PDF Afdrukken E-mail
Welkom bij het CEGESOMA/Rijksarchief in België

Het CEGESOMA, Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij, is het Belgische kenniscentrum voor de geschiedenis van de conflicten van de 20ste eeuw. Het verricht onderzoek, doet aan publiekswerking en bewaart documentatie. Het vomt sinds 1 januari 2016 de vierde Operationele Directie van het Rijksarchief. Het is een platform voor wetenschappelijke en maatschappelijke activiteiten in binnen- en buitenland, in het bijzonder m.b.t. de twee wereldoorlogen.


Belangrijk bericht

Dinsdag 1 november (Allerheiligen) en woensdag 2 november 2016 (Allerzielen) is het CEGESOMA gesloten

Leeszaal – Gewijzigde uurregeling

  

Vanaf november 2016 zal de leeszaal doorlopend open zijn van dinsdag tot vrijdag van 9 tot 16.30 u. Deze nieuwe uurregeling is deze die toegepast wordt bij onze collega's van het Algemeen Rijksarchief 2 in Brussel. Deze (kleine) vermindering van onze wekelijkse openingsuren kadert ook in de toekomstvisie van het Rijksarchief wat betreft de toegankelijkheid van haar leeszalen.
Lees meer...

Een lezing door Luis Angel Bernardo y Garcia

 Le Ventre des Belges. Grandeur et misères d'un petit État nourricier en temps d'occupation et de sortie de guerre (1914-1948)Op woensdag 16 november 2016 (14.30 u.) geeft CegeSoma het woord aan Luis Angel Bernardo y Garcia (Algemeen Rijksarchief). Hij zal het hebben over de rol van de Belgische staat in de economische heropleving van het naoorlogse België en in het bijzonder over het voedselbeleid.
Lees meer...

Lezing met Gerlinda Swillen

 Dinsdag 15 november 2016 (12u30), conferentie met Gerlinda Swillen (Dr. in de geschiedenis, geassocieerd onderzoeker bij het ARA-Cegesoma): Het Brugmann ziekenhuis in uniform ?  (de lezing gebeurt in het Frans). 


Op 23 mei 1943 eist de Wehrmacht één van de Belgische parels van de geneeskunde en de Brusselse ziekenhuisarchitectuur op: het Brugmann-ziekenhuis. Voortaan heet het: Kriegslazarett 2/614 (Kr.Laz. 2/614). Niet alleen Duitse militairen schijnt het te hebben opgenomen, maar ook krijgsgevangenen, patiënten uit andere instellingen van de bezetter, evenals burgers.
Lees meer...

Tentoonstelling – Oorlog in korte broek, 14-18

 

Op 14 oktober 2016 opende in Gent de tentoonstelling 'Oorlog in korte broek, 14-18'. Voor deze tentoonstelling bundelden het CegeSoma (Rijksarchief OD4) en de Historische Huizen Gent hun deskundigheid. De tentoonstelling laat de bezoeker zien dat de Groote Oorlog niet alleen een zaak van soldaten was. Ook de allerjongsten raakten erbij betrokken. Met behulp van een viertalige audiogids wordt de bezoeker ondergedompeld in de leefwereld van zeven jongens en meisjes in bezet België, Rusland, Duitsland, Frankrijk, Engeland, het Ottomaanse Rijk en Australië.
Lees meer...

Archieven Les Enfants de la Patrie – Kinderen van het Vaderland

Een goudmijn over het lot van kinderen tijdens en na 1940-1945

De OD4 CegeSoma verwelkomde deze zomer in juni een aantal bijzondere archiefdocumenten onder de talrijke fondsen van patriottische instellingen die ze bewaart. Het gaat ditmaal niet om een klassieke oud-strijdersvereniging, want de vereniging L'OEuvre royale nationale Les Enfants de la Patrie is juist toegewijd aan de collaterale slachtoffers van conflicten: de oorlogswezen.
Lees meer...

Verandering aan de top van het CegeSoma

 Rudi Van Doorslaer heeft op 31 augustus 2016 afscheid genomen als directeur van de instelling om te genieten van een welverdiend pensioen. In afwachting van de benoeming van een opvolger is de leiding van wat voortaan de vierde operationele directie van het Rijksarchief is, toevertrouwd aan onze collega Dirk Martin. Een kort overzicht van het parcours van beide.
Lees meer...

Bericht aan de bezoekers en partners van het CegeSoma en het Rijksarchief in België

Het CegeSoma maakt vanaf 1 januari 2016 deel uit van het Rijksarchief

Vanaf 1 januari 2016 wordt het CegeSoma geïntegreerd in het Rijksarchief. Het CegeSoma vormt vanaf die datum de vierde Operationele Directie (OD4) van het Rijksarchief.
De opdrachten van OD4 / CegeSoma veranderen niet. Voor de onderzoeker of de bezoeker van het CegeSoma heeft de integratie voorlopig geen gevolgen. Zowel de leeszaalwerking (het leeszaalreglement, het tarief, de openingsuren) als de online dienstverlening (websites, zoeksystemen) blijven vooralsnog ongewijzigd. In 2016 zullen maatregelen worden uitgewerkt en uitgevoerd om de dienstverlening in alle operationele directies van het Rijksarchief te uniformeren. U zal hierover tijdig worden geïnformeerd. Ook voor de partners van CegeSoma en het Rijksarchief blijft, enkele praktische zaken niet te na gesproken, alles bij het oude.
U kan alle informatie verder op de voet volgen via de gebruikelijke informatiekanalen: nieuwsbrieven, websites en facebook-pagina's.

Karel Velle & Rudi Van Doorslaer17 december 2015

    1   2   3   4