PDF Afdrukken E-mail
Welkom bij het CEGESOMA

Het CEGESOMA, Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij, is het Belgische kenniscentrum voor de geschiedenis van de conflicten van de 20ste eeuw. Het verricht onderzoek, doet aan publiekswerking en bewaart documentatie. Als federale instelling maakt het samen met het Rijksarchief en de Koninklijke Bibliotheek deel uit van de Pool Documentatie. Het is een platform voor wetenschappelijke en maatschappelijke activiteiten in binnen- en buitenland, in het bijzonder m.b.t. de twee wereldoorlogen.


Onwillig Brussel

 Nieuw boek van Lieven Saerens over Joden in de hoofdstadIn september 2014 verschijnt het nieuwe boek van historicus Lieven Saerens: Onwillig Brussel. Een verhaal over Jodenvervolging en verzet. Aan de hand van concrete personen, families, daders, slachtoffers en omstaanders wordt de lezer meegenomen in een eeuw Joods verleden in Brussel.
Lees meer...

Oorlog op de schoolbanken. Middelbaar onderwijs tijdens de Tweede Wereldoorlog

 Conferentie met Sarah Van Ruyskensvelde

Op woensdag 10 september 2014 presenteert Sarah Van Ruyskensvelde (KU Leuven), voormalig medewerkster van het CEGESOMA, de resultaten van het doctoraatsonderzoek dat ze onlangs verdedigde.
Lees meer...

Open Monumentendagen Brussel

Luchtvaartsquare 29 opent zijn deuren op 21 september

Op 20 en 21 september 2014 organiseert het Brussels Gewest zijn jaarlijkse Open Monumentendagen. Het centrale thema van dit jaar is 'Geschiedenis en herinnering'. Op zondag 21 September 2014 kan het publiek ook een bezoek brengen aan het bijzondere gebouw waarin het CEGESOMA is gehuisvest.
Lees meer...

Examining Belgian Schoolbooks on WW I

 Eerstvolgende Historikderdialog op 16 september in Brugge

De volgende Historikerdialog vindt plaats op dinsdag 16 september 2014 in het Europacollege te Brugge. De Duitse (kunst)historica Kerstin Schwedes dialogeert dan met de Leuvense specialiste cultuurgeschiedenis Kaat Wils over de overdracht van kennis over het oorlogsverleden in schoolboeken. Dit wordt internationale dialoog op zijn best.
Lees meer...

Save the date

 Het leger in de Belgische geschiedenis: nieuwe perspectieven en uitdagingen

Het CEGESOMA, Josephine Hoegaerts (KU Leuven) en Nel de Mûelenaere (Universiteit Antwerpen) nodigen u op 5 november 2014 uit voor een publieke workshop.
Lees meer...

Albert en Elisabeth. Een film van een koninklijk leven

Tentoonstelling en boekZoals ieder jaar opent het Koninklijk Paleis in Brussel zijn deuren voor het publiek op dinsdag 22 juli 2014. Ook dit jaar is het thema “Wetenschap en cultuur op het Paleis”.
Lees meer...

“Cegesoma Newsletter” Nr. 7 is verschenen

Cegesoma Newsletter, in zomer 2013 gelanceerd, is inmiddels aan zijn zevende editie toe. U kunt hem hier lezen.

Ter herinnering: via deze elektronische nieuwsbrief willen we de lezer informeren over actuele ontwikkelingen in de afdelingen Academische activiteiten, Publieksgeschiedenis en Documentatie.

Als u onze Newsletter wilt ontvangen, kunt u zich hier aanmelden.

Het eerste BTNG-nummer van 2014 is verschenen

 Het voorjaarsnummer van het Belgisch Tijdschrift voor Nieuwste Geschiedenis bevat vier originele bijdragen over het 20ste-eeuwse België. Het nummer schotelt de lezer analyses voor van enkele breuklijnen in de Belgische geschiedenis sinds de jaren 1930, alsook een diplomatieke uitstap naar Hongarije.
Lees meer...

    1   2   3   4