PDF Afdrukken E-mail
Welkom bij het CEGESOMA

Het CEGESOMA, Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij, is het Belgische kenniscentrum voor de geschiedenis van de conflicten van de 20ste eeuw. Het verricht onderzoek, doet aan publiekswerking en bewaart documentatie. Als federale instelling maakt het samen met het Rijksarchief en de Koninklijke Bibliotheek deel uit van de Pool Documentatie. Het is een platform voor wetenschappelijke en maatschappelijke activiteiten in binnen- en buitenland, in het bijzonder m.b.t. de twee wereldoorlogen.


Terroristen in België? Hoe het Duitse krijgsgerecht het Belgische verzet vervolgde (1940-1944)

Ons land had tijdens de Tweede Wereldoorlog een terrorismeprobleem. Tenminste, zo typeerden de Duitsers graag het geweld van het verzet tegen het bezettingsbestuur en de collaboratie. Historicus Dimitri Roden verrichtte jarenlang onderzoek naar de manieren waarop het Duitse krijgsgerecht van België een veiliger land wilde maken. Voor de bezetter, welteverstaan. Hij komt er over praten op 2 december. Lees meer...

Internationaal congres “Doing justice in Wartime”

  

Op 3 en 4 december 2015 zijn we gastheer voor het internationale congresDoing justice in Wartime. Multiple Interplays Between Justice & Populations During the Two World Wars”. Deze studiedag wordt georganiseerd in het kader van de IUAP “Justice and Populations”.
Lees meer...

Ontdek de geheimen van de Militaire Veiligheid

  

Bezoek de tentoonstelling “Classified” van 7 november tot 5 december 2015

Het CegeSoma werkte mee aan de tentoonstelling “Classified”, georganiseerd door de Algemene Dienst Inlichtingen en Veiligheid (ADIV) naar aanleiding van 100 jaar Militaire Veiligheid. Deze dienst zag het levenslicht tijdens de Eerste Wereldoorlog, om vijandelijke spionage tegen te gaan.
Lees meer...

De Ontmoeting: erfgoed en historisch onderzoek over WO I

 Op 9 december 2015 vond normaal de eerste editie plaats van 'De Ontmoeting', een interactieve studiedag waarop we de wereld van het historische onderzoek in contact brengen met de Vlaamse erfgoedsector.  De Eerste Wereldoorlog was het centrale thema. Deze studiedag is echter uitgesteld tot het voorjaar 2016. Een nieuwe datum wordt zo snel mogelijk bekendgemaakt.
Lees meer...

Aantal periodieken tijdelijk niet beschikbaar

In het kader van een digitaliseringsproject zijn de jaargangen 1940-1944 van een aantal tijdschriften voor een aantal maanden niet beschikbaar voor de lezers. De lijst met de plaatskenmerken van deze periodieken vindt u hier.

 

CegeSoma Info: het Berichtenblad in een nieuw jasje

CegeSoma Info 2015

 

Vanaf dit jaar verschijnt het voormalige CegeSoma Berichtenblad onder een andere naam en in een andere gedaante: CegeSoma Info (hier raadpleegbaar) ! Ons jaarlijkse infoblad neemt voortaan de vorm aan van een ruim geïllustreerd krantje, dat twaalf bladzijden telt. Beknopter, maar beter verteerbaar. Het nummer over 2015 bevat een vijftigtal artikels die de brede waaier aan projecten en activiteiten in onze instelling illustreren. Maar er is meer.
Lees meer...

CegeSoma neemt het voortouw in een project rond Duurzaam Digitaal Publiceren

  

Sinds kort coördineren we het project Open History - Workshops on sustainable digital publishing of archival catalogues of twentieth-century history archives. Dit project kadert in een oproep rond Open Humanities van de Digital Research Infrastructure of the Arts and the Humanities (DARIAH-EU. Samen met vier andere instellingen lanceerden we dit project over de uitdagingen van duurzaam publiceren van archiefbeschrijvingen. Lees meer...

Olympische Spelen voor historici : het Congres van het Comité International des Sciences historiques in Jinan (China)

 Tussen 22 en 29 augustus kwamen meer dan 2000 historici uit 90 verschillende landen samen in Jinan, in de Chinese provincie Shandong. Aanleiding was de 22ste editie van het Congres van het Comité International des Sciences Historiques (CISH). Het was de eerste keer dat het CISH-congres plaatsvond in Azië. Sinds de start in 1926 vindt dat congres om de vijf jaar plaats. Het is een forum voor de lopende debatten binnen de internationale historische gemeenschap. Lees meer...
    1   2   3   4