PDF Afdrukken E-mail

Het CEGESOMA is betrokken bij het erfgoedproject ‘Noord-Limburg en de Tweede Wereldoorlog’

In het erfgoedproject 'Noord-Limburg en de Tweede Wereldoorlog' staan de ervaringen van de Limburgse bevolking tijdens de oorlog centraal. Hierbij wordt gefocust op de wijze waarop agrarische, vrij gesloten gemeenschappen kennis maakten met de buitenlandse aanwezigheid die de oorlog met zich meebracht, en hoe dit herinnerd werd en wordt.

Het lichaam van sas-sergeant Jean Melsens, teruggevonden door leden van de Witte Brigade van Peer net nadat hij op 10 september 1944 gedood was in Meeuwen door terugtrekkende Duitse troepen. (Foto CEGESOMA)
Het lichaam van sas-sergeant Jean Melsens, teruggevonden door leden van de Witte Brigade van Peer net nadat hij op 10 september 1944 gedood was in Meeuwen door terugtrekkende Duitse troepen. (Foto CEGESOMA)
De sporen van de invloed van globale (f)actoren op de lokale bevolking worden aangeduid met de term 'globaliseringerfgoed'. In dit project zal immaterieel erfgoed (interviews met getuigen) gekoppeld worden aan roerend en onroerend erfgoed en aan het wetenschappelijke onderzoek. Dit zal resulteren in een voor een breed publiek toegankelijke informatieve website. In de website ontwikkeld in het kader van het erfgoedproject zal het spanningsveld worden blootgelegd tussen herinnering aan de oorlog en geschiedenis van de oorlog. Dat zal vertaald worden in een toegankelijke en originele website die de resultaten van de interviews zal weergeven, maar daarnaast ook de resultaten van het wetenschappelijk onderzoek op basis van andere bronnen zal tonen.

 

Het project wordt gedragen door een projectvereniging van alle gemeenten van Noord-Limburg (Bocholt, Bree, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Leopoldsburg, Lommel, Meeuwen-Gruitrode, Neerpelt, Overpelt, Peer), en wordt ondersteund door het Limburgse Provinciaal Centrum voor Cultureel erfgoed.

 

Het CEGESOMA heeft zich geëngageerd om dit project wetenschappelijk te begeleiden en zal een vooronderzoek uitvoeren naar de brede problematiek 'Noord Limburg tijdens de Tweede Wereldoorlog'. Dit wetenschappelijke vooronderzoek bestaat uit een literatuurstudie en een evaluatie van het bestaande onderzoek. Daarnaast zal een coherent onderzoeksproject worden opgesteld. Om de specificiteit van de case Noord Limburg te benadrukken moet deze worden geplaatst in een Vlaamse/Belgische/Europese context. Ten derde zal het CEGESOMA de gegevens aanreiken om het globale kader van de website aan te geven. Hier wordt plaats gemaakt voor een valorisatie en een interactief platform voor lokale initiatieven. Zo doende krijgt de lokale expertise en interesse een plaats in dit project.

 

Vanaf 1 januari 2011 zal Karel Strobbe werken in het CEGESOMA om de voorbereidingsfase van dit omvangrijke erfgoedproject vorm te geven. De voorbereidingsfase, die de historische basis zal vormen voor dit project, loopt van 1 januari 2011 tot en met 31 december 2011. Ook daarna blijft het CEGESOMA zich engageren voor dit erfgoedproject.

 

Nel de Mûelenaere

 

10 / 12 / 2010

 

 

  Terug