PDF Afdrukken E-mail

EHRI wordt voortgezet onder Horizon 2020

Kick-off van tweede financieringsperiode op 29 en 30 juni in Brussel

 

Het internationale Holocaustproject EHRI (European Holocaust Research Infrastructure) krijgt een vervolg. De Europese Unie heeft beslist om de volgende fase te ondersteunen met 8 miljoen euro uit de fondsen van het Horizon 2020-programma.


Nu al aanwezig in 51 landen

Dit heuglijke nieuws werd meegedeeld door Robert-Jan Smits, Directeur-Generaal Onderzoek en Innovatie van de Europese Commissie, tijdens de voorstelling van de EHRI-portaalsite in Berlijn op 26 maart 2015. Deze website biedt toegang tot meer dan 1800 archiefinstellingen die collecties beheren over de Holocaust, en dat in 51 landen. Het EHRI-portaal beschrijft tienduizenden archiefgehelen. Dit initiatief, dat in 2010 startte, werd aanvankelijk door de Europese Commissie gefinancierd. Het verenigt onderzoekers uit 20 Europese en Israëlische instellingen, die samenwerken om Holocaustarchieven beter toegankelijk te maken en collecties met elkaar te verbinden.

Consolidering en uitbreiding in tweede fase

 

Voorstelling van het online EHRI portal te Berlijn op 26 maart 2015. (Foto EHRI)
Voorstelling van het online EHRI portal te Berlijn op 26 maart 2015. (Foto EHRI)
Volgens de Europese Unie moet het internationale onderzoek over de Holocaust en zijn impact als Europees fenomeen worden voortgezet. In deze tweede fase zal EHRI zijn positie consolideren en uitbreiden naar andere landen. Het nieuwe consortium zal EHRI toelaten om gebieden te bereiken waar waardevol Holocaustmateriaal wordt bewaard, maar waar de toegankelijkheid nog steeds problematisch is. Directeur-Generaal Robert-Jan Smits: “EHRI's indrukwekkende traject tot hiertoe is van onschatbare waarde voor Holocaustonderzoekers. Ik ben verheugd dat het onder Horizon 2020 zijn werkveld nog zal kunnen uitbreiden. Zo blijft het een best practice-model voor andere projecten in de humane wetenschappen: door de innovatieve manier waarop data worden geïntegreerd, gemanaged en ontsloten, maar ook door zijn maatschappelijke impact.”

Een eerste plenaire bijeenkomst in Brussel op 29 en 30 juni

CegeSoma blijft lid van het consortium. We dragen bij aan diverse aspecten van het project, onder meer door fellows een plek aan te bieden via het EHRI fellowship program. De eerste bijeenkomst van het voltallige consortium van 22 partnerinstellingen uit 17 landen, vindt plaats op 29 en 30 juni in Brussel.

Meer informatie op de EHRI website .

Veerle Vanden Daelen

  Terug