PDF Afdrukken E-mail
Welkom bij het CEGESOMA

Het CEGESOMA, Studiecentrum Oorlog en Maatschappij, is het Belgische kenniscentrum voor de geschiedenis van de conflicten van de 20ste eeuw. Het verricht onderzoek, doet aan publiekswerking en bewaart documentatie. Het vomt sinds 1 januari 2016 de vierde Operationele Directie van het Rijksarchief. Het is een platform voor wetenschappelijke en maatschappelijke activiteiten in binnen- en buitenland, in het bijzonder m.b.t. de twee wereldoorlogen.


Bericht aan de bezoekers en partners van het CegeSoma en het Rijksarchief

Het CegeSoma maakt vanaf 1 januari 2016 deel uit van het Rijksarchief

Vanaf 1 januari 2016 wordt het CegeSoma (onder de nieuwe naam “Studiecentrum Oorlog en Maatschappij”) geïntegreerd in het Rijksarchief. Het CegeSoma vormt vanaf die datum de vierde Operationele Directie (OD4) van het Rijksarchief.
De opdrachten van OD4 / CegeSoma veranderen niet. Voor de onderzoeker of de bezoeker van het CegeSoma heeft de integratie voorlopig geen gevolgen. Zowel de leeszaalwerking (het leeszaalreglement, het tarief, de openingsuren) als de online dienstverlening (websites, zoeksystemen) blijven vooralsnog ongewijzigd. Begin 2016 zullen maatregelen worden uitgewerkt en uitgevoerd om de dienstverlening in alle operationele directies van het Rijksarchief te uniformeren. U zal hierover tijdig worden geïnformeerd. Ook voor de partners van CegeSoma en het Rijksarchief blijft, enkele praktische zaken niet te na gesproken, alles bij het oude.
U kan alle informatie verder op de voet volgen via de gebruikelijke informatiekanalen: nieuwsbrieven, websites en facebook-pagina's.

Karel Velle & Rudi Van Doorslaer17 december 2015

Een kennismaking met de geassocieerde onderzoekers

 Op 23 mei nodigden wij onze geassocieerde onderzoekers uit in het CegeSoma. Tijdens deze interne studiedag stelde een meerderheid van deze (intussen vijftien) onderzoekers hun project voor aan het wetenschappelijke personeel. De thema's die aan bod kwamen waren even rijk als divers: het familiale geheugen en de collaboratie  (beide onderwerpen m.b.t. de Tweede Wereldoorlog), een biografische studie van Hugo Claus, de vrijwilligers uit België in de Spaanse burgeroorlog,.... In het algemeen viel wel op dat de Tweede Wereldoorlog het dominante thema is binnen de huidige groep van deze onderzoekers. Lees meer...

De Bijdragen tot de Eigentijdse Geschiedenis, Albert & Elisabeth en vele andere uitgaves tegen een verlaagde prijs

De meeste nummers van de BEG alsook verschillende studies en hulpmiddelen i.v.m. de geschiedenis van België in de 20ste eeuw kunnen nog steeds voor een laag bedrag aangekocht worden. Ook de catalogus Albert & Elisabeth. De film van een koninklijk leven is vanaf nu aan een lage prijs te koop.

Lees meer...

Tweehonderd jaar justitie. Historische encyclopedie van de Belgische justitie

  Ten tijde van de commotie veroorzaakt door de zaak Dutroux weerklonk meermaals de slogan dat het Belgisch justitieel apparaat de overstap diende te maken van de 19de naar de 21ste eeuw. De justitiële wereld is nochtans nooit gestopt met evolueren in overeenstemming met de veranderende kenmerken en noden van de Belgische samenleving. Een omvangrijke encyclopedie brengt de beste experts over het onderwerp samen en biedt een duidelijk overzicht (klik hier om deze encyclopedie te bestellen).
Lees meer...

Nieuw nummer BTNG verschenen

  

Het vierde  nummer voor 2015 van het Belgisch Tijdschrift voor Nieuwste Geschiedenis/is verschenen. Dit nummer is volledig in het Engels. Naast onder meer het overzicht van nieuwe doctoraten bevat dit nummer een artikel van Stefan Huygebaert over het Belgische nationale gevoel na de revolutie van 1848, van Karel Van Nieuwenhuyse en Kaat Wils over de rol van nationale historische narratieven in het Vlaamse onderwijs en van Isabelle Devos en Tina Van Rossem over schattingen van levensverwachtingen in Belgische steden tussen 1846 en 1910.

Voor meer informatie: http://www.journalbelgianhistory.be/.

Oproep voor bijdragen: EHRI seminarie over Reference Services


Het internationaal seminarie Reference Services: Best Practices and Innovative Use of Materials vindt plaats van 13 tot 17 november 2016 in Yad Vashem.

De oproep voor bijdragen vindt u hier.

Oproep voor EHRI workshop en seminarie

 De workshop Holocaust Archival Film Footage as a Historical Source: Methodology and Ethics in the Digital Era zal van 19 tot 21 september 2016 plaatsvinden in Yad Vashem.
Meer informatie en de oproep voor papers vindt u hier.

Het methodologisch seminarie The Study of the Holocaust in Romania: Current State and Trends, georganiseerd door het Elie Wiesel National Institute for Studying the Holocaust in Romania en het United States Holocaust Memorial Museum, zal van 19 tot 23 september 2016 plaatsvinden in het Elie Wiesel National Institute in Boekarest. Meer informatie en de oproep tot het indienen van aanvragen vindt u hier.

“Cegesoma Newsletter” Nr. 21 is verschenen

Cegesoma Newsletter, in zomer 2013 gelanceerd, is inmiddels aan zijn 21e editie toe. U kunt hem hier lezen.

Ter herinnering: via deze elektronische nieuwsbrief willen we de lezer informeren over actuele ontwikkelingen in de afdelingen Academische activiteiten, Publieksgeschiedenis en Documentatie.

Als u onze Newsletter wilt ontvangen, kunt u zich hier aanmelden.

    1   2   3