Was Opa een Nazi? Na de lancering de eerste reacties

Op 13 september 2017 werd in de conferentiezaal van CegeSoma het boek 'Was Opa een Nazi?' voorgesteld, onder ruime belangstelling van pers en publiek. De conferentiezaal bleek te klein voor het grote aantal mensen dat erbij wilde zijn.


Bart Suys sprak namens staatssecretaris Zuhal Demir van wetenschapsbeleid. Hij benadrukte het belang van dit soort boeken waarin wetenschappelijke (archivalische en historische) kennis naar een breed publiek wordt gebracht. Hij vertelde ook dat de staatssecretaris werkt aan een oplossing voor de nabestaanden van veroordeelde collaborateurs die de toegang zoeken tot de informatie in de archieven van het militair gerecht.

De hoofdeditor van het boek, dr. Koen Aerts (UGent), maakte duidelijk dat dit boek niet enkel een 'reisgids' is doorheen het bronnenlandschap, maar dat het ook een belangrijke rol kan spelen in een maatschappelijk debat over de verwerking van het oorlogsverleden. Vervolgens ontstond een geanimeerde discussie, waarbij verschillende nabestaanden van veroordeelde collaborateurs getuigden over hun persoonlijke zoektocht naar de historische waarheid.

Intussen ontstond ook een ruime persaandacht voor het boek, zowel in de Nederlandstalige als de Franstalige pers. U vindt hier foto's, een uitgebreider verslag en enkele links naar persreacties.

 

  Terug