Welkom bij het CegeSoma (Rijksarchief)

Wie zijn we? Het CegeSoma, de vierde operationele directie van het Rijksarchief, is het Belgische expertisecentrum voor de geschiedenis van de conflicten van de twintigste eeuw. Wij doen fundamenteel historisch onderzoek, ontwikkelen projecten publieksgeschiedenis, bewaren documentatie en zijn betrokken bij het maatschappelijk debat. 

 

Snelle toegang tot

Focus

Monroe Gordon (linksachter) voor de Dollie Madison, februari 1944  (Privécollectie familie Katz)

Van San Francisco naar Anderlecht: in de voetsporen van een nonkel-vliegenier

Hoe ga je op zoek naar het oorlogsverleden van een familielid wanneer de feiten zich voordeden aan de andere kant van de oceaan? Ziehier het geval van Monroe Gordon, crewlid in de US Air Force en in 1944 gered door Belgische verzetslui, en van de twee broers Steve en Rick Katz, vastberaden om 78 jaar later met hulp van het CegeSoma het verhaal van hun oom te reconstrueren.

Agenda

Studiedag

Het verzet : nieuwe hulpmiddelen, nieuwe benaderingen

Het CegeSoma/Rijksarchief en het Rijksarchief in Luik hebben het genoegen u uit te nodigen op maandag 17 oktober in het Rijksarchief in Luik voor een studiedag over de vele hulpmiddelen die de laatste jaren ontwikkeld werden...Lees meer

17/10 2022
Illustratie. Wervingsaffiche voor ondergrondse arbeid omstreeks 1950 (Archief Mijnmuseum Beringen, Affiche “Hij schept rijkdom”, ontworpen door André Linglet)
Conferentie

De energiecrisis: een “déjà vu” gevoel

Lezing met debat; genodigde: Guy Coppieters (Rijksarchief) Debat gemodereerd door Dirk Luyten (CegeSoma/Rijksarchief)

De euforie van de bevrijding in september 1944 is slechts van korte duur. De...Lees meer

19/10 2022
Bioscoop Capitole in Gent, foto nr 5937, copyrights CegeSoma/Rijksarchief
Colloquium

Media en het culturele leven in bezet West-Europa (1940-1945)

Pers, radio, film, literatuur, theater, live amusement... In het door het Derde Rijk bezette Europa werden al deze terreinen strikt gecontroleerd door het nationaalsocialistische apparaat. Hun geschiedenis is dus nauw...Lees meer

07/11 202208/11 2022