PDF Afdrukken E-mail
Welkom bij het CEGESOMA

Het CEGESOMA, Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij, is het Belgische kenniscentrum voor de geschiedenis van de conflicten van de 20ste eeuw. Het verricht onderzoek, doet aan publiekswerking en bewaart documentatie. Als federale instelling maakt het samen met het Rijksarchief en de Koninklijke Bibliotheek deel uit van de Pool Documentatie. Het is een platform voor wetenschappelijke en maatschappelijke activiteiten in binnen- en buitenland, in het bijzonder m.b.t. de twee wereldoorlogen.


Negende Studiedag voor Jonge Historici in het CEGESOMA

Programma beschikbaar !

Op vrijdag 25 april 2014 organiseert het CEGESOMA voor het negende jaar op rij een Studiedag voor Jonge Historici. Met twee centrale thema's: 'de Eerste Wereldoorlog' en 'België en het buitenland'. Lees meer...

Lezing Serge Jaumain

 Un “Dictionnaire d'histoire de Bruxelles”: pour quoi faire ?

Op woensdag 30 april 2014 (namiddag) geeft Serge Jaumain (ULB) toelichting bij een wel heel bijzondere publicatie: de Dictionnaire d'Histoire de Bruxelles.
Lees meer...

Belangrijk bericht

Donderdag 1 mei 2014 (Feest van de Arbeid) en vrijdag 2 mai 2014 is het CEGESOMA gesloten.

Maak online kennis met het Brussel van ‘14-‘18!

 De Brusselse ervaring tijdens de Eerste Wereldoorlog was uniek. De Belgische hoofdstad ontsnapte aan het militaire geweld, maar was de grootste Europese stad die een bezetting meemaakte. De website http://www.brussels14-18.be/nl brengt deze vergeten geschiedenis tot leven. CEGESOMA realiseerde dit publieksgeschiedenisproject op initiatief van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en VisitBrussels. Originele foto's dompelen de bezoeker onder in de ervaringswereld van de burgerbevolking anno 1914-1918.
Lees meer...

Studiedag rond WOI en nationale identiteit

 Op woensdag 7 mei 2014 co-organiseert het CEGESOMA een studienamiddag samen met de Koninklijke Vlaamse Academie van België (KVAB), onder de titel 'Oorlog en Nationale Identiteit. België en Vlaanderen in de Eerste Wereldoorlog'. De studienamiddag vindt plaats in de gebouwen van de KVAB in Brussel.
Lees meer...

2009-2014: van Bastogne Historical Center naar Bastogne War Museum

 Vijf jaar nadat de stad Bastogne, lokale historici en de intergemeentelijke groep IDELUX aan de kar begonnen trekken, is het vernieuwingsproject tot een goed einde gebracht. Het oude Bastogne Historical Center, product van de jaren 1970, is getransformeerd in een ultramodern Bastogne War Museum. Sinds 22 maart 2014 staat het open voor het grote publiek.
Lees meer...

“Cegesoma Newsletter”Nr. 5 is verschenen

Cegesoma Newsletter, in zomer 2013 gelanceerd, is inmiddels aan zijn vijfde editie toe. U kunt hem hier lezen.

Ter herinnering: via deze elektronische nieuwsbrief willen we de lezer informeren over actuele ontwikkelingen in de afdelingen Academische activiteiten, Publieksgeschiedenis en Documentatie.

Als u onze Newsletter wilt ontvangen, kunt u zich hier aanmelden.

Justitie en de omkadering van verplichte arbeid voor de inheemse bevolking in landelijk Congo, 1940-1945

Het voorbeeld van Libenge

 Dit onderzoeksproject, dat werd gelanceerd in het kader van de Interuniversitaire Attractiepool “Justice and populations”, beoogt twee zaken. Het wil nagaan hoe het Belgische juridisch-administratieve systeem in Congo ten dienste werd gesteld van het exploitatieproces, én het wil de impact meten van die exploitatie op de gekoloniseerde bevolking. Om dat te doen, wordt gekeken naar de omkadering van verplichte arbeid – zowel werk van educatieve aard als werk in het kader van de oorlogsinspanning – in Libenge, in het noordoosten van de kolonie. Het tijdskader is de periode van de Tweede Wereldoorlog. Het onderzoeksproject wil nieuw licht werpen op de juridische praktijk – vooral van de bevoegde politierechtbanken – en de invoering van een dwingend arbeidsregime in moeilijke tijden.
Lees meer...

    1   2   3   4