PDF Afdrukken E-mail

“Wallonië bevrijd”, “Brussel, bevrijde stad” : photos wanted !

Naar aanleiding van de 75e verjaardag van de bevrijding en het einde van de Tweede Wereldoorlog zullen bij Renaissance du Livre twee werken worden gepubliceerd in de reeks  “Villes en guerre” (“Steden in oorlog”). Z

oals de eerdere uitgaven zullen deze boeken gebaseerd zijn op fotomateriaal: Hoe zijn de gebeurtenissen fotografisch weergegeven? Wat kunnen we eruit leren? Kan de geschiedenis van steden in oorlog geschreven worden met een focus op fotomateriaal? 


 Allemaal vragen waardoor we ons ook hebben laten leiden bij het maken van de boeken die reeds zijn verschenen over de Eerste en de Tweede Wereldoorlog.
Ditmaal ligt het accent op de periode tussen D-Day en V-Day.

We beschikken weliswaar reeds over talrijke foto's, onder meer in de collecties van het Rijksarchief, maar we zijn ervan overtuigd dat er nog heel wat “schatten” te ontdekken vallen. Vandaar deze oproep…


Beste lezers, heeft u in uw privéverzamelingen of misschien op zolder nog “interessante foto's” over de jaren 1944-1945? Met “interessant” bedoelen we aangrijpende, tragische of zelfs grappige foto's die genomen werden in uw stad aan het einde van de bezetting.
 
Voor het boek over de Waalse steden zoeken we naar fotomateriaal over het “Ardennenoffensief”, zowel wat betreft de kleinere steden die er rechtstreeks bij betrokken waren (Malmedy, La Roche, Houffalize, Saint-Hubert, Saint-Vith en Bastenaken) als wat betreft de grotere centra dichtbij het front  (Luik, Verviers, Namen). We zijn ook op zoek naar foto's van de verwoestende gevolgen van de “vliegende bommen”  V1 en V2. Andere onderwerpen die aan bod zullen komen zijn de terugkeer van politieke en krijgsgevangenen (april-mei 1945) en de herdenkingsactiviteiten (bals, folkloristische en historische optochten) die werden georganiseerd n.a.v. de eerste verjaardag van de bevrijding, in september 1945.  
 
Wat het boek over de hoofdstad betreft willen we inzetten op alle gemeenten, en niet enkel op Brussel-Stad.  Qua onderwerpen zoeken we familiefoto's die werden gemaakt aan het einde van de oorlog (huwelijken, communies, klasfoto's), maar ook kiekjes over sportieve en culturele activiteiten, de heropening van de ULB, manifestaties, de aanwezigheid van geallieerde soldaten, officiële bezoeken, enz. 

 

We zijn zeker dat u ons zal kunnen helpen. Aarzel niet om contact met ons te nemen:  

 

voor Waalse steden: alain.colignon@arch.be

 

voor Brussel: chantal.kesteloot@arch.be.

  Terug