PDF Afdrukken E-mail

Jaarlijkse bijeenkomst van de ASF-vrijwilligers in het CegeSoma

Op 19 juni had de jaarlijkse bijeenkomst plaats van de ASF-vrijwilligers en hun projectpartners in de conferentiezaal van het CegeSoma.

Al 60 jaar stuurt ASF (Aktion Sühnezeichen Friedensdienste), een vereniging opgericht door tegenstanders van het nazisme, jaarlijks  ongeveer 170 jonge Duitse vrijwilligers naar landen waar de bevolking  tijdens de Tweede Wereldoorlog geleden heeft onder de misdaden van de nazi's. In 1963 kwamen de eerste ASF-vrijwilligers in België aan.


 Het doel van het engagement van deze jongeren is solidair samen te werken voor de verzoening en de vrede, en te strijden tegen racisme, discriminatie en sociale uitsluiting.
In België zijn er elk jaar een vijftiental vrijwilligers actief in verschillende organisaties  in sociale, educatieve of historische projecten. Daaronder CegeSoma en het Rijksarchief te Eupen.

 


Het CegeSoma en ASF … een oud verhaal …


Het CegeSoma werkt al sinds 2009 samen met ASF . Sindsdien hebben we een tiental vrijwilligers onthaald.
De bedoeling was altijd van deze samenwerking een 'win win' te maken. De vrijwilliger wordt volledig in de instelling geïntegreerd, meer specifiek in de sector Documentatie (Archief, Bibliotheek, Beeld en geluid, leeszaal en digitalisering van documenten). Door deel te nemen aan de verschillende activiteiten van deze sector heeft de vrijwilliger de gelegenheid om vertrouwd te worden met documenten van vroeger en vandaag, contact te hebben met lezers en te zien hoe een documentatiecentrum functioneert.
Naast deze taken hebben de vrijwilligers ook de gelegenheid om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen, hun inzicht in de geschiedenis te vergroten en hun kritische geest aan te scherpen  door mee te werken aan het project “Ballingschap in België / Das Andere Deutschland'. Dit project focust op de immigratie van Duitse vluchtelingen in België tussen 1933 en 1940 en biedt de vrijwilligers de mogelijkheid om onderzoek te doen in de Koninklijke Bibliotheek en kennis te maken met de archieven van de Vreemdelingenpolitie in het Algemeen Rijksarchief. Het eindresultaat kan elk jaar een andere vorm vormen aannemen : een kleine tentoonstelling, presentaties van levensgeschiedenissen, interviews met families …
Om zijn programma te vervolledigen volgt de vrijwilliger taalcursussen en brengt één dag per week door bij Convivial (een vzw die vluchtelingen begeleidt).
Naast deze opleidingen is er ook het sociale leerproces op de werkplek  : de gesprekken met collega's tijdens de middag, deel uitmaken van een team, geconfronteerd worden met moeilijkheden…

 

 


Balans van deze samenwerking


Jaar na jaar heeft het CegeSoma het genoegen idealistische, betrouwbare, positieve en ondernemende jonge mensen te ontmoeten  die telkens het beste van zichzelf geven.

Het CegeSoma bewondert hun aanpassingsvermogen in het aanleren van talen en het uitvoeren van de verschillende taken die hen toevertrouwd worden.

Het CegeSoma bewondert ook de vereniging (ASF) die op opmerkelijke wijze en met veel professionalisme  deze jongeren begeleidt.
Het Cegesoma heeft tenslotte het genoegen te kunnen bijdragen aan een Europees burgerproject waar het een reële boodschap kan doorgeven. Deze formule heeft ongetwijfeld nog een mooie toekomst bij het Rijksarchief.

 

        
       

 

Hierover enkele foto's van de jaarlijkse bijeenkomst van ASF-vrijwilligers en hun projectpartners (jaarlijkse bijeenkomst die doorging in het CegeSoma op 19.6.2018).

  Terug