PDF Afdrukken E-mail

Vierde bijeenkomst Publieksgeschiedenis van het CegeSoma

Cinematek , donderdag 16 mei 2019 (17.30 – 19.00 u.)

 

'L'histoire d'espoir de la résistante armée Sarah Goldberg'


Filmvertoning (in het Frans) met debat in aanwezigheid van de regisseuse, Patricia Niedzwiecki.


Voor zijn vierde Ontmoeting Publieksgeschiedenis nodigt het CegeSoma u samen met de Cinematek uit voor de vertoning van de film van Patricia Niedzwiecki 'L'histoire d'espoir de la résistante armée Sarah Goldberg' (6e film in de herinneringscollectie "Les trous de la mémoire").

 

 

Sarah Goldberg werd geboren te Warta (Polen) op 1 januari 1921 en overleed te Brussel in 2003.

Ze was een Joodse weerstandster van het eerste uur en een overlevende van Auschwitz-Birkenau.

In deze film brengt ze een sterk en aangrijpend getuigenis.  


Als geëngageerd jongvolwassene neemt ze in 1936 deel aan solidariteitscampagnes voor de Internationale Brigades. 

In 1941 is ze een aantal maanden actief voor het Rode Orkest, een militair inlichtingennetwerk van de Sovjets, terwijl ze officieel nog altijd secretaresse is in een Brusselse hoedenzaak.

Ze leert hoe ze een radiozender moet bedienen om gecodeerde en versleutelde berichten door te seinen en ze wordt boodschapster van het netwerk. 

 

Vervolgens neem ze "dienst" in de 1e Joodse compagnie van de Gewapende Partizanen, die rechtstreeks afhangt van het Onafhankelijkheidsfront, en ze begint verraders en collaborateurs te schaduwen. 

In juni 1943 wordt ze na verklikking thuis aangehouden en gedeporteerd.

Ze maakt een vreselijke tijd door en wordt uiteindelijk in april 1945 bevrijd door het Rode Leger.

Na de oorlog wijdt ze haar leven aan het brengen van getuigenissen en aan de strijd tegen elke vorm van racisme, zodat de jongere generaties "nooit zouden vergeten". 

 

We nodigen je uit om samen Patricia Niedzwiecki kennis te maken met deze bijzondere en inspirerende levensloop.

Met veel gevoel, fijnzinnigheid en openheid zal zij ons meenemen in een reis doorheen de lotgevallen van een uitzonderlijke vrouw.


 
Genodigde: 
  

Patricia Niedzwiecki is schrijfster, regisseuse, onderzoekster, doctor in de letteren en humane wetenschappen en doctor in de historische literatuurstudie en semiologie van tekst en beeld aan de universiteit Parijs VII.

Ze is experte en consulente bij het Europees Parlement en bij de Europese Commissie.

Ze leidt een instelling voor onderzoek naar de ontwikkeling van de Europese culturele ruimte (IRDECOF) en is stichtster en voorzitster van de Association française et Observatoire de la Féminisation te Parijs.

Ze werkt mee aan het schrijven van feminiseringscodes en woordenboeken. Ze schreef theaterstukken en is de regisseuse van de historische collectie "Les trous de la mémoire", van films over genderdifferentiatie - een thema waarin ze gespecialiseerd is - , van  "Rétro" (2017) ... 


De ontmoeting vindt plaats in de Cinematek  (Baron Hortastraat 9, 1000 Brussel– nabij het Centraal Station) en wordt gevolgd door een debat.


Voor wie moeilijk trappen kan nemen is er een ingang via het Paleis voor Schone Kunsten/BOZAR te Brussel (Ravensteinstraat 23, 1000 Brussel).


Graag vooraf inschrijven: isabelle.ponteville@arch.be of 02.556.92.11 met storting van € 5 op de rekening van het CegeSoma : IBAN: BE12 6792 0045 0092 - BIC: PCHQBEBB + als mededeling: naam en voornaam + Cinematek ).


Aarzel zeker niet andere belangstellenden mee te brengen!

  Terug