PDF Afdrukken E-mail

De ‘Bijdragen’ (1970-1995) toegevoegd aan het digitaal archief van het BTNG

De zeventien volumes van het tijdschrift 'Bijdragen tot de Geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog' (1970-1995) zijn toegevoegd aan de site van het Belgisch Tijdschrift voor Nieuwste Geschiedenis (BTNG) (http://www.journalbelgianhistory.be/nl). Alle artikelen zijn gratis en via trefwoorden digitaal ontsloten. Dit betekent dus dat voor het eerst het digitale archief van drie tijdschriften centraal is samengebracht : de oude 'Bijdragen tot de Geschiedenis van WO II', het BTNG (vanaf 1969) en de 'Bijdragen tot de Eigentijdse Geschiedenis' (BEG, 1996-2011).

Het eerste nummer van het tijdschrift 'Bijdragen tot de Geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog' werd in 1970 gepubliceerd door het 'Studie- en Navorsingscentrum voor de Geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog' ; de voorloper van het huidige CegeSoma. Het eerste nummer handelde over de verplichte tewerkstelling tijdens WO II in België. Het tijdschrift markeerde de geboorte van de geschiedschrijving over de Tweede Wereldoorlog als wetenschappelijk onderzoekdomein in België.

De geschiedenis van het tijdschrift is nauw verweven met die van het CegeSoma. 
Aanvankelijk werden alle nummers integraal in twee talen uitgegeven. Vanaf 1985 werd besloten de artikelen in verschillende talen naast elkaar te publiceren.

In 1995 werden de laatste twee nummers van de 'Bijdragen' gepubliceerd (waaronder één themanummer over Hongarije). Het tijdschrift maakte in 1996 plaats voor een nieuw tijdschrift met een focus die veel ruimer was dan alleen maar de Tweede Wereldoorlog.

Deze ruimere focus was een voorafspiegeling van de uitbreiding van het mission statement van CegeSoma in 1997. De nieuwe 'Bijdragen tot de Eigentijdse Geschiedenis' werden uitgegeven tot 2011, toen het fuseerde met het BTNG.

  Terug