CALL FOR PAPERS : "Thinking Sex after the Great War" - International conference, Brussels, 17-19 October 2018

Op initiatief van Henk de Smaele (Universiteit Antwerpen) en het AVG-Carhif, zal einde 2018 een internationale conferentie « Thinking Sex after the Great War » gehouden worden in Brussel.
Deze conferentie wil een evaluatie maken van de impact van de Eerste Wereldoorlog op de representaties en vertogen over gender en seksualiteit . Het hoofddoel is de persoonlijke ervaringen van intellectuelen, filosofen, sociologen, dokters, psychologen of academici tijdens de oorlog in kaart te brengen, en te onderzoeken hoe deze ervaringen hun ideeën over de relaties tussen de seksen beïnvloed hebben. Via de trajecten van intellectuelen zal een evaluatie gemaakt worden van de wijze waarop dominante en minoritaire vertogen konden versterkt worden, veranderd of net ontstonden als gevolg van de oorlog.

Uiterste datum om een samenvatting in te zenden (400 woorden): 15 december 2017

Download de PDF voor de call for papers hier.

Was Opa een Nazi? Na de lancering de eerste reacties

 Op 13 september 2017 werd in de conferentiezaal van CegeSoma het boek 'Was Opa een Nazi?' voorgesteld, onder ruime belangstelling van pers en publiek. De conferentiezaal bleek te klein voor het grote aantal mensen dat erbij wilde zijn. Lees meer...

Internationaal colloquium « In the Heart of the Great War – Au Cœur de la Grande Guerre »

 Het gloednieuwe Mons Memorial Museum verwelkomt van 26 tot 28 oktober het internationaal colloquium “In the Heart of the Great War – Au Cœur de la Grande Guerre ”, dat georganiseerd wordt in samenwerking met het Cegesoma. Dit colloquium plaatst de interacties van burgers en militairen tijdens de Eerste Wereldoorlog central. Lees meer...

NIEUWE PUBLICATIE - Een duidelijke en toegankelijke gids over de bronnen over de repressie

 Het is voor een leek niet gemakkelijk om de weg te vinden in de archieven die informatie geven over de repressie en de nasleep ervan. Op 13 september wordt een gids aan de pers voorgesteld die de lezer een overzicht biedt van de archieven die toelaten het individueel parcours te reconstrueren van wie met de repressie te maken kreeg. De gids, een initiatief van de Universiteit Gent, de ULB, het Rijksarchief en het CegeSoma vertelt in mensentaal hoe de verschillende bronnen kunnen worden gebruikt. De gids wordt op 13 september aan de pers voorgesteld in het CEGESOMA, in aanwezigheid van mevrouw Zuhal Demir, Staatsecretaris voor Wetenschapsbeleid. 

ONDERZOEK - Feestelijke voorstelling van 10 jaar onderzoek over Justitie

 Op 22 september stelt de Interuniversitaire Attractiepool Justice and Populations in de Koninklijke Academie de resultaten voor van 10 jaar onderzoek over de geschiedenis van de Belgische Justitie (enkel op uitnodiging). Het CEGESOMA sinds 10 jaar een actieve partner, bracht verschillende projecten tot een goed einde, onder meer het doctoraat en het post-doctoraal onderzoek van Jan Julia Zurné, naast het thema 'Justitie' van het virtuele platform BELGIUM WWII dat vanaf 28 september online zal zijn.

TENTOONSTELLING – Ballingschap in België, vroeger en nu

 Ter gelegenheid van de Wereldvluchtelingendag op 20 juni stelde Katharina Austilat, een Duitse ASF vrijwilligster bij CegeSoma, samen met 11 andere vrijwilligers het resultaat voor van hun onderzoek naar het wedervaren van vluchtelingen van vroeger en nu. De jonge vrijwilligers hebben de levensloop van de vluchtelingen aan de hand van een tentoonstelling verteld. Op deze manier kon de bezoeker zich inleven in de intieme leefwereld van de vluchtelingen en het fenomeen van het “vluchten” ontdekken via een korte film.

Violence In 20th-Century European History - Europese Conferentie ONLINE TE BEKIJKEN

 Tussen 6 en 8 juni 2017 vond de achtste conferentie plaats van het European Remembrance and Solidarity Network, in het Brusselse Paleis der Academiën. Deze conferentie, waarvan CegeSoma co-organisator was, had als overkoepelend thema 'Violence'. Bijna heel de conferentie is nu online te bekijken.

NIEUWE PUBLICATIE over mensenrechten tussen 1914 en 1940

 In mei 2017 publiceerde Laurence Petrone haar boek 'Democratie in Crisis. Een anatomie van de buitengerechtelijke vrijheidsberoving in West-Europa (1914-1940)'. Het boek vergelijkt België, Frankrijk en Nederland en analyseert hoe staten onder de druk van crisis en oorlog kunnen afglijden naar niet-democratische, repressieve maatregelen.


    1   2   3