PDF Afdrukken E-mail
Welkom bij het CEGESOMA

Het CEGESOMA, Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij, is het Belgische kenniscentrum voor de geschiedenis van de conflicten van de 20ste eeuw. Het verricht onderzoek, doet aan publiekswerking en bewaart documentatie. Als federale instelling maakt het samen met het Rijksarchief en de Koninklijke Bibliotheek deel uit van de Pool Documentatie. Het is een platform voor wetenschappelijke en maatschappelijke activiteiten in binnen- en buitenland, in het bijzonder m.b.t. de twee wereldoorlogen.


Een dubbel nummer van het BTNG

BTNG themanummer 14-18

Begin oktober is een themanummer van het BTNG verschenen onder de titel “1914-1918 : Een maatschappij onder spanning”; een thema dat nauwelijks aan bod komt in de huidige stortvloed aan WOI-publicaties. Lees meer...

Lezing van Delphine Lauwers

Ypres. Le Verdun britannique et/ou la perle des Flandres ? Quelques considérations sur un lieu de mémoires plurielles, de 1914 à nos jours

  

Op woensdag 15 oktober 2014 hebben we historica Delphine Lauwers te gast, voor een lezing over het verleden en heden van Ieper als herdenkingsstad. Lees meer...

Les “Journaux de guerre 1914-1918” (France)

 Na de uitgave van de Oorlogskranten en van de Journaux de Guerre 1914-1918, verzorgt het Cegesoma sinds deze zomer ook de Franse editie van deze serie.

De originaliteit van dit weekblad is dat de Groote Oorlog wordt gepresenteerd aan de hand van de toenmalige pers. Elk nummer heeft hetzelfde model. De lezer vindt telkens een integraal facsimile van de krant zoals ze tijdens de oorlog verscheen. Lees meer...

Onwillig Brussel

 Nieuw boek van Lieven Saerens over Joden in de hoofdstadIn september 2014 verschijnt het nieuwe boek van historicus Lieven Saerens: Onwillig Brussel. Een verhaal over Jodenvervolging en verzet. Aan de hand van concrete personen, families, daders, slachtoffers en omstaanders wordt de lezer meegenomen in een eeuw Joods verleden in Brussel.
Lees meer...

Vanaf 11 september, tentoonstelling: Shock!1914… Wat als er morgen oorlog uitbreekt?

De Duitse inval in België, op 4 augustus 1914, veroorzaakt een echte shock. De neutraliteit van het land, sinds 1939 de garantie voor vrede, wordt brutaal geschonden.
Lees meer...

Save the date

 Het leger in de Belgische geschiedenis: nieuwe perspectieven en uitdagingen

Het CEGESOMA, Josephine Hoegaerts (KU Leuven) en Nel de Mûelenaere (Universiteit Antwerpen) nodigen u op 5 november 2014 uit voor een publieke workshop.
Lees meer...

De tentoonstelling Albert & Elisabeth verlengd in het museum Belvue

  

Voor hen die nog niet de gelegenheid hebben gehad om de tentoonstelling “Albert & Elisabeth. De film van een koninklijk leven” te bezoeken, is er goed nieuws. De tentoonstelling wordt van 15 september tot 30 november 2014 verlengd in het museum Belvue (www.belvue.be). Zo zullen ook scholen in staat zijn de expo te bezoeken.
Lees meer...

eBook in het Algemeen Rijksarchief

 Vele publicaties over de Eerste Wereldoorlog electronisch beschikbaar in het ARA

Een nieuwe bijgewerkte Bronnengids voor de Eerste Wereldoorlog in België, uitgegeven door het Algemeen Rijksarchief, is gepubliceerd in de vorm van een e-book (EPUB-formaat, meer info). Ter gelegenheid van het herdenkingsjaar Eerste Wereldoorlog stelt de website in de vorm van een e-book van het Algemeen Rijksarchief (meer info), ook de volledige reeks publicaties te koop, die sinds 2001 is verschenen in de collectie “Studies over de Eerste Wereldoorlog”.

    1   2   3   4