PDF Afdrukken E-mail

Vijfde dubbelbijeenkomst Publieksgeschiedenis van het CegeSoma

1.   In het Koninklijk Legermuseum /War Heritage Institute op 20 mei 2019 (10.00 – 11.45 u.)Privébezoek aan de nieuwe permanente tentoonstelling 'Oorlog- Bezetting– Bevrijding'
  
2.   In het CegeSoma, op 19 juni 2019 (12.30 – 14.00 u.)'Welke zijn de huidige uitdagingen van een oorlogsmuseum?'Lezing en debat met Wannes Devos en Kevin Gony, gemodereerd door Chantal Kesteloot


 

 Op 8 mei e.k. worden in het Legermuseum / War Heritage Institute de gloednieuwe zalen geopend over de periode 1939-1945, een gebeurtenis waar reeds lang naar werd uitgekeken.
 
Deze inhuldiging betekent ook het begin van een nieuwe herdenkingsperiode, namelijk van de 75e verjaardag van de Bevrijding en van het einde van de Tweede Wereldoorlog.
 
Ter kennismaking met de rijke inhoud van deze nieuwe zalen (uniek beeldmateriaal, getuigenissen en meer dan 2000 voorwerpen op een oppervlakte van 3000 m²) - de grootste tentoonstelling over WO II in België - nodigen het CegeSoma en de vzw 'Vrienden van het CegeSoma' u uit voor een gratis uitzonderlijk bezoek en een nabespreking. 
 
  
Deze vijfde "dubbelontmoeting" Publieksgeschiedenis heeft dus twee delen:  
 
 
Op maandag 20 mei (wekelijkse sluitingsdag van het museum) krijgt u het voorrecht om in alle rust de nieuwe zalen over 1939-1945 te bezoeken. Uw gids is een van de spilfiguren en ontwerpers van deze zalen, namelijk Kevin Gony voor de Franstaligen en Wannes Devos voor de Nederlandstaligen.
 
 
 
Op woensdag 19 juni kan u in het CegeSoma mee debatteren tijdens een (tweetalige) Ontmoeting Publieksgeschiedenis die zal worden gemodereerd door Chantal Kesteloot. Onze genodigden zullen trachten te antwoorden op de vraag in hoeverre de nieuwe zalen belangrijk zijn voor de toekomst van het Legermuseum /War Heritage Institute  en welke de opdrachten zijn van musea over oorlogsgeschiedenis.  
 
  
Tijdens de lezing met debat op 19 juni in het CegeSoma zullen Wannes Devos en Kevin Gony u ook hun synthesewerk voorstellen: 'Oorlog. Bezetting. Bevrijding. België 1940-1945', Lannoo, 2019, 328 blz. Het werk werd ook gepubliceerd in het Frans en het Engels.
 
Het boek zal te koop worden aangeboden aan € 29,99 en wie dat wenst kan het laten signeren door de auteurs.

 

 

 

 

 

  Als historicus in 2008 afgestudeerd aan de Universiteit Gent (Publieksgeschiedenis, Hedendaagse Geschiedenis) behaalde Wannes Devos in 2009 een aanvullende master in de Bedrijfseconomie (Overheidsmanagement). Hij was enkele jaren bijzonder medewerker bij het Unesco Platform Vlaanderen en werkte in 2013 een aantal maanden bij het NS-Dokumentationszentrum in Keulen. Als wetenschappelijk medewerker is hij vandaag een klein decennium verbonden aan het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis, dat sinds 2017 deel uitmaakt van het War Heritage Institute. Hij doctoreert onder het promotorschap van Bruno De Wever (Universiteit Gent) en Kees Ribbens (Erasmus Universiteit Rotterdam) over de musealisering van oorlog en geschiedenis in nationale militaire musea, waarover hij al diverse publiekshistorische artikels publiceerde.
 

Kevin Gony is geschiedkundige van de universiteit van Luik en wetenschappelijk medewerker bij het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis (War Heritage Institute), waar hij vooral werkt op de Tweede Wereldoorlog buiten West-Europa. 


Hij is mediëvist van opleiding en zijn interessegebieden zijn de vroege middeleeeuwen in het Westen en de geschiedenis van het Midden-Oosten.

 

Samenvatting: 
 • Privébezoek aan de tentoonstelling "Oorlog - Bezetting - Bevrijding" in het Koninklijk Legermuseum/War Heritage Institute op 20 mei 2019 (10.00 – 11.45 u.).
  Adres : ingang via de Renaissancelaan (laan rechts van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) : wandel ongeveer 100 meter tot aan een grote blauwe poort (dienstingang van het museum ) = Jubelpark 3).
  Graag inschrijving vooraf: isabelle.ponteville@arch.be of 02.556.92.11.

 

 • Lezing met debat "Welke zijn de huidige uitdagingen van een oorlogsmuseum?" in het CegeSoma, op 19 juni 2019 (12.30 – 14.00 u.).
  Adres : CegeSoma – Luchtvaartsquare 29 – 1070 Brussel (conferentiezaal – 1e verdieping).
  Graag inschrijving vooraf: isabelle.ponteville@arch.be of 02.556.92.11 met vermelding of u al dan niet de lichte lunch wil gebruiken * + uw keuze (5 euro vooraf over te maken op de rekening van het CegeSoma : IBAN: BE12 6792 0045 0092 - BIC: PCHQBEBB + als mededeling uw naam en voornaam + Ontmoeting Publieksgeschiedenis WHI).
   
  * Keuze1 : biobroodje kaas/groenten (+ plat water, bruiswater of sinaassap) / * Keuze 2 : biobroodje ham/groenten(+ plat water, bruiswater of sinaassap)
   
  Aarzel niet andere belangstellenden mee te vragen!
   

 

  Terug