Welkom op de nieuwe website van het CegeSoma

Welkom op de nieuwe website van het CegeSoma

Wie zijn we? Het CegeSoma, de vierde operationele directie van het Rijksarchief, is het Belgische expertisecentrum voor de geschiedenis van de conflicten van de twintigste eeuw. Wij doen fundamenteel historisch onderzoek, ontwikkelen projecten publieksgeschiedenis, bewaren documentatie en zijn betrokken bij het maatschappelijk debat. Deze nieuwe thematische website werd gelanceerd in december 2019 : informatie over onze oudere activiteiten wordt nog permanent bijgevoegd.

 

Snelle toegang tot

Focus

Een bombardement heeft in april 1944 een ravage aangericht in Hasselt, foto nr 26962 © CegeSoma/Rijksarchief

Nieuwe onderzoeksprojecten

Dit voorjaar starten twee nieuwe onderzoeksprojecten bij het CegeSoma, een eerste over het militair gerecht en de uitvoering van de doodstraf in het kader van de repressie van de collaboratie na de Tweede Wereldoorlog en een tweede over het provinciebestuur van Limburg tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Agenda

Gurs, historia y memoria
Film projectie

Gurs, geschiedenis van en herdenking aan de ballingschap van Spaanse republikeinen (1939)

Het instituut Marcel Liebman en het CegeSoma/Rijksarchief nodigen u graag uit voor de eerste filmvertoning in Brussel van “Gurs, historia y memoria” van Verónica Sáenz Giménez (2018, 56 min, Spanje). Nadien volgt een debat met...Lees meer

20/02 2020