PDF Afdrukken E-mail
Welkom bij het CEGESOMA

Het CEGESOMA, Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij, is het Belgische kenniscentrum voor de geschiedenis van de conflicten van de 20ste eeuw. Het verricht onderzoek, doet aan publiekswerking en bewaart documentatie. Als federale instelling maakt het samen met het Rijksarchief en de Koninklijke Bibliotheek deel uit van de Pool Documentatie. Het is een platform voor wetenschappelijke en maatschappelijke activiteiten in binnen- en buitenland, in het bijzonder m.b.t. de twee wereldoorlogen.


Authentiek bronnenmateriaal over de Shoah in West-Europa gebundeld

  

Binnenkort verschijnt er een boekdeel over de Jodenvervolging in West- en Noord-Europa. Het gaat daarbij niet om de zoveelste studie. Het volume presenteert authentiek bronnenmateriaal en persoonlijke manuscripten en confronteert de lezer op een directe manier met de sporen van de Jodenvervolging, onder meer in ons land. Op dinsdag 28 april 2015 komen twee redacteurs naar Brussel. Lees meer...

Belangrijk bericht

Vrijdag 1 mei 2015 (Feest van de Arbeid) is het CEGESOMA gesloten.

De Shoah vertonen zonder erover te spreken?

  

In Babi Jar, vlakbij Kiev, vond in 1941 een groot bloedbad onder Joden  plaats. De plaats werd een massagraf. Hoe bracht de Sovjetcinema het lot van de Joden in Oekraïne in beeld? Specialiste ter zake Vanessa Voisin komt er op 29 april 2015 over vertellen.
Lees meer...

Bronnenmateriaal over het militair gerecht niet langer miskend

De geschiedenis van de in 2004 afgeschafte Belgische militaire rechtspraak werd lang over het hoofd gezien. Op donderdag 30 april 2015 plaatst een studiedag in de Koninklijke militaire school de bronnen van het Belgisch militair gerecht terug in het daglicht. Aarzel niet om u aan te melden.
Lees meer...

Deel brochures tijdelijk niet raadpleegbaar

Een deel van de brochures over België (reeks BR B) zal wegens digitalisering vanaf 21 april 2015 voor verschillende maanden niet raadpleegbaar zijn.

 

Dubbeltentoonstelling: Bevrijding! Belgen in Duitse kampen

Het CegeSoma, Kazerne Dossin en het Nationaal Gedenkteken van het Fort van Breendonk sloegen de handen in elkaar om de zeventigste verjaardag van de bevrijding van de nazikampen te herdenken. Op 2 april 2015 opent de dubbeltentoonstelling 'Bevrijding! Belgen in Duitse kampen' in Kazerne Dossin en het Fort van Breendonk, met nooit eerder vertoonde foto's die een onthullende kijk bieden op de laatste oorlogsmaanden van 1945. . Lees meer...

Programma voor colloquium “War & Fatherland” gelanceerd

 

Dit najaar vindt het internationale colloquium War & Fatherland. Nations, Identities and the First World War plaats. Vooraanstaande historici uit binnen- en buitenland gaan er twee dagen in debat over nationalisme en collectieve identiteiten tijdens en na de Eerste Wereldoorlog.
Lees meer...

Mons Memorial Museum opent zijn deuren

 Nu zaterdag 4 april 2015 opent het Mons Memorial Museum zijn deuren. Het museum wordt dé plek waar het publiek kan kennismaken met de bewogen oorlogsgeschiedenis van de Henegouwse hoofdstad. Ook wij droegen ons steentje bij aan de rijkdom van de tentoongestelde collectie.

Lees meer...
    1   2   3   4