LEESZAAL - Uitzonderlijke sluiting woensdag 13 september en woensdag 27 september

1936 - © CegeSoma
1936 - © CegeSoma
Wegens de organisatie van twee persconferenties (boekvoorstelling Was Opa een Nazi? Papy était-il un nazi?; lancering van het virtueel platform Belgium World War II).

VACATURES

We zijn momenteel op zoek naar 1 historicus - wetenschappelijk medewerker (m/v/x) voor het BRAIN-project Hotspots. Kandideren kan tot 19 augustus 2017. Klik hier voor de profielomschrijving.

Ter info:Bursaal geschiedenis (4 jaar voltijds) voor het projet De procureur-generaal van Brabant en zijn procesdossiers tijdens de late achttiende eeuw (1770-1795)

VACATURE

* CegeSoma werft aan een Data Import Manager voor het EHRI-II project. In het kader van het Europese EHRI project (European Holocaust Research Infrastructure), werft CegeSoma een Data Import Manager aan. Het gaat om een functie waarbij een diploma in de humane wetenschappen in aanmerking komt, maar waarbij technische en communicatieve vaardigheden essentieel zijn. De deadline voor het indienen van kandidaturen is 5 juli 2017. U vindt alle informatie over inhoud en procedure in de profielomschrijving

 

BELGIUM WWII – Een virtueel platform over de Tweede Wereldoorlog

 In een tijd waarin betrouwbare informatie over gevoelige thema's belangrijker lijkt dan ooit, ontwikkelt het CegeSoma een virtueel platform over België en zijn inwoners tijdens de Tweede Wereldoorlog. De website Belgium WWII verschijnt eind september 2017.
We lichten alvast een tipje van de sluier op over de eerste uitgewerkte thema's.

Lees meer...

Het CegeSoma werft studenten aan voor de maanden juli, augustus en september

 Profiel:
Studenten Geschiedenis (bij voorkeur optie Archivistiek), Bibliotheekwezen en Documentaire Informatiekunde of Archivistiek.
Vaardigheden:
- Alleen of in teamverband kunnen werken
- Interesse in hedendaagse geschiedenis
- Kennis van het Frans

 

Wij bieden: een contract van twee weken of een maand, een aangename werkomgeving, taken die rechtstreeks verband houden met uw studies

Indien deze werkaanbieding u interesseert kan u uw kandidatuur, de periodes dat u beschikbaar bent en de gewenste duur (twee weken of een maand) ten laatste op maandag 24/04 sturen naar florence.gillet@cegesoma.be

Vacature

- POD Wetenschapsbeleid werft 2 vacante betrekkingen bij Stafdienst Personeel & Organisatie aan : 
Technisch assistant digitalisering (startbaancontract-jonger dan 26 jaar) 

- https://www.vdab.be/jobs/vacatures/55827830 

- http://www.actiris.be/ce/tabid/204/language/fr-BE/Detail-d-une-offre-d-emploi.aspx?reference=431176 

 

LEZING – Magistratuur, verzet en geweld in Brussel 1940-1944

 Op vrijdag 24 maart 2017 geven we het woord aan historica Jan Julia Zurné (CegeSoma/Rijksarchief). Ze zal spreken over de houding van Belgische magistraten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hoe reageren zij als de bezetter hun medewerking eist aan de bestrijding van het verzet? En welke gevolgen heeft dit voor de magistraten zelf en voor de verzetsgroepen?

Twee publicaties te koop – De wieg van de Tweede Wereldoorlog & L’image d’archives

In de loop van de Tweede Wereldoorlog worden er in België kinderen geboren uit relaties van Belgische vrouwen met Duitse militairen. Wie waren deze ouders ? Hoe ontmoetten ze elkaar ? Het boek van Gerlinda Swillen, geassocieerde onderzoekster van het CegeSoma, bestudeert deze relaties en hun gevolgen.

Wat maakt een beeld tot archiefdocument ? Het doel van dit boek, mede geleid door Julie Maeck, onderzoekster van het CegeSoma, is het identificeren van de processen die bijdragen tot het verlenen van deze archiefstatus aan het beeld. Dit op basis van een grote verscheidenheid aan beeldmedia.

    1   2   3   4   5   6