PDF Afdrukken E-mail
Welkom bij het CEGESOMA

Het CEGESOMA, Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij, is het Belgische kenniscentrum voor de geschiedenis van de conflicten van de 20ste eeuw. Het verricht onderzoek, doet aan publiekswerking en bewaart documentatie. Als federale instelling maakt het samen met het Rijksarchief en de Koninklijke Bibliotheek deel uit van de Pool Documentatie. Het is een platform voor wetenschappelijke en maatschappelijke activiteiten in binnen- en buitenland, in het bijzonder m.b.t. de twee wereldoorlogen.


Eindejaarssluiting

Het CEGESOMA is gesloten van 24 december 2014 (12u.) tot en met 2 januari 2015. We wensen u prettige eindejaarsfeesten en staan opnieuw tot uw dienst op maandag 5 januari 2015.

 

Slag om Bastogne was grimmiger dan gedacht

In zijn boek Those Who Hold Bastogne rekent Peter Schrijvers af met enkele Amerikaanse mythes over het Ardennenoffensief. In januari (21 januari 2015) komt de bejubelde historicus naar Brussel voor een lezing.
Lees meer...

“Cegesoma Newsletter” Nr. 11 is verschenen

Cegesoma Newsletter, in zomer 2013 gelanceerd, is inmiddels aan zijn tiende editie toe. U kunt hem hier lezen.

Ter herinnering: via deze elektronische nieuwsbrief willen we de lezer informeren over actuele ontwikkelingen in de afdelingen Academische activiteiten, Publieksgeschiedenis en Documentatie.

Als u onze Newsletter wilt ontvangen, kunt u zich hier aanmelden.

Belangrijk Duits archief op relatief korte termijn raadpleegbaar!

 Tussen de Universiteit Antwerpen en het CegeSoma  werd een princiepsovereenkomst afgesloten om een  deel van de Duitse archieven m.b.t. het bestuur  van België  (en Noord-Frankrijk) door nazi-Duitsland tussen mei 1940 en september 1944 te digitaliseren en ter beschikking te stellen via internet.

Lees meer...

De toegankelijkheid van collaboratiedossiers

 Pleidooi voor bemiddelende rol van historici

Op de nieuwssite Apache.be breekt onze directeur Rudi Van Doorslaer een lans voor een betere ontsluiting van de dossiers uit de repressieperiode. Gezien de aard van de dossiers blijft voorzichtigheid omtrent privacy geboden, maar historici kunnen bemiddelend optreden. En de middelen? Die kunnen misschien via crowdfunding gevonden worden.
Lees verder.

Hoe schrijf ik mijn familiegeschiedenis?

 Ook in 2015 een Davidsfondscursus in het CegeSoma

Dit najaar volgden 35 enthousiaste cursisten een vierdelige cursus over familiegeschiedenis in het CegeSoma. Wegens het grote succes wordt de cursus hernomen in het voorjaar van 2015. Aarzel niet om u in te schrijven!

 

  Lees meer...

Het Studiecentrum Oorlog en Maatschappij (CEGESOMA) wordt in zijn bestaan bedreigd

Wij hebben, in het licht van het uitzonderlijke van de situatie, besloten u de Inleiding bij het Berichtenblad dat pas volgende maand verschijnt reeds nu door te sturen. Onze directeur Rudi Van Doorslaer slaakt een noodkreet bij de blinde besparingen die de federale wetenschappelijke instellingen en in het bijzonder het CegeSoma treffen. Maar er zit ook een oproep in vervat aan staatssecretaris Elke Sleurs om tot een dialoog te komen. Het gaat om het voortbestaan van de instelling.
Lees meer...

Open brief - Is het geheugen van ons land in gevaar?

De nieuwe regering die deze maand is aangetreden, kan in vele opzichten vernieuwend worden genoemd. Maar of nieuw altijd beter is valt nog af te wachten. Voor de wetenschappelijke instellingen die nog op het federale niveau actief zijn gebleven sinds de tweede fase van de staatshervorming in 1980, hangt er in ieder geval meer dan gerommel in de lucht. Bij monde van de directeur van De Munt hebben de nationale culturele instellingen hun stem al luid laten horen, maar ook de federale wetenschappelijke instellingen (FWI) delen in de klappen.
Lees meer...
    1   2   3