Welkom bij het CegeSoma (Rijksarchief)

Wie zijn we? Het CegeSoma, de vierde operationele directie van het Rijksarchief, is het Belgische expertisecentrum voor de geschiedenis van de conflicten van de twintigste eeuw. Wij doen fundamenteel historisch onderzoek, ontwikkelen projecten publieksgeschiedenis, bewaren documentatie en zijn betrokken bij het maatschappelijk debat. 

 

Focus

Belgische vrijwilligers tijdens de Koreaanse oorlog: 1950-1953, foto nr 15202 (Collectie Louis Verdijck. In het vrijwilligersbataljon voor Korea), Rechten voorbehouden Cegesoma/Rijksarchief.

Gezocht: foto’s, brieven en andere archieven over België en de Koreaoorlog!

Afgelopen zomer was het zeventig jaar geleden dat de Koreaoorlog (1950-1953) uitliep op een wapenstilstand. Een echte vrede kwam er nooit. In de zomer van 2025 herdenken we de 75ste verjaardag van het begin van de oorlog.

Agenda

Conferentie

De Laatste 242: het militair gerecht en de executies in het kader van de bestraffing van de collaboratie na de Tweede Wereldoorlog.

Conferentie (in het Frans en in het Nederlands) met als gasten Élise Rezsöhazy, Dimitri Roden, Stanislas Horvat en Dirk Luyten

Na de Tweede Wereldoorlog werden in België 242 ter dood veroordeelde collaborateurs en...Lees meer

29/11 2023
Conferentie

Hoeders van de Staat. Burgemeesters in bezet en bevrijd België en Noord-Frankrijk (1914-1921)

Conferentie met, als gasten, Jan Naert, Sophie De Schaepdrijver en Luc Vandeweyer. Een gesprek onder leiding van Nico Wouters.

Op het moment dat België en Noord-Frankrijk een bijzonder harde bezetting kenden tijdens...Lees meer

13/12 2023
Conferentie

Scènes de Crimes. La photographie policière, témoin de l'enquête judiciaire. (Plaats delict. Forensische fotografie als getuige van het gerechtelijk onderzoek)

Conferentie (in het Frans) met als gasten Laurence Druez, Xavier Rousseaux en politiecommissaris Pierre Simon. Een gesprek onder leiding van Alain Colignon.

Op 1 april 2019 werd een belangrijk deel...Lees meer

20/12 2023