Algoet

Het bestand Algoet

  • Toegang en raadpleging : Het archiefbestand Raphaël Algoet is toegankelijk op de computers in de leeszaal of via Pallas door de zoektermen “Collectie Algoet” in te geven in de rechthoek bovenaan in de zoekrobot en door de optie “Fototheek” te selecteren in de rechterkolom. U kan de gedigitaliseerde foto’s raadplegen door te klikken op de verschillende thematische dossiers.
  • Reproductie :  Reproductie van de inhoud van het bestand is verboden in de leeszaal. Voor een verzoek tot reproductie door het personeel van het CegeSoma, vindt u de praktische informatie hier.  

Beschrijving van het bestand :

Belgisch filmmaker en fotograaf Raphaël Algoet (1902-1989) begon zijn carrière in de jaren dertig. Gedurende 10 jaar maakte hij fotoreportages voor een katholieke missie in India. Hij keerde terug naar Europa in 1942 en werd lid van de Brigade Piron. Vergezeld door zijn vriend Paul Lévy (voormalig verzetsman en oorlogscorrespondent) bezochten ze aan het einde van de oorlog verschillende concentratiekampen (Buchenwald, DoraMittelbau, Dachau) waar ze een reeks foto’s namen die getuigen van de horror die zich daar afspeelde. Raphaël Algoet werkte vervolgens als docent aan het Higher Belgian Film Institute in Brussel.

Het bestand Algoet werd door het CegeSoma van de filmmaker zelf aangekocht in 1996. Het bestaat uit 41 rollen negatieven (1089 foto’s) en 8 dozen film (35.16 en 9mm). De negatieven tonen onder meer de bevrijding van Dachau en Buchenwald, het bezoek van een Belgische delegatie aan het verwoeste verblijf van Hitler in Berchtesgaden, de ondergrondse V-bommenfabriek in Dora, de repatriëring van Belgen uit Duitsland en de doortocht van de Brigade Piron in Brussel. Ze zijn digitaal te raadplegen via de catalogus Pallas.

Naast fotoarchieven bezit het Centrum ook door Raphaël Algoet geregisseerde films. I.v.m. hun langdurige conservering  werden deze gekopieerd op videocassettes die geraadpleegd kunnen worden in het CegeSoma (VID 291-292-293). Deze bevatten in totaal zeven en een half uur aan nieuwsbeelden over de bevrijding van Brussel, Antwerpen en Leuven, over het proces van Breendonk, de Achttiendaagse Veldtocht en het geallieerd offensief.

 

 

Voor meer informatie :

  • Taghon Peter, Belgique 44 : la libération, Bruxelles, Racine, 1993.
  • Vanwelkenhuyzen Jean, La libération de la Belgique : quelques aspects des opérations militaires, in: Revue belge d’histoire militaire. 1984, n°8, p. 725-758.
  • Wormser Olga, Le retour des déportés : quand les alliés ouvrirent les portes..., Bruxelles, Complexe, 1985.
  • Marie-Anne Matard-Bonucci et Edouard Lynch (dir.), La libération des camps et le retour des déportés : l'Histoire en souffrance, Bruxelles, Complexe, 1995.
  • Patrick Botman, Les survivants, Editions du Panama, 2005.
  • Films referentie : Films van het NCWOII en van Algoet (1), (2) et (3) : VID291, 292 et 293
  • Alain Colignon, Bevrijding, op BelgiumWWII
  • Patrick Nefors, Concentratiekampen, op BelgiumWWII