PDF Afdrukken E-mail

BIJEENKOMSTEN PUBLIEKSGESCHIEDENIS BIJ HET CEGESOMA

Een nieuw initiatief van het CegeSoma/Rijksarchief.
De geschiedenis van de 20ste eeuw in al haar actualiteit via conferenties, debatten, interviews, filmvoorstellingen enz. 
Bijeenkomsten in ons gebouw of in externe locaties.
Het doel: contact met het publiek !


CegeSoma – 20 februari 2019 (12.30 u. – 14.00 u.)

'De overlevenden: de oorlog van de Belgische oud-strijders tijdens het interbellum'.

Lezing met debat n.a.v. de publicatie van een eerste synthetische studie over de Belgische oud-strijders. Genodigden : Antoon Vrints en Martin Schoups, auteurs van het boek.

 

  

Naar schatting 320.000 van de 360.000 gemobiliseerde Belgische soldaten hadden de Eerste Wereldoorlog overleefd.

Na meer dan vier jaar oorlogsgeweld konden ze eind 1918 eindelijk naar huis terugkeren.

De oud-strijders zouden echter geen genoegen nemen met een eenvoudige terugkeer naar hun vooroorlogse bestaan.

Ze waren ervan overtuigd dat ze vanwege hun oorlogsinspanning erkenning verdienden én dat ze een belangrijke, nieuwe rol te spelen hadden in de Belgische samenleving.

Als overlevenden voelden de oud-strijders ook een morele verplichting ten aanzien van hun gevallen kameraden.

 

Van bij hun terugkeer zouden de oud-strijders zich tot een krachtige sociale beweging ontpoppen die het Belgische establishment zowel in de dorps- als in de Wetstraat regelmatig kopzorgen baarde.

In hun boek beschrijven Schoups en Vrints ontstaan en groei van deze onstuimige sociale beweging.

 

De auteurs :

  

  Martin Schoups is historicus en is als FWO-aspirant verbonden aan de Universiteit Gent (Onderzoeksgroep Sociale Geschiedenis na 1750). Hij publiceert onder andere over de Belgische voedselpolitiek na de Eerste Wereldoorlog. Voor zijn proefschrift onderzoekt Schoups de straatmanifestaties van stedelingen tegen de achtergrond van de democratisering in de periode van 1880 tot 1940.
  Antoon Vrints is hoofddocent geschiedenis aan de Universiteit Gent (Onderzoeksgroep Sociale Geschiedenis na 1750). Hij publiceert over de sociale geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog en over conflictregulering in langetermijnperspectief. Vrints is de auteur van “Het theater van de straat. Publiek geweld in Antwerpen tijdens de eerste helft van de twintigste eeuw” (2011) en met Maarten Van Ginderachter en Koen Aerts schreef hij “Het land dat nooit was. Een tegenfeitelijke geschiedenis van België” (2014).

 

Deze eerste bijeenkomst vindt plaats in de conferentiezaal van het CegeSoma (Luchtvaartsquare 29 – 1070 Brussel). Aansluitend volgt een debat met de auteurs. Voertaal is het Nederlands.


Het boek wordt ter plaatse te koop aangeboden aan € 22,50.


Graag inschrijving vooraf bij isabelle.ponteville@arch.be of via tel.  02.556.92.11 met vermelding of u de lichte lunch* wil gebruiken + de gekozen sandwiches ( € 5 ter plaatse te betalen).
*2 sandwiches (ham of kaas of één van elk) + frisdrank naar keuze (Cola, Fanta, water).

U mag gerust andere geïnteresseerden meevragen.

 

Noteer alvast in uw agenda:
De volgende bijeenkomst “Publieksgeschiedenis” vindt plaats op woensdag 20 maart om 12.30 u. We verwelkomen dan Anne Cornet en Enika Ngongo die het zullen hebben over de impact van de Eerste Wereldoorlog in koloniale context.  

 

 

 

 

  Terug