Home » Project » Verzet in Vlaanderen (2022 - )

Verzet in Vlaanderen (2022 - )

Het Onafhankelijkheidsfront in Vlaanderen tijdens WO2. Een aanzet tot een kwalitatief onderzoek van de verzetsbeweging in 7 Vlaamse centrumsteden.

“In Franstalig België voerde men verzet, in Vlaanderen werd gecollaboreerd”: het is een torenhoog cliché over de Tweede Wereldoorlog dat vandaag nog altijd bestaat. De historische realiteit is heel wat genuanceerder. De laatste jaren is er terecht steeds meer aandacht voor het verzet dat ook in Vlaanderen actief was. Het CegeSoma houdt via diverse initiatieven dit onderzoek levend.

Onderzoekster An Rydant voert een onderzoek uit naar het Onafhankelijkheidsfront in middelgrote Vlaamse steden. Zij kijkt naar het ontstaan en de ontwikkeling, de samenwerking tussen verschillende maatschappelijke groepen en de manier van aanwerven, de vormen van verzet en de impact van de Duitse repressie. Eén van de centrale vragen draait rond de lokale specificiteit van het verzet, vanuit de vergelijking van deze middelgrote steden. Haar onderzoek zal leiden tot een wetenschappelijk artikel.

In april 2022 publiceerde het Belgisch Tijdschrift voor Nieuwste Geschiedenis een themanummer over het verzet onder redactie van Babette Weyns (UGent) en Michèle Corthals (UAntwerpen). Dit nummer bevat onder meer de eerste synthese van het verzet in Gent (Bruno De Wever en Caroline Steen) en een artikel van Marnix Beyen over het verzet in de Vlaams-Brabantse gemeente Wijgmaal.

Bruno de Wever (UGent) en Nico Wouters (CegeSoma) werken momenteel ook aan een grote synthese van het verzet in Vlaanderen die in 2024 moet afgerond worden. Het onderzoek van An Rydant en van De Wever/Wouters wordt deels mogelijk gemaakt via de steun van de gift van de vzw Witte Brigade/Fidelio.