Corona-maatregelen en uw bezoek aan de leeszaal

Het Rijksarchief/CegeSoma zal uiteraard alle voorzorgsmaatregelen treffen om de veiligheid van zowel bezoekers als medewerkers te waarborgen. Het aantal beschikbare plaatsen wordt beperkt naargelang de mogelijkheden die elke leeszaal te bieden heeft. Om je bezoek zo optimaal mogelijk voor te bereiden, kan je hier de bijzondere voorzorgsmaatregelen voor de strijd tegen Covid-19 raadplegen.

Het grote publiek kan de leeszalen van het Rijksarchief/CegeSoma opnieuw bezoeken,  op afspraak en mits het dragen van een mondmasker. Wie een plaats wil reserveren, moet minstens 2 werkdagen vooraf via e-mail contact opnemen met de betrokken dienst van het Rijksarchief. De coördinaten van onze diensten zijn hier te vinden. Het maximum aantal bezoekers per dag is beperkt. U ontvangt dus altijd eerst een bevestiging per e-mail van de datum, waarna uw reservatie definitief is. Stukken worden aangevraagd via onze online catalogus PALLAS. Let op : als u grote hoeveelheden aanvraagt uit ons depot in de Belgradostraat, gelieve dan rekening te houden met een eventueel langere wachttijd. Studenten moeten bij hun bezoek aan de leeszaal in het bezit zijn van een studentenkaart en doctorandi van een bewijsstuk waaruit blijkt dat ze verbonden zijn aan een fonds voor wetenschappelijk onderzoek, een universiteit of wetenschappelijke instelling.

  • Intussen blijven we onze minimale dienstverlening maximaal invullen en blijven we inzetten op de uitbreiding van onze archieven en archieftoegangen online. Alle Rijksarchieven (waaronder het CegeSoma) blijven bereikbaar via telefoon en e-mail.
  • Om de langdurige sluiting van de leeszalen enigszins te verzachten, worden de bestandscontroles die nog gepland stonden voor 2020 geannuleerd.
  • Alle publieke evenementen, colloquia, bezoeken van groepen, recepties, boekvoorstellingen, opleidingen, e.d. die het Rijksarchief/CegeSoma organiseert, zijn tot nader order afgelast.
  • Transporten worden geleidelijk aan hervat op maandag, dinsdag en woensdag, op voorwaarde dat de voorzorgsmaatregelen (afstand van 1,5 meter e.d.) gerespecteerd kunnen worden.

Tijdens de periode van sluiting van de leeszaal kan u via onze digitale leeszaal  toch bepaalde opzoekingen doen zoals :

Blijf op de hoogte via onze website en via Facebook. We danken u voor uw begrip.