PDF Afdrukken E-mail
Welkom bij het CEGESOMA

Het CEGESOMA, Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij, is het Belgische kenniscentrum voor de geschiedenis van de conflicten van de 20ste eeuw. Het verricht onderzoek, doet aan publiekswerking en bewaart documentatie. Als federale instelling maakt het samen met het Rijksarchief en de Koninklijke Bibliotheek deel uit van de Pool Documentatie. Het is een platform voor wetenschappelijke en maatschappelijke activiteiten in binnen- en buitenland, in het bijzonder m.b.t. de twee wereldoorlogen.


Een dubbel nummer van het BTNG

BTNG themanummer 14-18

Begin oktober is een themanummer van het BTNG verschenen onder de titel “1914-1918 : Een maatschappij onder spanning”; een thema dat nauwelijks aan bod komt in de huidige stortvloed aan WOI-publicaties. Lees meer...

Debatten over militaire geschiedenis

 Het leger in de Belgische geschiedenis: nieuwe perspectieven en uitdagingen

Op woensdag 5 November 2014 organiseren Josephine Hoegaerts (KULeuven) en Nel de Mûelenaere (UA), in samenwerking met CEGESOMA, een workshop over militaire geschiedenis in België.
Lees meer...

Europeana Collection Days

Wil je jouw familieherinneringen uit de Eerste Wereldoorlog  met de hele wereld delen ? Kom dan op 24/10, 25/10, 5/12 of 6/12 naar de Koninklijke Bibliotheek in Brussel. Tijdens de Europeana Collection Days digitaliseren de experts van de Koninklijke Bibliotheek jouw objecten, brieven, photo's en andere documenten uit de Eerste Wereldoorlog en voegen ze toe aan het grote online archief www.europeana1914-1918.eu/nl.
Locatie: Koninklijke Bibliotheek van België (Kunstberg, Keizerslaan 2, 1000 Brussel), vrijdag 24 en zaterdag 25 oktober 2014, vrijdag 5 en zaterdag 6 december 2014 van 10u. tot 17u. Let op: de Koninklijke Bibliotheek verwerkt maximaal 5 documenten per persoon.

Contact : collectiondays@kbr.be – 02/519.53.11. Voor meer informatie, klik hier.

Historikerdialog: programma 2015

 Sinds zijn ontstaan legt de Historikerdialog het accent op het belang van dialoog en een transnationaal perspectief bij de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. In 2012 werd één sessie georganiseerd, in 2013 drie en in 2014 vijf. Inmiddels beslaat het programma een volledig academiejaar. Voor 2015 zijn niet minder dan acht dialogen voorzien.

Lees meer...

Onwillig Brussel

 Nieuw boek van Lieven Saerens over Joden in de hoofdstadIn september 2014 verschijnt het nieuwe boek van historicus Lieven Saerens: Onwillig Brussel. Een verhaal over Jodenvervolging en verzet. Aan de hand van concrete personen, families, daders, slachtoffers en omstaanders wordt de lezer meegenomen in een eeuw Joods verleden in Brussel.
Lees meer...

‘Fehlende Bilder’

 'Ontbrekende beelden', met die titel biedt het internationale netwerk van oorlogskinderen BOW i.n. (Born Of War international network) de Deutsche Dienststelle-WASt in Berlijn ter gelegenheid van haar 75ste verjaardag een tentoonstelling aan.  De idee en het concept zijn ontstaan uit het Belgisch onderzoek naar de kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog door Duitse Wehrmacht-soldaten bij Belgische vrouwen werden verwekt.  Het maakt nu trouwens ook deel uit van het IAP P7/22 'Justice & Populations; The Belgian Experience in International Perspective, 1795-2015', een project waarin het SOMA één van de partners is.
Lees meer...

Les “Journaux de guerre 1914-1918” (France)

 Na de uitgave van de Oorlogskranten en van de Journaux de Guerre 1914-1918, verzorgt het Cegesoma sinds deze zomer ook de Franse editie van deze serie.

De originaliteit van dit weekblad is dat de Groote Oorlog wordt gepresenteerd aan de hand van de toenmalige pers. Elk nummer heeft hetzelfde model. De lezer vindt telkens een integraal facsimile van de krant zoals ze tijdens de oorlog verscheen. Lees meer...

Vanaf 11 september, tentoonstelling: Shock!1914… Wat als er morgen oorlog uitbreekt?

De Duitse inval in België, op 4 augustus 1914, veroorzaakt een echte shock. De neutraliteit van het land, sinds 1939 de garantie voor vrede, wordt brutaal geschonden.
Lees meer...

    1   2   3