PDF Afdrukken E-mail
Welkom bij het CEGESOMA/Rijksarchief in België

Het CEGESOMA, Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij, is het Belgische kenniscentrum voor de geschiedenis van de conflicten van de 20ste eeuw. Het verricht onderzoek, doet aan publiekswerking en bewaart documentatie. Het vomt sinds 1 januari 2016 de vierde Operationele Directie van het Rijksarchief. Het is een platform voor wetenschappelijke en maatschappelijke activiteiten in binnen- en buitenland, in het bijzonder m.b.t. de twee wereldoorlogen.


Het Rijksarchief werft aan :

Het RIJKSARCHIEF werf aan een onderzoeker voor het project SOHDA (Social Sciences and Humanities Data Archive). Het curriculum vitae (met vermelding van de behaalde graden) en een motivatiebrief moeten naar het Algemeen Rijksarchief worden verstuurd per e-mail (_pers@arch.be_) vóór 8 maart 2017 (met de referentie: kandidatuur SOHDA Stic).

Uitgebreide jobomschrijvingen hier.

De Oorlogskranten - Promoties

Nu ook korting op de serie over de Tweede Wereldoorlog

Het bijzondere aan De Oorlogskranten is dat ze de geschiedenis van de twee wereldoorlogen en het interbellum vertellen aan de hand van de pers uit de tijd zelf. Vanaf december kon u al tegen een verlaagde prijs de complete series of enkele nummers over de Eerste Wereldoorlog en het interbellum bestellen bij het CegeSoma. Vanaf nu breiden we deze aanbieding uit naar de nummers over de Tweede Wereldoorlog. U kunt uw bestelling indienen via Isabelle Delvaux. Lees meer...

Belgische tijdschrift voor Nieuwste Geschiedenis – 14-18 centraal thema in de debatrubriek

  

Het nieuwe dubbelnummer van het BTNG is zopas verschenen. Het bevat zes artikelen over uiteenlopende thema's  en ook een rubriek 'debat' die, halverwege de herdenkingsgolf van 14-18, een kritische kijk biedt op het herdenkingsfenomeen enerzijds, en op de nieuwe onderzoeksvelden en kennisverspreiding met betrekking tot de Eerste Wereldoorlog anderzijds.

Om te bestellen (50€ - portkosten niet inbegrepen), zie de website van het tijdschrift: www.journalbelgianhistory.be

 

Twee publicaties te koop – De wieg van de Tweede Wereldoorlog & L’image d’archives

In de loop van de Tweede Wereldoorlog worden er in België kinderen geboren uit relaties van Belgische vrouwen met Duitse militairen. Wie waren deze ouders ? Hoe ontmoetten ze elkaar ? Het boek van Gerlinda Swillen, geassocieerde onderzoekster van het CegeSoma, bestudeert deze relaties en hun gevolgen.

Wat maakt een beeld tot archiefdocument ? Het doel van dit boek, mede geleid door Julie Maeck, onderzoekster van het CegeSoma, is het identificeren van de processen die bijdragen tot het verlenen van deze archiefstatus aan het beeld. Dit op basis van een grote verscheidenheid aan beeldmedia.

Nieuwe publicaties - De geheimen van het militaire gerecht en van de hedendaagse justitie

    

De Interuniversitaire Attractiepool (IUAP) ' Justice and Populations' publiceert niet één maar twee nieuwe boeken. Het eerste diept onze kennis van het militaire gerecht uit en maakt de balans op van de collecties voor nieuw onderzoek. De tweede introduceert de lezer in de geheimen van  justitie, aan de hand van een reekstrefwoorden.

 

Studiedag - “Inside the User’s Mind”

 

Op 22 februari 2017 organiseert CegeSoma samen met de partners van het MADDLAIN-project een studiedag over de digitale praktijken en noden van gebruikers in archieven en bibliotheken.

Of u nu professioneel of vrijetijdsonderzoeker bent, verantwoordelijke voor de digitalisering in een erfgoedinstelling, archivaris of conservator van collecties, mis deze op een breed publiek gerichte studiedag zeker niet !
Lees meer...

Internationaal colloquium - Minorities in/at War - 9-10 maart 2017

Op 9 en 10 maart 2017 organiseert het Joods Museum van België in samenwerking met het CegeSoma een internationaal colloquium getiteld “Minorities in/at War”. Het vindt plaats in de Koninklijke Bibliotheek. De rode draad doorheen het colloquium is enerzijds het geweld gepleegd tegen minderheden evenals anderzijds hun wettelijke bescherming gedurende de periode van 1912 tot 1923. Tijdens deze twee studiedagen worden presentaties van historici uit Europa, Noord-Amerika en het Midden-Oosten afgewisseld met discussiemomenten. De hedendaagse echo's van dit thema  neemt een prominente plaats in.

Info en inschrijvingen: http://minorityinwar.org/#programme Lees meer...

EHRI - Open Call

 Open Call voor beurskandidaten van EHRI bij het CegeSoma (deadline: 31 maart 2017)

Het EHRI (European Holocaust Research Infrastructure) project, waarvan het CegeSoma een consortiumpartner is, wil onderzoek over de Holocaust  ondersteunen en aan moedigen. EHRI biedt verschillende beurzen aan zodat internationale onderzoekers kunnen verblijven in verschillende wetenschappelijke instellingen over heel Europa, waaronder ook het CegeSoma. Indien u deze onderzoeksbeurs wil aanvragen kan u onze splinternieuwe site bezoeken die ontwikkeld werd voor mogelijke beurskandidaten. De deadline is 31 maart 2017.

 

    1   2   3   4