Home » News » Nieuws op de website Belgium WWII

Nieuws op de website Belgium WWII

Victor de Laveleye, Radio Londres, s.d., coll. RTBF, Rechten voorbehoudenDroits réservés CegeSoma/Archives de l'Etat

In ballingschap

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vinden zo’n 15.000 Belgen hun toevlucht in Groot-Brittannië. Het zijn vooral burgers, grotendeels vrouwen en kinderen. Het is de grootste vluchtelingengemeenschap, al is ze lang niet zo groot als tijdens de Eerste Wereldoorlog en hun aantal ligt veel lager dan wat de Britten hadden gevreesd. Onder hen bevinden zich ook een aantal politici, parlementsleden of vakbondsmensen. De Belgische regering wordt pas vanaf 22 oktober 1940 opnieuw samengesteld in de Britse hoofdstad.

Verschillende nieuwe bijdragen evoceren dit ‘België in ballingschap’ op de website Belgium WWII. Al moeten we tot de herfst wachten voor we echt van een regering in Londen kunnen spreken, bevinden Marcel-Henri Jaspar, Albert de Vleeshauwer en Camille Gutt zich al sinds juni-juli 1940 in Londen. Na omzwervingen in Frankrijk blijven Spaak en Pierlot nog wekenlang weken geblokkeerd in Spanje. Eens op Britse bodem schaart de regering zich resoluut aan de kant van de geallieerden en bereidt ze de periode na de oorlog voor. Onder de explosieve problemen die aan bod komen:  de Koningkwestie, hoe de naoorlogse periode aanpakken en de repressie van de collaboratie. Maar voor veel Belgen betekent Londen ook de radio.  Vandaar uit lanceert de Belgische journalist Victor de Laveleye het beroemde V-teken dat door iedereen wordt overgenomen, ook door de bezetter en de Britse eerste minister Winston Churchill. De propagandamachine draait eveneens op oorlogsvoet …  Het is ook in Londen dat het toekomstige Belgisch leger weer wordt samengesteld, waaronder de befaamde brigade Piron.

Merkwaardige lotgevallen

Maar er valt ook ander nieuws te lezen op de website. Op de vooravond van zijn 71ste verjaardag, op 23 februari 1978, overlijdt Marcel Louette. De oorlog heeft het lot van deze Antwerpse onderwijzer van liberalen huize compleet omgegooid. Hij was één van de pioniers van het verzet en ligt aan de basis van één van de belangrijkste verzetsbewegingen in Vlaanderen: de Witte Brigade. Het CegeSoma bewaart trouwens belangrijke fondsen van deze verzetsbeweging. Een totaal ander politiek engagement dat je op de site kan vinden is dat van Leo Vindevogel. Hij was parlementslid en burgemeester van Ronse en is de enige volksvertegenwoordiger die wegens collaboratie werd terechtgesteld. Zijn proces wordt in bepaalde Vlaams-nationalistische middens als emblematisch beschouwd voor het falen van de repressie. Hoe zit het echt ? Kunnen we spreken van een “gerechtelijke moord” ?

Kortom: een website om te raadplegen. Schrijf je in op onze Facebookpagina om geregeld op de hoogte gebracht te worden van de actualiteit en nieuwigheden op onze site.

Chantal Kesteloot