PDF Afdrukken E-mail

Violence In 20th-Century European History - Europese Conferentie ONLINE TE BEKIJKEN

Tussen 6 en 8 juni 2017 vond de achtste conferentie plaats van het European Remembrance and Solidarity Network, in het Brusselse Paleis der Academiën. Deze conferentie, waarvan CegeSoma co-organisator was, had als overkoepelend thema 'Violence' (in de Europese geschiedenis van de 20e eeuw). Tal van internationale sprekers namen deel aan deze conferentie.



Bijna heel de conferentie is nu online te bekijken, onder meer de openingspeeches (Rafal Rogulski, Freddy Dumortier,  Réka Földváryné Kiss, Nico Wouters) en de sessie 'Documenting Violence' (onder voorzitterschap van Nico Wouters). Ook de opening keynote lecture door Michel Wieviorka is online te bekijken.

 

 

Objectieven van het symposium in de kijker - Het geweld in de Europese geschiedenis herdenken, documenteren en onderwijzenHet objectief van het symposium dat dit jaar georganiseerd wordt, is om inzicht te krijgen in het fenomeen geweld. De theoretische aspecten zullen uitgediept worden door bijdragen van experts, terwijl de herinneringsaspecten aan bod zullen komen in meerdere panels, van de manier waarop we een beroep kunnen doen op archieven en andere documentaire bronnen om geweld te bestuderen tot de vraag hoe de herdenkingsproblematiek benaderd kan worden in het onderwijs. De laatste sessie zal dieper ingaan op het concept van verzoening. 

 

Bestaat er zoiets als een gemeenschappelijke Europese herdenkingscultuur ? Het ENRS buigt zich sinds 2012 over het vraagstuk van het mogelijke bestaan van een gemeenschappelijke Europese herinnering en van een Europees narratief. Het netwerk brengt daarom elk jaar op haar symposium onderzoekers en instellingen samen die geïnteresseerd zijn in de Europese geschiedenis. Het programma van de vorige bijeenkomsten werd steeds sterk beïnvloed door de herdenkingen die toen plaatsvonden en de vragen die zij oproepen in een Europees perspectief. In 2014 werd zo het accent gelegd op de 100e verjaardag van de Eerste Wereldoorlog, op de 75e verjaardag van het begin van de Tweede Wereldoorlog en op de 25e verjaardag van de val van de Muur. Die drie gebeurtenissen zijn essentieel om de moeilijke constructie van een Europese herinnering beter te begrijpen. Elke lidstaat gaf er immers een eigen invulling aan, en het is niet altijd evident om dat nationale narratief te overstijgen of te integreren. Deze overwegingen vinden we ook terug in het symposium dat georganiseerd werd in 2015 en dat gewijd was aan de controverses die bestaan over de Tweede Wereldoorlog en haar actoren, slachtoffers, verliezers en omstaanders. Die verschillende categorieën kregen in de loop van de geschiedenis en van de geschiedschrijving regelmatig een andere invulling, en kan verschillen naar gelang van het parcours dat een individu aflegde of naargelang het analysekader dat de onderzoeker hanteert.


 


 

 

 

 

18/04/2017

  Terug