van de website en verken met de vernieuwde zoekinstrumenten de honderden artikelen en recensies met uiteenlopende thema's en benaderingen.
Lees meer...

De Eerste Wereldoorlog in 2018 en daarna ?!

Wat kunnen we de komende twee jaar nog doen rond de Eerste Wereldoorlog ? Zijn er nieuwe thema's die we kunnen aansnijden en vooral: wat na 2018 ? En hoe zorgen we ervoor dat alle inzet na 2018 ook duurzaam wordt verankerd ?
Lees meer...

Een kennismaking met de geassocieerde onderzoekers

 Op 23 mei nodigden wij onze geassocieerde onderzoekers uit in het CegeSoma. Tijdens deze interne studiedag stelde een meerderheid van deze (intussen vijftien) onderzoekers hun project voor aan het wetenschappelijke personeel. De thema's die aan bod kwamen waren even rijk als divers: het familiale geheugen en de collaboratie  (beide onderwerpen m.b.t. de Tweede Wereldoorlog), een biografische studie van Hugo Claus, de vrijwilligers uit België in de Spaanse burgeroorlog,.... In het algemeen viel wel op dat de Tweede Wereldoorlog het dominante thema is binnen de huidige groep van deze onderzoekers. Lees meer...

De Bijdragen tot de Eigentijdse Geschiedenis, Albert & Elisabeth en vele andere uitgaves tegen een verlaagde prijs

De meeste nummers van de BEG alsook verschillende studies en hulpmiddelen i.v.m. de geschiedenis van België in de 20ste eeuw kunnen nog steeds voor een laag bedrag aangekocht worden. Ook de catalogus Albert & Elisabeth. De film van een koninklijk leven is vanaf nu aan een lage prijs te koop.

Lees meer...

Tweehonderd jaar justitie. Historische encyclopedie van de Belgische justitie

  Ten tijde van de commotie veroorzaakt door de zaak Dutroux weerklonk meermaals de slogan dat het Belgisch justitieel apparaat de overstap diende te maken van de 19de naar de 21ste eeuw. De justitiële wereld is nochtans nooit gestopt met evolueren in overeenstemming met de veranderende kenmerken en noden van de Belgische samenleving. Een omvangrijke encyclopedie brengt de beste experts over het onderwerp samen en biedt een duidelijk overzicht (klik hier om deze encyclopedie te bestellen).
Lees meer...

    1   2   3