PDF Afdrukken E-mail

Ontdek de geheimen van de Militaire Veiligheid

 

Bezoek de tentoonstelling “Classified” van 7 november tot 5 december 2015

Het CegeSoma werkte mee aan de tentoonstelling “Classified”, georganiseerd door de Algemene Dienst Inlichtingen en Veiligheid (ADIV) naar aanleiding van 100 jaar Militaire Veiligheid. Deze dienst zag het levenslicht tijdens de Eerste Wereldoorlog, om vijandelijke spionage tegen te gaan.


 Historisch overzicht van know-how, successen en blunders

De tentoonstelling laat het publiek kennismaken met de krachtlijnen uit de geschiedenis van de ADIV. Ze staat ook stil bij de huidige uitdagingen in een gemondialiseerde samenleving. De expo plaatst de know-how en de bereikte resultaten in het daglicht, maar analyseert ook een aantal missers. Ook worden een paar hardnekkige mythes over inlichtingsverschaffing en spionage ontkracht. Tenslotte zet “Classified” aan om na te denken over de ethische problemen gelinkt aan het functioneren van een uiteraard 'discrete' dienst.

Een gevarieerd tentoonstellingsparcours

Een groot deel van de tentoonstelling is geweid aan het ontstaan van de dienst, de rol van vrouwen in het inlichtingenwerk en de beeldvorming rond spionage in de populaire cultuur. Twee specifieke thema's brengen de Koude Oorlog tot leven: de zogenaamde stay behind-netwerken die het land moesten voorbereiden op een eventuele bezetting door de Sovjet-Unie, en de zaak-Binet, genoemd naar de Belgische officier die militaire documenten doorspeelde aan agenten uit het Oosten. Het laatste deel van “Classified” toont de technische hulpmiddelen van de ADIV en staat stil bij de actuele uitdagingen van de dienst.

 

Praktisch:

- Tentoonstelling “Classified. The History of the Belgian Military Intelligence and Security Service
- Instituut voor Veteranen-INIOOO, Regentlaan 45-46, 1000 Brussel
- Van 7 november tot 5 december 2015, van 10 tot 18u, behalve op zondag

- Gratis inkom
- Meer informatie: classified@QET.be


Mélanie Bost


 23 / 10 / 2015

 

  Terug