Welkom bij het CegeSoma (Rijksarchief)

Wie zijn we? Het CegeSoma, de vierde operationele directie van het Rijksarchief, is het Belgische expertisecentrum voor de geschiedenis van de conflicten van de twintigste eeuw. Wij doen fundamenteel historisch onderzoek, ontwikkelen projecten publieksgeschiedenis, bewaren documentatie en zijn betrokken bij het maatschappelijk debat. 

 

Focus

Belgische vrijwilligers tijdens de Koreaanse oorlog: 1950-1953, foto nr 15202 (Collectie Louis Verdijck. In het vrijwilligersbataljon voor Korea), Rechten voorbehouden Cegesoma/Rijksarchief.

Gezocht: foto’s, brieven en andere archieven over België en de Koreaoorlog!

Afgelopen zomer was het zeventig jaar geleden dat de Koreaoorlog (1950-1953) uitliep op een wapenstilstand. Een echte vrede kwam er nooit. In de zomer van 2025 herdenken we de 75ste verjaardag van het begin van de oorlog.

Agenda

Conferentie

Hoeders van de Staat. Burgemeesters in bezet en bevrijd België en Noord-Frankrijk (1914-1921)

Conferentie met, als gasten, Jan Naert, Sophie De Schaepdrijver en Luc Vandeweyer. Een gesprek onder leiding van Nico Wouters.

Op het moment dat België en Noord-Frankrijk een bijzonder harde bezetting kenden tijdens...Lees meer

13/12 2023
Conferentie

Scènes de Crimes. La photographie policière, témoin de l'enquête judiciaire. (Plaats delict. Forensische fotografie als getuige van het gerechtelijk onderzoek)

Conferentie (in het Frans) met als gasten Laurence Druez, Xavier Rousseaux en politiecommissaris Pierre Simon. Een gesprek onder leiding van Alain Colignon.

Op 1 april 2019 werd een belangrijk deel...Lees meer

20/12 2023
Tentoonstelling

Bezette ziekenhuizen. Brugmannziekenhuis, Frans Hospitaal-Koningin Elisabeth, Instituten Jules Bordet en Georges Eastman tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Dit jaar viert het Brugmannziekenhuis zijn honderdjarig bestaan. Het Frans Hospitaal-Koningin Elisabeth in Sint-Agatha-Berchem is bijna even oud, het werd in 1930 ingehuldigd. Idem voor het Instituut George Eastman en het...Lees meer

12/01 202411/02 2024