PDF Afdrukken E-mail
Welkom bij het CEGESOMA/Rijksarchief in België

Het CEGESOMA, Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij, is het Belgische kenniscentrum voor de geschiedenis van de conflicten van de 20ste eeuw. Het verricht onderzoek, doet aan publiekswerking en bewaart documentatie. Het vomt sinds 1 januari 2016 de vierde Operationele Directie van het Rijksarchief. Het is een platform voor wetenschappelijke en maatschappelijke activiteiten in binnen- en buitenland, in het bijzonder m.b.t. de twee wereldoorlogen.


Internationaal colloquium ‘Right to be forgotten versus right to remember’

  

Naar aanleiding van de nieuwe Europese privacyverordening, die in mei 2016 door het Europees Parlement werd goedgekeurd, organiseert het Rijksarchief op 10 oktober 2016 in het Paleis der Academiën een internationaal colloquium over “Right to be forgotten versus right to remember.
Lees meer...

Tentoonstelling – Oorlog in korte broek, 14-18

 

Op 14 oktober 2016 opent in Gent de tentoonstelling 'Oorlog in korte broek, 14-18'. Voor deze tentoonstelling bundelden het CegeSoma (Rijksarchief OD4) en de Historische Huizen Gent hun deskundigheid. De tentoonstelling laat de bezoeker zien dat de Groote Oorlog niet alleen een zaak van soldaten was. Ook de allerjongsten raakten erbij betrokken. Met behulp van een viertalige audiogids wordt de bezoeker ondergedompeld in de leefwereld van zeven jongens en meisjes in bezet België, Rusland, Duitsland, Frankrijk, Engeland, het Ottomaanse Rijk en Australië.
Lees meer...

Jonge historici hebben talent! Een elfde editie met tal van invalshoeken

 Op 14 oktober 2016 geeft CegeSoma opnieuw het woord aan talentvolle jonge historici. We vroegen een aantal in 2015 afgestudeerde jongeren om hun scripties te komen voorstellen. Deze behandelen beide wereldoorlogen en hun nasleep. Op het menu: een reeks debatten met deelname van deskundigen inzake de behandelde onderwerpen, aandacht voor archieven die veelbelovend onderzoek mogelijk maken, een analyse van de thesisonderwerpen in de nieuwste geschiedenis van België van de afgelopen tien jaar

Lees meer...

Archieven Les Enfants de la Patrie – Kinderen van het Vaderland

Een goudmijn over het lot van kinderen tijdens en na 1940-1945

De OD4 CegeSoma verwelkomde deze zomer in juni een aantal bijzondere archiefdocumenten onder de talrijke fondsen van patriottische instellingen die ze bewaart. Het gaat ditmaal niet om een klassieke oud-strijdersvereniging, want de vereniging L'OEuvre royale nationale Les Enfants de la Patrie is juist toegewijd aan de collaterale slachtoffers van conflicten: de oorlogswezen.
Lees meer...

Verandering aan de top van het CegeSoma

 Rudi Van Doorslaer heeft op 31 augustus 2016 afscheid genomen als directeur van de instelling om te genieten van een welverdiend pensioen. In afwachting van de benoeming van een opvolger is de leiding van wat voortaan de vierde operationele directie van het Rijksarchief is, toevertrouwd aan onze collega Dirk Martin. Een kort overzicht van het parcours van beide.
Lees meer...

Bericht aan de bezoekers en partners van het CegeSoma en het Rijksarchief in België

Het CegeSoma maakt vanaf 1 januari 2016 deel uit van het Rijksarchief

Vanaf 1 januari 2016 wordt het CegeSoma geïntegreerd in het Rijksarchief. Het CegeSoma vormt vanaf die datum de vierde Operationele Directie (OD4) van het Rijksarchief.
De opdrachten van OD4 / CegeSoma veranderen niet. Voor de onderzoeker of de bezoeker van het CegeSoma heeft de integratie voorlopig geen gevolgen. Zowel de leeszaalwerking (het leeszaalreglement, het tarief, de openingsuren) als de online dienstverlening (websites, zoeksystemen) blijven vooralsnog ongewijzigd. In 2016 zullen maatregelen worden uitgewerkt en uitgevoerd om de dienstverlening in alle operationele directies van het Rijksarchief te uniformeren. U zal hierover tijdig worden geïnformeerd. Ook voor de partners van CegeSoma en het Rijksarchief blijft, enkele praktische zaken niet te na gesproken, alles bij het oude.
U kan alle informatie verder op de voet volgen via de gebruikelijke informatiekanalen: nieuwsbrieven, websites en facebook-pagina's.

Karel Velle & Rudi Van Doorslaer17 december 2015

Een vernieuwde website

De website van het BTNG – het referentietijdschrift voor Belgische hedendaagse geschiedenis – werd onlangs vernieuwd !

Het is nu mogelijk om via trefwoorden artikelen te zoeken per categorie (recensies, doctoraatsonderzoeken, debat) of zelfs per themanummer.

Dankzij de nieuwe en meer gebruiksvriendelijke layout van de website kan u binnenkort ook het tweede themanummer van dit jaar ontdekken, dat gewijd is aan de Belgische militaire geschiedenis vóór 1914.

Wij wensen u veel plezier bij de (her)ontdekking van deze website !

Het eerste nummer van 2016 van de Belgisch Tijdschrift voor Nieuwste Geschiedenis is verschenen

Dit themanummer is gewijd aan marginaliteit en subalterniteit in de Belgische hedendaagse geschiedenis. De uitgenodigde hoofdredacteurs, Magaly Rodriguez en Amandine Lauro, selecteerden vier artikelen die breken met de klassieke categorieën  in de traditionele driehoek 'etniciteit – klasse – gender'. De artikelen kunnen een aanzet zijn voor een nieuw debat over de Belgische maatschappij en de toepassing van haar eigen logica op het vlak van exclusie/inclusie in een nationaal historisch perspectief.

Voor meer informatie vindt u op de vernieuwde website van het tijdschrift : http://www.journalbelgianhistory.be

 

    1   2   3