Home » News » DRIE VRAGEN AAN … Léo Baudelet,

DRIE VRAGEN AAN … Léo Baudelet,

De uitzonderlijke ‘MacGyver’ van het CegeSoma

Léo, In mei volgend jaar is het 20 jaar geleden dat je bij het CegeSoma aan de slag ging als onderhoudstechnicus. Je bent begonnen in het ‘Residence Palace’ (waar het CegeSoma toen gevestigd was), na de sluiting van het Congrespaleis.

Kan je even je loopbaan schetsen voor je bij het CegeSoma begon ?

Ik heb zowat alles gedaan. Ik ben beginnen werken toen ik 14 jaar was, als leerjongen in een aluminiumconstructiebedrijf. Daarna heb ik als stoffeerder gewerkt, eerst bij de spoorwegen en dan bij een plaatwerkbedrijf. Later ging ik in het Jubelpark aan het werk, in het Legermuseum, maar mijn contract werd onderbroken omdat ik mijn dienstplicht moest vervullen in Duitsland. Daarna kwam ik in dienst bij het Congrespaleis waar ik 18 jaar gewerkt heb. In die tijd werkte ik ook als zelfstandige: ik was 5 jaar cafébaas in Brussel, ’s avonds, met de hulp van mijn ouders en andere verwanten.

Waaruit bestaat je werk nu en wat waardeer je het meest ?

Wat ik vooral leuk vind, is de afwisseling in mijn werk. Naast mijn onderhoudswerk installeer ik ook rekken in de kantoren, soms moet ik hun ‘voetjes’ verwijderen om ze optimaal te doen passen; ik probeer sloten te herstellen die het niet meer doen; ik regel de sluiting van de branddeuren; ik zet de vergaderzaal klaar voor de activiteiten van het Centrum; enz. Ik begeleid ook de gespecialiseerde onderhoudsfirma’s in het gebouw.

Ik doe erg graag herstellingen want ik weet heel wat af van ‘de bouw’ … Ik steek trouwens dikwijls links en rechts een handje toe, ook buiten het werk. Het was echt ideaal dat ik in het begin van mijn loopbaan als leerjongen bij een baas kon werken ! Ik heb ook een heel goed geheugen en dat helpt enorm. In al die jaren heb ik heel veel bijgeleerd, zelfs als ben je nooit volleerd, zeker niet op technisch vlak. 

Wat ik daarnaast erg fijn vind, zijn alle gelegenheden waar we met de collega’s kunnen samen zijn en leuke momenten delen, zoals bij voorbeeld tijdens de teambuildings.

Heb je nog grappige herinneringen of anecdotes voor ons ?

O, ja hoor ! En veel ! Ik herinner me bij voorbeeld toen we het vertrek van José Gotovitch gevierd hebben, de toenmalige directeur … Hij kwam bij het CegeSoma aan in een jeep uit de oorlog. Geweldig !

En die dag toen ik een muis moest weghalen die in de vuilnisbak van onze vroegere boekhoudster gevallen was … Dat muisje wipte alsmaar op om te ontsnappen … Ik weet niet wie van de twee het meest bang was !

En ook tijdens de lockdowns: toen was ik één van de weinigen die dagelijks naar het CegeSoma kwamen. En toen, als er niemand was, kon je al het gekraak in het gebouw horen … Ik moet zeggen dat dat niet altijd geruststellend was …

Tot slot Léo, volgend jaar ga je na 43 jaar met pensioen.  Wat zijn je plannen ?

Ik zou graag nog wat als pakjesbezorger willen werken want ik ken België heel goed. En verder, herstellingen, verven, plafonneren, dingen in verband met de bouw.

Dank je wel Léo ! We gaan jou en  je ‘MacGyver’-vindingrijkheid missen … Nog veel geluk !