PDF Afdrukken E-mail
Welkom bij het CEGESOMA

Het CEGESOMA, Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij, is het Belgische kenniscentrum voor de geschiedenis van de conflicten van de 20ste eeuw. Het verricht onderzoek, doet aan publiekswerking en bewaart documentatie. Als federale instelling maakt het samen met het Rijksarchief en de Koninklijke Bibliotheek deel uit van de Pool Documentatie. Het is een platform voor wetenschappelijke en maatschappelijke activiteiten in binnen- en buitenland, in het bijzonder m.b.t. de twee wereldoorlogen.


Debatten over militaire geschiedenis

 Het leger in de Belgische geschiedenis: nieuwe perspectieven en uitdagingen

Op woensdag 5 November 2014 organiseren Josephine Hoegaerts (KULeuven) en Nel de Mûelenaere (UA), in samenwerking met CEGESOMA, een workshop over militaire geschiedenis in België.
Lees meer...

Twee Historikerdialogen in november

Voedingsellende en het wezen van bezettingsregimes

In november 2014 vinden maar liefst twee Historikerdialogen plaats: één op 6 november in Brussel en één op 7 november in Namen. Twee lezingen, telkens gevolgd door debat en dialoog, waarin wordt gepeild naar het wezen en de gevolgen van militaire bezettingen tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Lees meer...

11 november 2014. De Groote Oorlog in het BELvue museum

 Naar aanleiding van 11 november - Wapenstilstand - organiseert het BELvue museum een gelegenheidsprogramma. Grijp uw kans om een bezoek te brengen aan twee tentoonstellingen: Albert & Elisabeth. De film van een koninklijk leven en Onze Kongo. De Belgische koloniale propaganda ontsluierd.
Lees meer...

Lezing van Lawrence Van Haecke

Repressie na de Tweede Wereldoorlog: voorgeschiedenis en voorbereiding

Op woensdag 12 november 2014 hebben we Lawrence Van Haecke te gast voor een lezing over een onderwerp dat recent nog het voorwerp uitmaakte van scherpe debatten: de bestraffing van collaboratie met nazi-Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Niet zozeer de uitvoering, maar de voorgeschiedenis staat ditmaal centraal. Lees meer...

Toegankelijkheid van de collecties van het Cegesoma aanzienlijk verbeterd

In de zomer van 2014 voerden we enkele wijzigingen door in onze website. We deden dat vooral om de toegang tot onze documentatie te vergemakkelijken. De rubriek “Zoeken in collecties” bevat voortaan de knop “Catalogi”, die toegang geeft tot onze algemene catalogus, maar ook tot onze gespecialiseerde catalogi die in het verleden moeilijker terug te vinden waren (affiches, interviews, uitzendingen van Jours de guerre, geluidsarchieven over het onderzoek naar het dagelijks levens tijdens de bezetting, geluidsarchieven van Radio Bruxelles, video- en DVD-collecties, VRT-uitzendingen De Nieuwe Orde). Dezelfde knop “Catalogi” leidt ook naar verschillende andere werkinstrumenten, waaronder de gezamenlijke catalogus van de federale bibliotheken.
Lees meer...

Europeana Collection Days

Wil je jouw familieherinneringen uit de Eerste Wereldoorlog  met de hele wereld delen ? Kom dan op 24/10, 25/10, 5/12 of 6/12 naar de Koninklijke Bibliotheek in Brussel. Tijdens de Europeana Collection Days digitaliseren de experts van de Koninklijke Bibliotheek jouw objecten, brieven, photo's en andere documenten uit de Eerste Wereldoorlog en voegen ze toe aan het grote online archief www.europeana1914-1918.eu/nl.
Locatie: Koninklijke Bibliotheek van België (Kunstberg, Keizerslaan 2, 1000 Brussel), vrijdag 24 en zaterdag 25 oktober 2014, vrijdag 5 en zaterdag 6 december 2014 van 10u. tot 17u. Let op: de Koninklijke Bibliotheek verwerkt maximaal 5 documenten per persoon.

Contact : collectiondays@kbr.be – 02/519.53.11. Voor meer informatie, klik hier.

Een dubbel nummer van het BTNG

BTNG themanummer 14-18

Begin oktober is een themanummer van het BTNG verschenen onder de titel “1914-1918 : Een maatschappij onder spanning”; een thema dat nauwelijks aan bod komt in de huidige stortvloed aan WOI-publicaties. Lees meer...

Historikerdialog: programma 2015

 Sinds zijn ontstaan legt de Historikerdialog het accent op het belang van dialoog en een transnationaal perspectief bij de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. In 2012 werd één sessie georganiseerd, in 2013 drie en in 2014 vijf. Inmiddels beslaat het programma een volledig academiejaar. Voor 2015 zijn niet minder dan acht dialogen voorzien.

Lees meer...
    1   2   3   4