PDF Afdrukken E-mail

Oorlog - bezetting – bevrijding : een nieuw boek over België in de Tweede Wereldoorlog

Op 8 mei 2019 opende in het Legermuseum/ War Heritage Institute de nieuwe permanente tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog.

Bij die tentoonstelling hoort een begeleidend boek dat de Tweede Wereldoorlog vanuit verschillende perspectieven bekijkt.

Onderzoekers van het CegeSoma hebben er een belangrijke bijdrage aan geleverd.


 Het boek is geenszins een 'histoire bataille', maar belicht uiteenlopende maatschappelijke, politieke en culturele facetten van de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.

Recent nieuw onderzoek krijgt een plaats : een aantal auteurs verdedigde recent een doctoraat over een aspect van de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.


Ook 'gevestigde' auteurs van verschillende universiteiten en onderzoeksinstellingen, zoals het CegeSoma schreven eraan mee. Het boek kiest een ruim chronologisch perspectief, dat start in het interbellum, besteedt ruim aandacht aan de bevrijding en vergeet ook de nawerking via de herinnering niet.

Ten slotte wordt België in een ruimer internationaal kader geplaatst : een bijdrage van de gereputeerde Britse historicus Richard Overy sluit de bundel af.


Een publieksboek


Het boek is bestemd voor een breed publiek. De (korte) hoofdstukken vertrekken van een collectiestuk, dat ook op de tentoonstelling te zien is.

Het boek is rijkelijk geïllustreerd, zonder evenwel aan wetenschappelijke precisie in te boeten : de hoofdstukken zijn voorzien van een notenapparaat en een bibliografie sluit de bundel af.

Kortom, een ideaal boek voor wie een leesbaar en up to date overzicht wil van de impact van de Tweede Wereldoorlog op de Belgische samenleving.


Het boek is uitgegeven in het Nederlands, Frans en Engels en kost 29,99 €. Het is te koop in de boekhandel en natuurlijk ook in de museumshop bij een bezoek aan de tentoonstelling. De openingsuren vindt u hier.

 

  Terug