PDF Afdrukken E-mail

Internationaal colloquium « In the Heart of the Great War – Au Cœur de la Grande Guerre »

Het gloednieuwe Mons Memorial Museum verwelkomt van 26 tot 28 oktober het internationaal colloquium “In the Heart of the Great War – Au Cœur de la Grande Guerre ”, dat georganiseerd wordt in samenwerking met het Cegesoma. Dit colloquium plaatst de interacties van burgers en militairen tijdens de Eerste Wereldoorlog central.

 Want het leven van de militairen aan het front en van de burgers aan het thuisfront was minder gescheiden dan we vaak aannemen. Het colloquium wilt dan ook belichten hoe zij elkaar ontmoetten en hoe deze interacties plaatsvonden, voornamelijk door aandacht te besteden aan individuele levenstrajecten, en aan de wijze waarop het individu de militaire en civiele leefwerelden met elkaar verenigde. Geconcipieerd als een plaats waar jonge onderzoekers ideeën kunnen uitwisselen, hoopt het colloquium door middel van dialoog en debat tot een coherent beeld te komen over deze thematiek. Enkele collega's van het Rijksarchief zullen spreken tijdens deze conferentie:

  • Florent Verfaillie, doctorandus verbonden aan het Cegesoma, zal een presentatie geven over die soldaten die, nadat ze gedeserteerd waren of hervormd waren door het leger, terugkeerden naar hun burgerleven in bezet België en vervolgens collaboreerden met de Duitsers.
  • Pierre-Jean Niebes zal de archieffondsen over de Grote Oorlog bij het Rijksarchief bij Bergen presenteren.
  • Arnaud Charon zal spreken over 'Le travail forcé de la population belge dans les Zones d'Étapes : travailleurs civils militarisés ?'
  • Chantal Kesteloot is een van de twee moderatoren in de sessie 'Groupes sociaux et identités'.

U vindt het volledige progamma van het colloquium hier , en hier kunt u zich inschrijven.

  Terug