PDF Afdrukken E-mail

Brussel, novembre 1918. Van oorlog naar vrede?

Op initiatief van het CegeSoma/Rijksarchief vindt vanaf 26 september in het BELvue Museum de tentoonstelling "Brussel, november 1918" plaats.

De tentoonstelling wil de laatste oorlogsmaanden en de eerste vredesmaanden in de stad Brussel terug oproepen.

In de voorbije jaren stonden de bezettingsjaren centraal in de diverse herdenkingsevenementen.

Nu is de tijd rijp om de aandacht te verleggen naar de overgang van oorlog naar vrede.11 november 1918 is de einddatum van de Grote Oorlog, maar dit moment is veel belangrijker dan enkel de symboliek van de Wapenstilstand. Wanneer de wapens zwijgen, is de vrede nog niet onmiddellijk een feit. Twee dagen voor de Wapenstilstand stortte het Duitse rijk in elkaar en werd in een sfeer van totale chaos de republiek uitgeroepen. Op de slagvelden moeten de soldaten opnieuw leren omgaan met leven in vrede. Deze overgang komt soms als een schok. Gedurende meer dan vier jaar was het dagelijks leven aan én achter het front gedomineerd door de oorlog.

Als hoofdstad is Brussel zowel de belichaming van de nationale politiek, hoewel de regering tijdens de oorlog in ballingschap verblijft te Sainte-Adresse, niet ver van Le Havre, als het lokale niveau, hoewel die tijdens de bezetting flink aan macht moest inboeten. Maar het gaat op dat moment ook over 700.000 Brusselaars die onderworpen waren aan de bezetter.

De tentoonstelling Brussel, november 1918: van oorlog naar vrede? biedt ruimte aan foto's en historische documenten, maar ook aan tot dusver onbekend gebleven filmfragmenten. Interactieve applicaties laten de bezoeker toe om liederen te ontdekken die populair waren op het einde van de oorlog. Met touchscreen-modules kan een blik worden geworpen op de pers die tijdens de bevrijdingsperiode circuleerde. Ten slotte wil de tentoonstelling scherpstellen op de moeilijkheden die het leven van oorlogsvluchtelingen met zich meebrachten.


Brussel, november 1918: van oorlog naar vrede? focust op de volgende zeven thema's:


- Het militaire eindoffensief
- Het dagelijks leven
- De vluchtelingen
- De 'rode dagen' (een opstand van Duitse soldaten rond 11 november)
- 22 november 1918
- Vrede en haat
- De naoorlogstijd


Curatoren : Chantal Kesteloot et Jens van de Maele

Interview van Chantal Kesteloot

 

Wetenschappelijke comité : Bruno Benvindo/Emmanuel Debruyne/Dominiek Dendooven/Barbara Deruytter/Sophie de Schaepdrijver/Benoît Majerus/Gonzague Pluvinage/Peter Scholliers/Pierre-Alain Tallier/Laurence van Ypersele/Christian Vreugde/Antoon Vrints/Nico Wouters

 

 

Scenografie en opstelling : mimesis.architecten

Interview van de scenografen

 

De tentoonstelling kan bezocht worden in het BELvue Museum van 26 september 2018 tot 6 januari 2019.

Openingsuren en informatie : https://www.belvue.be/nl/activity/temporary-exhibition 

 

  Terug