De moord op Julien Lahaut: een eerste balans van het onderzoek

Lezing door Emmanuel Gerard, Françoise Muller en Widukind De Ridder

Vrijdag 9 maart 2012 om 14u nodigen de Vrienden van het SOMA u uit op een lezing waar een eerste balans zal gepresenteerd worden van het onderzoek over de moord op Julien Lahaut.  


Minder dan een jaar geleden werd het wetenschappelijk onderzoek naar de moord op Julien Lahaut opgestart. De voorzitter van de Kommunistische Partij van België werd op 18 augustus 1950 in de inkomhal van zijn woning in Seraing doodgeschoten. Het gerechtelijk onderzoek is er nooit in geslaagd om de moord op te helderen en het dossier werd in 1972 zonder gevolg geklasseerd.


In 2008 vroeg een resolutie van de Senaat aan de Regering om het wetenschappelijk onderzoek naar de moord aan het SOMA toe te vertrouwen. Dankzij de financiering door Jean-Marc Nollet, minister van de Franse Gemeenschap, Bevoegd voor Onderzoek en private giften kon een onderzoeksteam onder leiding van professor Emmanuel Gerard op 15 mei 2011 zijn werkzaamheden aanvatten.

 

De tijd is aangebroken om de eerste onderzoeksresultaten voor te stellen. Welke methodologische keuzes werden gemaakt voor een onderzoek dat zowel om een wetenschappelijke als haast politionele aanpak vraagt ? Welke nieuwe elementen hebben het archiefonderzoek inmiddels opgeleverd ?


Naast de drie leden van het onderzoeksteam die antwoord zullen geven op deze en andere vragen, zullen ook aanwezig zijn: Rudi Van Doorslaer, directeur van het SOMA, en Etienne Verhoeyen, voormalig wetenschappelijk medewerker van de VRT, beiden auteurs van het boek De Moord op Julien Lahaut: Het Communisme als Binnenlandse Vijand (1985, 2010); en Véronique De Keyser, Europees parlementslid die het initiatief nam voor de inzameling van private giften.
        
Afspraak op 9 maart 2012 om 14.00u in de conferentiezaal van het SOMA (Luchtvaartsquare 29, 1070 Anderlecht).


Met het oog op een goed verloop van de organisatie van dit evenement, gelieve ons telefonisch (02.556.92.11) te laten weten of u aanwezig zal zijn.

Isabelle Ponteville

 

7 / 2 / 2012

 

  Terug