PDF Afdrukken E-mail
Welkom bij het CEGESOMA

Het CEGESOMA, Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij, is het Belgische kenniscentrum voor de geschiedenis van de conflicten van de 20ste eeuw. Het verricht onderzoek, doet aan publiekswerking en bewaart documentatie. Als federale instelling maakt het samen met het Rijksarchief en de Koninklijke Bibliotheek deel uit van de Pool Documentatie. Het is een platform voor wetenschappelijke en maatschappelijke activiteiten in binnen- en buitenland, in het bijzonder m.b.t. de twee wereldoorlogen.


La guerre des ondes

Kom naar Flagey en beleef de sfeer van de bezettingsavonden

 De radio was een machtig wapen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De bezetter gebruikte hem om zijn propaganda tot in de Belgisch huiskamers te brengen. Vanuit de vrije wereld gaf hij hoop aan de bezette bevolking. Op dinsdag 31 maart kunt u in Flagey komen luisteren naar authentieke radioberichten uit oorlogstijd. Het gaat om een Franstalige activiteit. Lees meer...

Dubbeltentoonstelling: Bevrijding! Belgen in Duitse kampen

Het CegeSoma, Kazerne Dossin en het Nationaal Gedenkteken van het Fort van Breendonk sloegen de handen in elkaar om de zeventigste verjaardag van de bevrijding van de nazikampen te herdenken. Op 2 april 2015 opent de dubbeltentoonstelling 'Bevrijding! Belgen in Duitse kampen' in Kazerne Dossin en het Fort van Breendonk, met nooit eerder vertoonde foto's die een onthullende kijk bieden op de laatste oorlogsmaanden van 1945. . Lees meer...

Belangrijk bericht

Maandag 6 april 2015 (Paasmaandag), is het CegeSoma gesloten.

We wensen iedereen een prettige paasvakantie.

Voorjaarscongres KNHG: naar een nieuwe geschiedenis van WOII?

Op 21 april 2015 verzorgen NIOD en CegeSoma het voorjaarscongresTowards a new history of the Second World War?” van het Koninklijk Nederlands Historisch Genootschap. Invloedrijke historici zullen er debatteren over de toekomst van de geschiedschrijving over de Tweede Wereldoorlog in België en Nederland. Martin Conway geeft de opening lecture en Peter Romijn de closing lecture. Lees meer...

Bronnenmateriaal over het militair gerecht niet langer miskend

De geschiedenis van de in 2004 afgeschafte Belgische militaire rechtspraak werd lang over het hoofd gezien. Op donderdag 30 april 2015 plaatst een studiedag in de Koninklijke militaire school de bronnen van het Belgisch militair gerecht terug in het daglicht. Aarzel niet om u aan te melden.
Lees meer...

“Cegesoma Newsletter” Nr. 13 is verschenen

Cegesoma Newsletter, in zomer 2013 gelanceerd, is inmiddels aan zijn dertiende editie toe. U kunt hem hier lezen.

Ter herinnering: via deze elektronische nieuwsbrief willen we de lezer informeren over actuele ontwikkelingen in de afdelingen Academische activiteiten, Publieksgeschiedenis en Documentatie.

Als u onze Newsletter wilt ontvangen, kunt u zich hier aanmelden.

Programma voor colloquium “War & Fatherland” gelanceerd

 

Dit najaar vindt het internationale colloquium War & Fatherland. Nations, Identities and the First World War plaats. Vooraanstaande historici uit binnen- en buitenland gaan er twee dagen in debat over nationalisme en collectieve identiteiten tijdens en na de Eerste Wereldoorlog.
Lees meer...

De wereld van de concentratiekampen in onze collecties

 70 jaar geleden werd Auschwitz bevrijd. Onze collecties zijn erg rijk aan materiaal over de Duitse concentratie- en vernietigingskampen tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Lees meer...
    1   2   3   4