TRANSMEMO: Nieuw onderzoek rond de herinnering over collaboratie en verzet WO II

In september 2017 start het nieuwe onderzoeksproject TRANSMEMO, een samenwerking tussen CegeSoma (Nico Wouters), de UGent (Bruno De Wever & Koen Aerts) en de UCL (Olivier Luminet en Valérie Rosoux). Drie jonge onderzoekers, Florence Rasmont (CegeSoma), Aline Cordonnier (UCL) en Pierre Bouchat (UCL) werden aangeworven om het project uit te voeren. 

Mondelinge geschiedenis ten dienste van de studie van de collaboratie en het verzet

TRANSMEMO is een tweejarig onderzoeksproject over de manier waarop herinneringen aan het verzet en de collaboratie werden doorgegeven in een familiale context (tussen drie generaties). De gebruikte methode is de mondelinge geschiedenis. Via interviews met drie generaties (kind tijdens de oorlog, hun kinderen en kleinkinderen) wordt nagegaan hoe bepaalde beeldvormingen over de collaboratie en het verzet binnen de familiale kring werden gevormd en doorgegeven. Zo willen we beter begrijpen hoe collectieve herinneringen in een samenleving zo hardnekkig kunnen worden. Dat is bijvoorbeeld relevant m.b.t. de verschillende beeldvormingen rond WO II in Franstalig België en Vlaanderen. Het project gebruikt de omvangrijke collectie mondelinge bronnen van CegeSoma . De tijdens het project gemaakte interviews zullen overigens na afloop van het project gedeponeerd worden bij CegeSoma.

 

Een project met een maatschappelijke dimensie Het project moet zo leiden tot een beter begrip over de verwerking van WO II in België, maar meer algemeen ook over de rol die collectieve trauma's uit het verleden spelen in het creëren van blijvende maatschappelijke spanningen.

 

Om de video van het project TRANSMEMO te bekijken, klik hier.

 

Nico Wouters

 

16 / 05 / 2017 - 04/07/2018

 

 

  Terug