PDF Afdrukken E-mail

BELGIUM WWII – Een virtueel platform over de Tweede Wereldoorlog

In een tijd waarin betrouwbare informatie over gevoelige thema's belangrijker lijkt dan ooit, ontwikkelt het CegeSoma een virtueel platform over België en zijn inwoners tijdens de Tweede Wereldoorlog. De website Belgium WWII verschijnt eind september 2017.
We lichten alvast een tipje van de sluier op over de eerste uitgewerkte thema's.


Collaboratie, Repressie en Justitie in Oorlogstijd Vandaag zoeken mensen vooral online naar antwoorden op hun vragen. Via digitale media wil dit federale project de drie taalgemeenschappen bereiken met kwaliteitsvolle informatie over ons oorlogsverleden. De website zal eind september 2017 gelanceerd worden met meertalige content (Nederlands, Frans en deels Duits) over twee grote thema's:

  • collaboratie en repressie. Aan de hand van recent historisch onderzoek, wil de website dit delicate thema duiden, maar ook ontmijnen en verklaren. Het doel is het doorbreken van hardnekkige mythes die dit thema nog steeds domineren.
  • justitie. De werking van het Belgische gerecht wordt geconfronteerd met dat van de Duitse bezetter. Hoe wilde de bezetter de orde in het land bewaren? Kreeg hij daarbij hulp van de Belgische magistraten?

Terugkeer te Brussel van Belgische kinderen die zes maanden in Duitse vakantiekolonies doorbrachten onder de vleugels van de DeVlag, 28 februari 1944. Collectie Sipho (coll. CegeSoma, nr. 14282)
Terugkeer te Brussel van Belgische kinderen die zes maanden in Duitse vakantiekolonies doorbrachten onder de vleugels van de DeVlag, 28 februari 1944. Collectie Sipho (coll. CegeSoma, nr. 14282)
In een later stadium wil Belgium WWII nog andere onderwerpen aankaarten, zoals het dagelijks leven in oorlogstijd, de ravitaillering, het verzet…


Digital StorytellingBelgium WWII presenteert het oorlogsverleden in verschillende formats, aangepast aan het verscheiden doelpubliek. Zo zijn er de “oorlogsportretten”: levensverhalen van Belgen die de Tweede Wereldoorlog elk op hun eigen manier hebben beleefd. Allerhande foto's, brieven en audiovisuele bronnen moeten deze verhalen tot leven brengen. Deze sleuteldocumenten geven een mooi beeld van de concrete impact van zo'n oorlog op het leven van bekende en minder bekende Belgen. Door deze bottom-up benadering duikt de bezoeker in de geschiedenis van ons oorlogsverleden.


De jonge Brusselse verzetsstrijder Henri Malfait, wiens oorlogsportret op de website wordt gepresenteerd, bij zijn thuiskomst uit het concentratiekamp Buchenwald. Familiearchief Malfait.
De jonge Brusselse verzetsstrijder Henri Malfait, wiens oorlogsportret op de website wordt gepresenteerd, bij zijn thuiskomst uit het concentratiekamp Buchenwald. Familiearchief Malfait.

Digitale Encyclopedie Via de oorlogsportretten zal de bezoeker kunnen doorklikken naar een 'digitale encyclopedie'. Voor deze gids boordevol informatie schrijven gespecialiseerde historici de teksten. Ze worden geïllustreerd met archiefstukken, interviews met de auteurs, foto's, grafieken, schema's, een bibliografie en weblinks. Zo beantwoordt Belgium WWII aan de behoefte naar correcte online basisinformatie bij zowel het grote publiek, als bij studenten, leerkrachten, onderzoekers, publiekshistorici en journalisten.

 

Het CegeSoma wil wetenschappelijk historisch onderzoek publiek toegankelijk maken. Daarom wil het van Belgium WWII dé betrouwbare online referentie maken over ons oorlogsverleden.


Meer weten?Volg nu al het nieuws over dit project via de hashtag #BELGIUMWWII, de Facebookpagina en de website van CegeSoma.

 

 

 

Realisatie: Margot Brulard en Tamar Cachet.


Coördinatie: Chantal Kesteloot


Begeleidend wetenschappelijk comité: Sébastien Dubois (Rijksarchief), Bruno De Wever (UGent), Koen Aerts (UGent), Xavier Rousseaux (UCL), Jonas Campion (UCL), Christoph Brull (ULg).

 

Ontdek hier wat dit project voor elk van hen betekent.

 

  Terug