PDF Afdrukken E-mail

TRANSMEMO: Nieuw onderzoek rond de herinnering over collaboratie en verzet WO II

In september 2017 start het nieuwe onderzoeksproject TRANSMEMO, een samenwerking tussen CegeSoma (Nico Wouters), de UGent (Bruno De Wever & Koen Aerts) en de UCL (Olivier Luminet en Valérie Rosoux).

Mondelinge geschiedenise ten dienste van de studie van de collaborate e en het verzet

TRANSMEMO is een tweejarig onderzoeksproject over de manier waarop herinneringen aan het verzet en de collaboratie tijdens de Tweede Wereldoorlog in België werden doorgegeven van ouders op hun kinderen en kleinkinderen. De gebruikte methode is de mondelinge geschiedenis. Via interviews met drie generaties (overlevenden-kinderen-kleinkinderen) wordt nagegaan hoe bepaalde beeldvormingen over de collaboratie en het verzet binnen de familiale kring werden gevormd en doorgegeven. Zo willen we beter begrijpen hoe collectieve herinneringen in een samenleving zo hardnekkig kunnen worden. Dat is bijvoorbeeld relevant m.b.t. de verschillende beeldvormingen rond WO II in Franstalig België en Vlaanderen. Het project gebruikt ook de omvangrijke collectie mondelinge bronnen van CegeSoma, en wil deze historische collectie dus voor het eerst systematisch gebruiken voor de studie naar collectieve herinnering. De tijdens het project gemaakte interviews zullen overigens na afloop van het project gedeponeerd worden bij CegeSoma.

Repressie en terechtstelling van collaborateurs, 1944 – Foto A. Neufort. Coll. CegeSoma CA 553.
Repressie en terechtstelling van collaborateurs, 1944 – Foto A. Neufort. Coll. CegeSoma CA 553.

Een project met een maatschappelijke dimensie Het project heeft ook een maatschappelijk luik: het wil kinderen en kleinkinderen van collaborateurs en verzetsleden met elkaar confronteren en in dialoog laten treden met elkaar over de manier waarop het verleden van hun ouders hun eigen leven en opvattingen heeft gevormd. Het project moet zo leiden tot een beter begrip over de verwerking van WO II in België, maar meer globaal ook over de rol die onopgeloste collectieve trauma's uit het verleden spelen in het creëren van blijvende maatschappelijke spanningen.

 

Nico Wouters

 

16 / 05 / 2017

 

 

  Terug