Archief van Jacques Delvaux De Fenffe

  • Toegankelijkheid en raadpleging: Het archief Jacques Delvaux De Fenffe kan worden ingekeken tijdens de openingsuren van de leeszaal. De inhoud is vrij raadpleegbaar. Reservatie.
  • Reproductie :  De inhoud van het archief mag vrij worden gereproduceerd in de leeszaal. Voor aanvraag van een reproductie door het CegeSoma-team vind je alle praktische informatie hier.
  • Toegangen : Inventarissen AA669, AA2203

Beschrijving van het bestand:

Archief van ambassadeur Jacques Delvaux de Fenffe : corr., nota's, telexen, teksten, knips., 1920-1961 (voornamelijk 1938-59) . - 100 fardes en vol. : getypt., handschriften., drukwerk.

Het archief Jacques Delvaux de Fenffe bestaat uit documenten over de binnen- en buitenlandse politiek van België tot in 1945 maar ook van de naoorlogse periode, evenals uit persoonlijke papieren van de politicus.

Jacques Delvaux de Fenffe (1894-1962) is in 1914-1918 oorlogsvrijwilliger. Daarna begint hij een politieke loopbaan waarin hij zeer snel opklimt. Vóór 1940 was hij onder andere op post in Parijs. Na de Tweede Wereldoorlog was hij achtereenvolgens ambassadeur in China en in Portugal. Aan het eind van de jaren 1950 sloot hij zijn carrière af als Directeur-generaal van het beleid bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.  

Voor meer informatie :

  • Jean-François Crombois, Camille Gutt et le gouvernement de Londres: aspects politiques, économiques et financiers de la participation belge à la Seconde Guerre mondiale, Université Libre de Bruxelles, 1998.
  • Fernand Vanlangenhove, La Belgique et ses garants, l’été 1940: contribution à l’histoire de la politique extérieure de la Belgique pendant la Seconde Guerre mondiale, Bruxelles, Palais des Académies, coll.« Académie royale de Belgique », 1972.