PDF Afdrukken E-mail
Welkom bij het CEGESOMA

Het CEGESOMA, Studiecentrum Oorlog en Maatschappij, is het Belgische kenniscentrum voor de geschiedenis van de conflicten van de 20ste eeuw. Het verricht onderzoek, doet aan publiekswerking en bewaart documentatie. Het vomt sinds 1 januari 2016 de vierde Operationele Directie van het Rijksarchief. Het is een platform voor wetenschappelijke en maatschappelijke activiteiten in binnen- en buitenland, in het bijzonder m.b.t. de twee wereldoorlogen.


Bericht aan de bezoekers en partners van het CegeSoma en het Rijksarchief

Het CegeSoma maakt vanaf 1 januari 2016 deel uit van het Rijksarchief

Vanaf 1 januari 2016 wordt het CegeSoma (onder de nieuwe naam “Studiecentrum Oorlog en Maatschappij”) geïntegreerd in het Rijksarchief. Het CegeSoma vormt vanaf die datum de vierde Operationele Directie (OD4) van het Rijksarchief.
De opdrachten van OD4 / CegeSoma veranderen niet. Voor de onderzoeker of de bezoeker van het CegeSoma heeft de integratie voorlopig geen gevolgen. Zowel de leeszaalwerking (het leeszaalreglement, het tarief, de openingsuren) als de online dienstverlening (websites, zoeksystemen) blijven vooralsnog ongewijzigd. Begin 2016 zullen maatregelen worden uitgewerkt en uitgevoerd om de dienstverlening in alle operationele directies van het Rijksarchief te uniformeren. U zal hierover tijdig worden geïnformeerd. Ook voor de partners van CegeSoma en het Rijksarchief blijft, enkele praktische zaken niet te na gesproken, alles bij het oude.
U kan alle informatie verder op de voet volgen via de gebruikelijke informatiekanalen: nieuwsbrieven, websites en facebook-pagina's.

Karel Velle & Rudi Van Doorslaer17 december 2015

Het Rijksarchief werft aan:

een wetenschappelijke medewerker – archivaris (m/v) in het Rijksarchief te Kortrijk

een wetenschappelijke medewerker – archivaris (m/v) in het Rijksarchief te Leuven

2 wetenschappelijke medewerkers – historici (m/v) voor het IUAP project “Justice & Population"een historicus/archivaris (m/v) voor het Horizon2020 project “European Holocaust Research Infrastructure” (EHRI) Lees meer...

Spanje, 80 jaar! Drie nieuwe bijdragen over vrijwilligers uit België in de Spaanse Burgeroorlog

Studienamiddag georganiseerd op 1 juni door de vzw Vrienden van het CegeSoma & Amsab-ISG.

 Tachtig jaar geleden, in de zomer van 1936, pleegden opstandige militairen onder de leiding van generaal Franco een coup om in Spanje de republiek omver te werpen. Door de heftige weerstand van linkse partijen en andere sociale organisaties mislukte de staatsgreep en raakte het Spaanse grondgebied in twee kampen verdeeld. Na drie jaar burgeroorlog en 600.000 doden, haalden de militairen toch hun slag thuis. Ze vestigden een dictatuur die vier decennia standhield. Lees meer...

Andrée De Jongh. Une vie de résistante

  

Conferentie georganiseerd door de vzw “Vrienden van het CegeSoma” op 7 juni 2016

Andrée De Jongh is een emblematische figuur van het Belgische verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Toen ze amper begin de twintig was, zette ze de ontsnappingsroute Komeet op. Haar leven werd gekenmerkt door verschillende engagementen en zal besproken worden door de historica Marie-Pierre d'Udekem d'Acoz, auteur van een recente biografie over deze buitengewone persoonlijkheid.
Lees meer...

De Bijdragen tot de Eigentijdse Geschiedenis, Albert & Elisabeth en vele andere uitgaves tegen een verlaagde prijs

De meeste nummers van de BEG alsook verschillende studies en hulpmiddelen i.v.m. de geschiedenis van België in de 20ste eeuw kunnen nog steeds voor een laag bedrag aangekocht worden. Ook de catalogus Albert & Elisabeth. De film van een koninklijk leven is vanaf nu aan een lage prijs te koop.

Lees meer...

Tweehonderd jaar justitie. Historische encyclopedie van de Belgische justitie

  Ten tijde van de commotie veroorzaakt door de zaak Dutroux weerklonk meermaals de slogan dat het Belgisch justitieel apparaat de overstap diende te maken van de 19de naar de 21ste eeuw. De justitiële wereld is nochtans nooit gestopt met evolueren in overeenstemming met de veranderende kenmerken en noden van de Belgische samenleving. Een omvangrijke encyclopedie brengt de beste experts over het onderwerp samen en biedt een duidelijk overzicht (klik hier om deze encyclopedie te bestellen).
Lees meer...

Nieuw nummer BTNG verschenen

  

Het vierde  nummer voor 2015 van het Belgisch Tijdschrift voor Nieuwste Geschiedenis/is verschenen. Dit nummer is volledig in het Engels. Naast onder meer het overzicht van nieuwe doctoraten bevat dit nummer een artikel van Stefan Huygebaert over het Belgische nationale gevoel na de revolutie van 1848, van Karel Van Nieuwenhuyse en Kaat Wils over de rol van nationale historische narratieven in het Vlaamse onderwijs en van Isabelle Devos en Tina Van Rossem over schattingen van levensverwachtingen in Belgische steden tussen 1846 en 1910.

Voor meer informatie: http://www.journalbelgianhistory.be/.

Oproep voor bijdragen: EHRI seminarie over Reference Services


Het internationaal seminarie Reference Services: Best Practices and Innovative Use of Materials vindt plaats van 13 tot 17 november 2016 in Yad Vashem.

De oproep voor bijdragen vindt u hier.

    1   2   3