Florence Matteazzi

Florence Matteazzi

Florence.Matteazzi@arch.be

Florence Matteazzi (°1973) is licentiaat in de hedendaagse geschiedenis van de Université catholique de Louvain (1996) en geaggregeerde van de Université de Liège (1997). Haar thesis ging over de houding van de geestelijkheid tegenover de Shoah in het bisdom Luik. Daarin heeft ze de hulpstructuren en -netwerken voor de ondergedoken Joodse kinderen en de vervolgde families bestudeerd.

Na een loopbaan in het onderwijs heeft ze 18 jaar voor het stadsarchief en het OCMW van La Louvière gewerkt. Ze is bestuurder van de Cercle royal d'Histoire et d'archéologie van het kanton Zinnik en sinds 2018 is ze vrijwillig conservator van het Musée du Vieux-Cimetière.

Sinds 1 juni 2022 is ze in dienst van het CegeSoma als wetenschappelijk medewerker voor het project POSTWAREX en het onderzoek naar de NMBS.

Bibliografie :

  • MATTEAZZI (Florence), « La fusion des communes. Entre survie économique et développement durable » in La Louvière ... aux urnes!, La Louvière, 2007
  • MATTEAZZI (Florence), « Souvenir des années les plus tristes de ma vie ». Aperçu du ravitaillement à Soignies durant la Grande Guerre, in Soignies et sa région dans la Grande Guerre, Soignies, 2014
  • MATTEAZZI (Florence), « Le Centre, une terre d'industries », in Boël, une usine dans la ville, La Louvière, 2018
  • MATTEAZZI (Florence), « Panorama de la vie du Cercle archéologique et du Musée du Vieux-Cimetière à Soignies », in Histoire de Soignies, 2022 (à paraître)