PDF Afdrukken E-mail
Welkom bij het CEGESOMA/Rijksarchief in België

Het CEGESOMA, Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij, is het Belgische kenniscentrum voor de geschiedenis van de conflicten van de 20ste eeuw. Het verricht onderzoek, doet aan publiekswerking en bewaart documentatie. Het vomt sinds 1 januari 2016 de vierde Operationele Directie van het Rijksarchief. Het is een platform voor wetenschappelijke en maatschappelijke activiteiten in binnen- en buitenland, in het bijzonder m.b.t. de twee wereldoorlogen.


Conferentie-debat [voertaal Frans] – Villes en guerre 1914-1918. La Wallonie et Bruxelles

 Met B. Benvindo, M. Bost, A. Colignon en C. Kesteloot  Moderator: Anne Roekens

 

Op vrijdag 20 januari 2017, nodigt Anne Roekens (U Namur) in onze conferentiezaal de vier auteurs uit van “Bruxelles, ville occupée 1914-1918” en “La Wallonie dans la Grande Guerre”. Zij zullen hun respectievelijke boeken voorstellen en dieper ingaan op het schrijven van een dergelijke « visuele geschiedenis ». Een aantal foto's uit beide werken zullen in detail besproken worden. Zo kunnen we concreet zien wat foto's over het verleden kunnen onthullen of verbergen.
Lees meer...

Studiedag - “Inside the User’s Mind”

 

Op 22 februari 2017 organiseert CegeSoma samen met de partners van het MADDLAIN-project een studiedag over de digitale praktijken en noden van gebruikers in archieven en bibliotheken.

Of u nu professioneel of vrijetijdsonderzoeker bent, verantwoordelijke voor de digitalisering in een erfgoedinstelling, archivaris of conservator van collecties, mis deze op een breed publiek gerichte studiedag zeker niet !
Lees meer...

Workshop - Dagboeken en het dagelijkse leven tijdens de Tweede Wereldoorlog

 

Wat moeten we verstaan onder het dagelijkse leven tijdens de Tweede Wereldoorlog en hoe kunnen historische dagboeken bijdragen aan onze kennis daarover ? Verschillende sprekers zullen trachten te antwoorden op die twee vragen tijdens deze workshop, die op 31 maart 2017 in het CegeSoma plaatsvindt. 

Publicatie & congres

 De rol van de burgemeesters tijdens de Tweede Wereldoorlog

In zijn nieuwe werk, vergelijkt onze collega Nico Wouters de rol die de burgemeesters in België, Nederland en Frankrijk speelden onder de Nazi bezetting. Het onderzoek zal officieel worden gepresenteerd in juni 2017 in Canterbury. Dit gebeurt tijdens het internationaal congres gewijd aan de bezettingen tijdens de twee wereldoorlogen.

De Oorlogskranten - Promoties & Nieuwe serie over de Koude Oorlog

 De Oorlogskranten is een unieke verzameling van 130 nummers. In elke editie vindt u, naast diverse artikels van historici, de reproductie van een krant die tijdens een van de Wereldoorlogen of gedurende het Interbellum is verschenen. Vanaf januari 2017 verschijnt er bovendien een nieuwe Franstalige serie over de Koude Oorlog.

Voor een kleine prijs kunt u nu de volledige series of enkele nummers over de Eerste Wereldoorlog of het Interbellum bij het CegeSoma bestellen. Lees meer...

EHRI - Open Call

 Open Call voor beurskandidaten van EHRI bij het CegeSoma (deadline: 31 maart 2017)

Het EHRI (European Holocaust Research Infrastructure) project, waarvan het CegeSoma een consortiumpartner is, wil onderzoek over de Holocaust  ondersteunen en aan moedigen. EHRI biedt verschillende beurzen aan zodat internationale onderzoekers kunnen verblijven in verschillende wetenschappelijke instellingen over heel Europa, waaronder ook het CegeSoma. Indien u deze onderzoeksbeurs wil aanvragen kan u onze splinternieuwe site bezoeken die ontwikkeld werd voor mogelijke beurskandidaten. De deadline is 31 maart 2017.

 

Steden in oorlog, 1914-1918 - Wallonië en Brussel

De auteurs van La Wallonie dans la Grande Guerre en Bruxelles ville occupée verhalen het wedervaren van Walen en Brusselaars gedurende de Eerste Wereldoorlog aan de hand van beelden. Ze onderzoeken hoe foto's, postkaarten of ook de geïllustreerde pers de grote uitdagingen van deze woelige periode weergeven.


De boeken zijn te koop bij CegeSoma aan de prijs van 20 €.


Lees meer...

Nieuw themanummer van het BTNG

 Country and Army in the Making. The Belgian Military in the Long Nineteenth Century

Wat betekent het om vandaag militaire geschiedenis te bestuderen? En waarom is dit belangrijk voor een casus zoals de staat België, die lange tijd neutraal was en slechts een beperkte militaire slagkracht had? De twee jonge historici die fungeren als gastredacteurs van dit nieuwe themanummer, Nel de Mûelenaere en Josephine Hoegaerts, laten zien dat militaire geschiedenis ook voor België een bloeiend onderzoeksgebied is, met innovatieve en interdisciplinaire methodes.
Lees meer...

    1   2   3