Home » News » Belgium WWII in tijden van quarantaine

Belgium WWII in tijden van quarantaine

Rechten voorbehouden CegeSoma/Archives de l'Etat

Sinds 17 maart zit het CegeSoma, zoals iedereen, in quarantaine. Dit is de gelegenheid om de inhoud van onze site Belgium WWII een boost te geven.

Zoals eerder al aangekondigd staat het verzet nu centraal in de nieuwe online bijdragen. Verschillende van deze bijdragen gaan over de clandestiene pers (La Voix des Belges, Churchill Gazette, Morgenrood, De Vrijschutter…), over biografieën van verzetsstrijders (Marcel Franckson, Youra Livschitz, Constant Martiny…), maar ook over de grote organisaties en netwerken (zoals het Onafhankelijkheidsfront, de Groep G, de Belgische Nationale Beweging…). Andere teksten hebben betrekking op de militaire geschiedenis (de toestand van het Belgisch leger in 1940, de kwestie van de krijgsgevangenen…). Een groot deel van deze bijdragen is geschreven door twee onderzoekers van het CegeSoma die gespecialiseerd zijn in deze materie: Alain Colignon en Fabrice Maerten. Op onze blog kan u de stimulerende reflecties van Pierre-Alain Tallier en Delphine Lauwers lezen over de noodzaak om de wet aan te passen om toegang te krijgen tot de geheime archieven. Een nuttige en noodzakelijke overweging, ook in tijden van quarantaine… Zoals zij beklemtonen: “Als je erover nadenkt, zonder naar kunstmatige vergelijkingspunten te grijpen, bewijst de moeilijke periode die we nu doormaken dagelijks hoe belangrijk het is om toegang te hebben tot informatie, vooral als het over gevoelige informatie gaat. Desinformatie en het ontzeggen van informatie zijn dikwijls een opstap naar een privatisering van de macht”.

Als u deze nieuwe bijdragen wil ontdekken, volstaat het naar de homepagina van de site te gaan, te klikken op “ontdekken” en u ziet twee titels verschijnen: die bovenaan leidt naar de laatste online bijdrage, die onderaan naar de laatste tekst op de blog. Door te klikken op “meer weten” krijgt u toegang tot het artikel. Als u terug wil gaan in de tijd om alle recente online bijdragen te ontdekken, volstaat het om op het pijltje onder de titel te klikken … U kan dan alle titels één na één bekijken …

Andere nieuwigheid : de chronologie van het verzet. Wanneer u naar de rubriek “gebeurtenissen” gaat, kan u onze tijdslijn ontdekken. De inhoud wordt voortdurend geactualiseerd. Met betrekking tot het verzet worden een honderdtal gebeurtenissen vermeld. Om ze te ontdekken volstaat het om de filter “verzet” te activeren en te bevestigen door op “terug” te klikken, alleen deze gebeurtenissen zullen dan verschijnen. Verder vindt u hier de geschiedenis van de collaboratie en justitie, de eerste twee thema’s die in 2017 en 2018 online werden gezet.

Aarzel niet om ons uw opmerkingen en suggesties te bezorgen. De inhoud van onze site wordt permanent bijgewerkt.

Naast de nieuwe bijdragen op de site www.belgiumwwii.be, hebben we ook een aantal berichtjes op Facebook gezet in verband met gebeurtenissen van 75 jaar geleden.

Zonder de quarantaine zouden er namelijk heel wat herdenkingen van de 75ste verjaardag van het einde van de oorlog in Europa hebben plaatsgevonden. We hebben er voor u enkele markante gebeurtenissen in de lente van 1945 uitgepikt: de bevrijding van de kampen van Buchenwald en Ravensbrück, de terugkeer van de krijgsgevangenen, de mode in deze nog sterk gerantsoeneerde periode, de erg strikte morele raad aan de jonge Belgische meisjes, de beslissende rol van Antwerp X in de strijd tegen de V1’s en V2’s …