PDF Afdrukken E-mail
Welkom bij het CEGESOMA

Het CEGESOMA, Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij, is het Belgische kenniscentrum voor de geschiedenis van de conflicten van de 20ste eeuw. Het verricht onderzoek, doet aan publiekswerking en bewaart documentatie. Als federale instelling maakt het samen met het Rijksarchief en de Koninklijke Bibliotheek deel uit van de Pool Documentatie. Het is een platform voor wetenschappelijke en maatschappelijke activiteiten in binnen- en buitenland, in het bijzonder m.b.t. de twee wereldoorlogen.


Wat met Belgisch erfgoed van de donkere jaren van de 20ste eeuw ?

In een artikel verschenen op 6 november in Brussel Deze Week (zie hier) komt de directeur van CegeSoma, Rudi Van Doorslaer, terug op de gevaren die de Federale Wetenschappelijke Instellingen en CegeSoma in het bijzonder bedreigen.

Namiddaglezing met Jolande Withuis

  

Juliana's vergeten oorlog

Op woensdag 10 December 2014 neemt sociologe Jolande Withuis (NIOD Amsterdam) ons mee naar de oorlogsjaren van de (toenmalige) Nederlandse kroonprinses Juliana. Prof. Gustaaf Janssens, voormalig archivaris van het Koninklijk Paleis, geeft commentaar. Lees meer...

Het Studiecentrum Oorlog en Maatschappij (CEGESOMA) wordt in zijn bestaan bedreigd

Wij hebben, in het licht van het uitzonderlijke van de situatie, besloten u de Inleiding bij het Berichtenblad dat pas volgende maand verschijnt reeds nu door te sturen. Onze directeur Rudi Van Doorslaer slaakt een noodkreet bij de blinde besparingen die de federale wetenschappelijke instellingen en in het bijzonder het CegeSoma treffen. Maar er zit ook een oproep in vervat aan staatssecretaris Elke Sleurs om tot een dialoog te komen. Het gaat om het voortbestaan van de instelling.
Lees meer...

Call for papers

Verplichte en gedwongen arbeid: koloniale gebieden en globale conflicten met elkaar vergeleken

Op 19 maart 2015 organiseert CEGESOMA in samenwerking met het Centre de recherches en histoire du droit et des institutions van de Université Saint-Louis een workshop waarin verschillende vormen van verplichte tewerkstelling in oorlogstijd en vergelijkbare ervaringen in de kolonies met elkaar worden vergeleken. Voor deze studiedag is er een call for papers (zie hier). De voorstellen moeten tegen uiterlijk 30 november 2014 naar de organisatoren worden gestuurd.  

 

Pascaline le Polain

Open brief - Is het geheugen van ons land in gevaar?

De nieuwe regering die deze maand is aangetreden, kan in vele opzichten vernieuwend worden genoemd. Maar of nieuw altijd beter is valt nog af te wachten. Voor de wetenschappelijke instellingen die nog op het federale niveau actief zijn gebleven sinds de tweede fase van de staatshervorming in 1980, hangt er in ieder geval meer dan gerommel in de lucht. Bij monde van de directeur van De Munt hebben de nationale culturele instellingen hun stem al luid laten horen, maar ook de federale wetenschappelijke instellingen (FWI) delen in de klappen.
Lees meer...

“Cegesoma Newsletter” Nr. 10 is verschenen

Cegesoma Newsletter, in zomer 2013 gelanceerd, is inmiddels aan zijn tiende editie toe. U kunt hem hier lezen.

Ter herinnering: via deze elektronische nieuwsbrief willen we de lezer informeren over actuele ontwikkelingen in de afdelingen Academische activiteiten, Publieksgeschiedenis en Documentatie.

Als u onze Newsletter wilt ontvangen, kunt u zich hier aanmelden.

“Bastogne: De grootste slag om de Ardennen”

Dr. Peter Schrijvers, Belgisch historicus en professor aan de University of New South Wales in Sydney, heeft zojuist zijn boek over de slag om Bastogne gepubliceerd.

Het boek kwam tot stand met de hulp van Australisch onderzoeksgeld en een fellowship aangeboden door CEGESOMA in 2012. Lees meer...

Toegankelijkheid van de collecties van het Cegesoma aanzienlijk verbeterd

In de zomer van 2014 voerden we enkele wijzigingen door in onze website. We deden dat vooral om de toegang tot onze documentatie te vergemakkelijken. De rubriek “Zoeken in collecties” bevat voortaan de knop “Catalogi”, die toegang geeft tot onze algemene catalogus, maar ook tot onze gespecialiseerde catalogi die in het verleden moeilijker terug te vinden waren (affiches, interviews, uitzendingen van Jours de guerre, geluidsarchieven over het onderzoek naar het dagelijks levens tijdens de bezetting, geluidsarchieven van Radio Bruxelles, video- en DVD-collecties, VRT-uitzendingen De Nieuwe Orde). Dezelfde knop “Catalogi” leidt ook naar verschillende andere werkinstrumenten, waaronder de gezamenlijke catalogus van de federale bibliotheken.
Lees meer...
    1   2   3   4