PDF Afdrukken E-mail
Welkom bij het CEGESOMA/Rijksarchief in België

Het CEGESOMA, Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij, is het Belgische kenniscentrum voor de geschiedenis van de conflicten van de 20ste eeuw. Het verricht onderzoek, doet aan publiekswerking en bewaart documentatie. Het vomt sinds 1 januari 2016 de vierde Operationele Directie van het Rijksarchief. Het is een platform voor wetenschappelijke en maatschappelijke activiteiten in binnen- en buitenland, in het bijzonder m.b.t. de twee wereldoorlogen.


Lezing - Wanneer de economie onze gedachtengang bepaalt

 Op 14 December 2016 gaat Kristof Smeyers (University College London) in op de economische geschiedenis van België vanaf de Eerste Wereldoorlog vanuit een geheel nieuw uitgangspunt: heeft België na de Eerste Wereldoorlog een heropleving gekend of is haar economie sinds dan blijven aanmodderen ?

 

Nieuw themanummer van het BTNG

 Country and Army in the Making. The Belgian Military in the Long Nineteenth Century

Wat betekent het om vandaag militaire geschiedenis te bestuderen? En waarom is dit belangrijk voor een casus zoals de staat België, die lange tijd neutraal was en slechts een beperkte militaire slagkracht had? De twee jonge historici die fungeren als gastredacteurs van dit nieuwe themanummer, Nel de Mûelenaere en Josephine Hoegaerts, laten zien dat militaire geschiedenis ook voor België een bloeiend onderzoeksgebied is, met innovatieve en interdisciplinaire methodes.
Lees meer...

Steden in oorlog, 1914-1918 - Wallonië en Brussel

De auteurs van La Wallonie dans la Grande Guerre en Bruxelles ville occupée verhalen het wedervaren van Walen en Brusselaars gedurende de Eerste Wereldoorlog aan de hand van beelden. Ze onderzoeken hoe foto's, postkaarten of ook de geïllustreerde pers de grote uitdagingen van deze woelige periode weergeven.


De boeken zijn te koop bij CegeSoma aan de prijs van 20 €.
Lees meer...

20.000 nieuwe foto’s van het persagentschap Sipho ontdekt

 Onlangs werden niet minder dan 20.000 nieuwe beelden van het persagentschap Sipho ontdekt. Zij zullen het eerste deel van het fonds, bewaard in het CegeSoma, vervoegen. Het fonds bevat reeds 175.000 afbeeldingen met betrekking tot Belgisch en buitenlands nieuws in de periode 1930-1944.
Lees meer...

14-18 vanuit een kinderperspectief

 

De rijkelijk geïllustreerde catalogus van de tentoonstelling “Oorlog in korte broek, 14-18” brengt het lot van kinderen tijdens de Grote Oorlog opnieuw tot leven. Het boek behandelt eerst in grote lijnen de geschiedenis van kinderen in 1914-1918 en volgt daarna het parcours van zeven jongens en meisjes die de oorlog hebben meegemaakt in België, Duitsland, Rusland, het Ottomaanse Rijk en Australië. De catalogus is bij het CegeSoma te koop voor de prijs van €13.
Lees meer...

Het Rijksarchief is op zoek naar

- een projectleider/opleider documentbeheer.

 

- een teamverantwoordelijke HR (m/v/x).

 

 

Leeszaal – Gewijzigde uurregeling

  

Vanaf november 2016 zal de leeszaal doorlopend open zijn van dinsdag tot vrijdag van 9 tot 16.30 u. Deze nieuwe uurregeling is deze die toegepast wordt bij onze collega's van het Algemeen Rijksarchief 2 in Brussel. Deze (kleine) vermindering van onze wekelijkse openingsuren kadert ook in de toekomstvisie van het Rijksarchief wat betreft de toegankelijkheid van haar leeszalen.
Lees meer...

Vrijwilligers – Vertrek van het oudste (in dienstjaren) lid van het team

  

Na Gilbert Waeyenbergh, die na 20 jaar intensief werk het volledige klassement van de foto's van het pro-Duitse persagentschap Sipho realiseerde, en die ons in December 2013 verliet, zien we nu met lede ogen het vertrek tegemoet van de toegewijde Pierre Brolet. Hij verlaat CegeSoma deze maand november 2016. Hij laat tientallen inventarissen en lijsten na die de toegang tot de vele archiefcollecties vergemakkelijken.
Lees meer...

    1   2   3   4