Home » News » De slag om de Ardennen anders bekeken

De slag om de Ardennen anders bekeken

Standbeeld van Pogge in Houffalize

Herdenkingstoerisme in het digitale tijdperk

In veel plaatsen waarop de Tweede Wereldoorlog zijn stempel heeft gedrukt is herdenkingstoerisme ontstaan. Het verschijnsel is niet nieuw, maar veranderde in het digitale tijdperk van aard. « Liberation Route Europe » is een van die nieuwe actoren die herdenkingsplekken en verhalen in verband met de Tweede Wereldoorlog met elkaar wil verbinden. Via korte, geïllustreerde bijdragen behandelt de website van Liberation Route Europe een heleboel bekende maar ook minder bekende thema’s over de Tweede Wereldoorlog en wel in heel wat Europese landen, waaronder België, Nederland, Frankrijk, Polen of Tsjechië.

De verwarde context van de bevrijding

Het CegeSoma werd al twee keer gevraagd om bijdragen te leveren voor de website. De eerste keer ging het om een aantal bijdragen die zich toespitsten op de gebeurtenissen en centrale actoren van de bevrijding in september 1944, zoals de beruchte moordpartij in Courcelles, de bevrijding van Brussel en de daaropvolgende plechtigheden aan het graf van de Onbekende Soldaat, de verzetsman René Noël en generaal-majoor George Erskine.

Andere aspecten van de Slag om de Ardennen

Meer recent hebben wij vijfentwintig bijdragen voorgesteld in verband met het von Rundstedt-offensief. De geschiedschrijving over het Ardennenoffensief heeft zich lang gefocust op een reeks strategische plaatsen, de grote militaire objectieven en enkele belangrijke protagonisten van het conflict. Die aspecten zijn uiteraard noodzakelijk om de slag te begrijpen. Maar sinds een paar jaar gaat de aandacht ook uit naar andere actoren en andere facetten die een meer menselijke en meer lokale insteek mogelijk maken. Die weg hebben wij ook getracht te volgen door een aantal minder bekende episodes van die sombere winterdagen van 1944-1945 te belichten.

Terwijl de strijd woedde, dacht Léon Degrelle, de Volksführer der Wallonen, bij voorbeeld dat zijn uur gekomen was en installeerde hij een marionettenregering in Limerlé. Maar het Ardennenoffensief werd ook gekenmerkt door een aantal bloedige gebeurtenissen waarvan zowel burgers als soldaten het slachtoffer werden. Denken we maar aan de elf Afro-Amerikaanse GI’s  die door soldaten van de 1ste SS division Panzer in Wereth afgeslacht werden, zonder dat die soldaten ooit voor die daden ter verantwoording werden geroepen, terwijl ze wel vervolgd werden voor het bloedbad op burgers in Stavelot. Op de website wordt ook uitgelegd waarom er in Houffalize een standbeeld van Pogge staat, een emblematische figuur uit de Schaarbeekse folklore, hoe er ongeveer 2.000 Duitse krijgsgevangenen ter plaatse achterbleven en welke rol de ontmijners na de slag hebben gespeeld. Kortom, allemaal aspecten – en nog veel andere – die onze kijk op deze geschiedenis verruimen.