PDF Afdrukken E-mail
Welkom bij het CEGESOMA

Het CEGESOMA, Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij, is het Belgische kenniscentrum voor de geschiedenis van de conflicten van de 20ste eeuw. Het verricht onderzoek, doet aan publiekswerking en bewaart documentatie. Als federale instelling maakt het samen met het Rijksarchief en de Koninklijke Bibliotheek deel uit van de Pool Documentatie. Het is een platform voor wetenschappelijke en maatschappelijke activiteiten in binnen- en buitenland, in het bijzonder m.b.t. de twee wereldoorlogen.


Bericht aan de bezoekers en partners van het CegeSoma en het Rijksarchief

Het CegeSoma maakt vanaf 1 januari 2016 deel uit van het Rijksarchief

Vanaf 1 januari 2016 wordt het CegeSoma (onder de nieuwe naam “Studiecentrum Oorlog en Maatschappij”) geïntegreerd in het Rijksarchief. Het CegeSoma vormt vanaf die datum de vierde Operationele Directie (OD4) van het Rijksarchief.
De opdrachten van OD4 / CegeSoma veranderen niet.
Voor de onderzoeker of de bezoeker van het CegeSoma heeft de integratie voorlopig geen gevolgen. Zowel de leeszaalwerking (het leeszaalreglement, het tarief, de openingsuren) als de online dienstverlening (websites, zoeksystemen) blijven vooralsnog ongewijzigd. Begin 2016 zullen maatregelen worden uitgewerkt en uitgevoerd om de dienstverlening in alle operationele directies van het Rijksarchief te uniformeren. U zal hierover tijdig worden geïnformeerd.
Ook voor de partners van CegeSoma en het Rijksarchief blijft, enkele praktische zaken niet te na gesproken, alles bij het oude.
U kan alle informatie verder op de voet volgen via de gebruikelijke informatiekanalen: nieuwsbrieven, websites en facebook-pagina's.

Karel Velle & Rudi Van Doorslaer17 december 2015

Terroristen en genocideplegers: een vergelijking

 Voordracht door Abram de Swaan in het kader van de Nieuwjaarsconferenties van het CegeSoma.arch

 

Heel vaak worden hedendaagse conflicten door politici, specialisten, maar ook wetenschappers  benaderd vanuit een kijk op korte termijn. Voortbouwend op zijn missie als kenniscentrum voor conflictgeschiedenis van de 20ste eeuw, wil het CegeSoma.arch deze horizon verruimen. In zijn New Year's Conferences laat het eminente wetenschappers aan het woord die een actuele maatschappelijke problematiek verbinden met de historische context van de 20ste eeuw. De eerste Nieuwjaarsconferentie zal plaatsvinden op vrijdag 19 februari 2016. Lees meer...

“Cegesoma Newsletter” Nr. 19 is verschenen

Cegesoma Newsletter, in zomer 2013 gelanceerd, is inmiddels aan zijn negentiende editie toe. U kunt hem hier lezen.

Ter herinnering: via deze elektronische nieuwsbrief willen we de lezer informeren over actuele ontwikkelingen in de afdelingen Academische activiteiten, Publieksgeschiedenis en Documentatie.

Als u onze Newsletter wilt ontvangen, kunt u zich hier aanmelden.

Duitsland in de internationale wetenschappelijke relaties na 1918

  

Hoe veranderde de Eerste Wereldoorlog de internationale wetenschappelijke netwerken?.Deze Historikerdialog zal plaatsnemen op woensdag 17 februari 2016 te Luik, met Peter Schöttler (CNRS/Freie Universität Berlin) en Christoph Brüll (FNRS/Université de Liège).
Lees meer...

Staatssecretaris Elke Sleurs bezocht het CegeSoma

Op woensdag 27 januari 2016 vond in het CegeSoma een belangrijke persconferentie plaats. In aanwezigheid van algemeen rijksarchivaris Karel Velle en CegeSoma-directeur Rudi Van Doorslaer  stelde Elke Sleurs, staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid, de integratie van het CegeSoma in het Algemeen Rijksarchief voor.
Lees meer...

Workshop rond Transitional Justice: Call for Papers

 Op 17 mei 2016 organiseert CegeSoma samen met het Centre for Global Affairs (Universiteit van Leiden) een workshop over het spanningsveld dat vaak optreedt in Transitional Justice programma's: de spanning tussen internationale verwachtingen en lokale realiteiten. Deze spanning hangt vaak samen met verschillende opvattingen over het begrip 'verzoening'. We lanceren een Call for Papers op zoek naar concrete nationale cases die dit spanningsveld kunnen illustreren. 
Lees meer...

Inspiratiedag CegeSoma - Davidsfonds

 Wenst u onderzoek te doen naar uw familiegeschiedenis ? Neem op woensdag 24 februari deel aan de inspiratiedag die zal doorgaan in de conferentiezaal van het CegeSoma. Bent u geïnteresseerd in onderwijs- of migratiegeschiedenis, dan bieden wij u complementaire modules aan. Ontdek de verschillende formules en schrijf u zo snel mogelijk in.
Lees meer...

The Belgian War Press : ervaringen van studenten

 The Belgian War Press telt sinds de lancering in december 2012 een steeds stijgend bezoekersaantal uit binnen- en buitenland. Geschiedenisstudenten van de UCL gebruikten the Belgian War Press vorig academiejaar intensief voor een seminarieoefening. Dat is als het ware een grootschalige gebruikerstest van de website. Hun ervaringen en een reflectie op de veranderingen die digitale tools meebrengen voor het historische métier kan u hier lezen.

    1   2   3   4