Home » Event » Studiedagen 'Jonge historici'

Studiedagen 'Jonge historici'

Promoties 2020 - 2021

Het CegeSoma/Rijksarchief nodigt u graag uit op 5 en 6 mei eerstkomend op de nu al ‘befaamde’ jaarlijkse ontmoetingsdagen, waar jonge, talentrijke en recent gediplomeerde historici het woord krijgen.

Dit jaar staan er niet één, maar twee dagen op het programma. De studenten krijgen de gelegenheid om het resultaat van hun onderzoek voor te stellen. Zoals gewoonlijk houden de thema’s verband met de twee wereldoorlogen in de ruime zin; dit jaar gaat het meer bepaald om de Koude Oorlog en het internationaal perspectief.

Zo zal onder meer de geschiedenis van het verzet aan bod komen via een analyse van de verzetsnetwerken, het engagement van de vrouwen, de oorlogsslachtoffers, identiteit, herinnering en de representatie. Andere onderwerpen zoals het antiamerikanisme, de oorlog in Viëtnam, de Iraanse revolutie, … worden ook behandeld, altijd vanuit Belgisch perspectief, net als specifieke levensverhalen: dat van een inlichtingenagent of dat van de laatste generaal van de Koude Oorlog.

Deze ontmoeting staat open voor iedereen: studenten, onderzoekers, journalisten, liefhebbers en gepassioneerden van geschiedenis. Kom met velen: elk jaar vallen er pareltjes te ontdekken!