PDF Afdrukken E-mail

Bevrijd Brussels Libérée

Brussel, 3 september 1944. Sinds de ochtend is op radio Londen de Brabançonne te horen. De dag voordien waren de eerste eenheden van de geallieerde legers aangekomen in België.
In de hoofdstad volgen de bewoners de instructie om binnen te blijven zodat ze de troepenbewegingen niet hinderen.

Kort vóór 20.00 u rolt de eerste geallieerde pantserwagen Brussel binnen. Wanneer die herkend wordt, barst de bevolking uit in vreugde.  


 We kennen allemaal de beelden van de massa die de pantservoertuigen omringt, van vrouwen die de soldaten omhelzen, van kinderen die handtekeningen verzamelen. De bevrijding van Brussel bracht zeker dit soort emoties teweeg, maar ook andere…

Kom kennismaken met de iconische beelden en ook ander, minder gekend, materiaal van de gebeurtenissen rond de bevrijding van Brussel zoals de laatste gevechten aan het Troonplein, de brand van het Justitiepaleis, de terugkeer van de regering of de eerste processen van collaborateurs. 


De Sint-Gorikshallen, het CegeSoma/Rijksarchief en Germaine Image willen u de emoties van de eerste septemberdagen van 1944 laten herbeleven aan de hand van de tentoonstelling  Bevrijd Brussels Libérée, een fotografische en archivalische retrospectieve die is opgezet in samenwerking met Cinematek, het War Heritage Institute en de KBR.


Van 3 september tot 3 november in de Sint-Gorikshallen, elke dag van 10.00 tot 22.00 u.
Gratis inkom.
  Terug