Foto © CegeSoma/Rijksarchief

75 jaar geleden - Auschwitz. Wat schreef de Belgische pers begin 1945?

Vandaag herdenken we de 75e verjaardag van de bevrijding van het kamp Auschwitz. Op 27 januari 1945 kwam een eerste Sovjetpatrouille ter plaatse. Er waren nog slechts 7.000 gedetineerden: de 60.000 anderen waren op 18 januari 1945 door de nazi’s gedwongen een verschrikkelijke dodentocht te ondernemen.
Wat we vandaag kennen als een symbool van het absolute kwaad – Auschwitz – kreeg destijds nauwelijks aandacht in de Belgische pers. Enkel het communistisch dagblad De Rode Vaan meldde op 29 januari dat de troepen van generaal Konlev Oswiecim (Auschwitz) hadden bevrijd, waar zich fabrieken voor synthetische producten bevonden, evenals het meest sinistere concentratiekamp ooit. Lezers van Le Soir en van de meeste andere – zowel Nederlands- als Franstalige – dagbladen moeten wachten tot medio februari 1945 om kennis te maken met een verslag van een Joegoslavische commissie die gewag maakt van de horror van Auschwitz. Midden maart maakt de Duitse auteur Thomas Mann melding over 1.759.000 Joodse slachtoffers van Auschwitz – een cijfer dat in werkelijkheid iets onder het miljoen ligt.
In de winter en de lente van 1945 was de Belgische pers overduidelijk nog niet op de hoogte van de omvang van de gruwel.

Chantal Kesteloot