PDF Afdrukken E-mail
Welkom bij het CEGESOMA

Het CEGESOMA, Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij, is het Belgische kenniscentrum voor de geschiedenis van de conflicten van de 20ste eeuw. Het verricht onderzoek, doet aan publiekswerking en bewaart documentatie. Als federale instelling maakt het samen met het Rijksarchief en de Koninklijke Bibliotheek deel uit van de Pool Documentatie. Het is een platform voor wetenschappelijke en maatschappelijke activiteiten in binnen- en buitenland, in het bijzonder m.b.t. de twee wereldoorlogen.


Het Centrum werft aan

Het CegeSoma werft een onderzoeker aan in het kader van het BRAIN-project "Identifying Needs to Modernize Access to Digital Data in Libraries and Archives". U vindt de "nieuwe versie" van deze vacature hier.

 

 

 

 

Colloquium “The Great War from Below”: nieuwe bronnen voor sociale geschiedenis

 Op 3 maart 2015 vindt in het Algemeen Rijksarchief in Brussel een congres plaats over nieuwe bronnen voor sociale geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog in België. Dit congres vindt plaats in het kader van het door CegeSoma gecoördineerde BRAIN onderzoeksproject “The Great War from Below”. Het project bestudeert de impact van de Eerste Wereldoorlog op de Belgische samenleving.
Lees meer...

Experiencing Justice

 Een internationale conferentie van de IUAP Justice & Populations

Op 5 en 6 maart 2015 organiseert de Interuniversitaire Attractiepool Justice & Populations in nauwe samenwerking met het CegeSoma te Brussel een internationale Engelstalige conferentie. Het thema: hoe ondervindt de burger het gerecht?
Lees meer...

Félix Nussbaum: Gesprek over een dramatisch schildersleven

 Een conferentie van het CegeSoma op 11 maart

 

Mark Schaevers en Rudi Van Doorslaer delen een passie voor Felix Nussbaum (1904-1944). Het leven van de kunstenaar zat dan ook boordevol dramatiek: Joods emigrant, begenadigd schilder, vervolgd, gedeporteerd, vergeten, herontdekt. Lees meer...

De tentoonstelling "Shock!1914… Wat als er morgen oorlog uitbreekt?" verlengd tot 7 maart

De Duitse inval in België, op 4 augustus 1914, veroorzaakt een echte shock. De neutraliteit van het land, sinds 1939 de garantie voor vrede, wordt brutaal geschonden.
Lees meer...

Flamenpolitik en oorlogsmisdaden centraal in volgende Historikerdialogen

 Op 26 februari debatteren Lode Wils en Gerhard Hirschfeld aan de UGent over de Vlaamse Beweging en de Flamenpolitik. Op 12 maart 2015 vindt aan de ULB een andere Historikerdialog plaats, over de naoorlogse processen van Leipzig.
Lees meer...

Het onthaal van Franse verzetsvrouwen in Romandisch Zwitserland (1945-1947)

  Lezing van de Vrienden van het CegeSoma

Op 17 maart 2015 hebben we Brigitte Exchaquet-Monnier en Éric Monnier te gast voor een lezing over hun boek Retour à la vie. Dat gaat over meer dan 500 vrouwelijke gedeporteerden die na de oorlog samenleefden in Zwitserse onthaalcentra. Wie waren ze? Lees meer...

Forced and Coerced Labour: Comparing Colonial Spaces and Global Conflicts

 Op 19 maart 2015 organiseren we, in samenwerking met het Centre d'histoire du droit de l'Université Saint-Louis en de IUAP Justice & Populations, een engelstalige studiedag over dwangarbeid. De bedoeling van de workshop is om te vergelijken hoe dwangarbeid in de praktijk werd gebracht, enerzijds in de kolonies en anderzijds tijdens de twee wereldoorlogen.
Lees meer...
    1   2   3   4   5