Alle rechten voorbehouden

Papieren Louis Van Brussel

 • Toegankelijkheid  en raadpleging: Het archiefbestand Louis Van Brussel kan worden geraadpleegd tijdens de openingsuren van de leeszaal. De inhoud is vrij raadpleegbaar. Reservatie.
 • Reproductie :  Het archief kan vrij worden geraadpleegd in onze  leeszaal. Voor vragen voor reproductie door het CegeSoma-team vindt u alle praktische informatie hier.
 • Toegang: Inventaris AAMIC54

Beschrijving van het archiefbestand :

Oorlogsarchief Louis Van Brussel, nationaal adjunct-commandant van de gewapende partizanen

Het archief van Louis Van Brussel (1918-2001) maakt deel uit van een bijzonder uitgebreid bestand over het Belgisch partizanenleger en de dienst D. Het is uitermate belangrijk omdat het gaat over de rechtstreekse én clandestiene activiteiten van de dienst. Het is bovendien uiterst zeldzaam dergelijke documenten aan te treffen, gezien de aard van de verzetsnetwerken en de gevaren waaraan ze blootstonden tijdens de bezetting. Het archief Van Brussel verstrekt bijzonder interessante inlichtingen over de dagdagelijkse werkelijkheid van dergelijke bewegingen.

De papieren van Van Brussel werden geordend op basis van de functie van de weerstander en de dienst waarin hij werkzaam was. Louis Van Brussel, geboren in 1918, groeide op in Leuvense socialistische middens en maakte deel uit van een aantal Vlaamse socialistische organisaties.  Na de Achttiendaagse Veldtocht ontkwam hij aan gevangenschap en richtte hij met een aantal socialistische vrienden het Revolutionair Anti-Fascistisch Front (RAFF) op. Hij begint dan de spoorwegen te saboteren. Hij treedt toe tot gewapende communistische groeperingen van Leuven en na de aanhouding van Seymens en Nijsen, die aan de wieg stonden van die groepen, neemt hij het commando over van de Leuvens afdeling. Hij klimt geleidelijk op in graad en wordt van 6 november 1943 tot juni 1944 verantwoordelijk voor de leiding in heel Vlaanderen. In het Coördinatiecomité wordt hij vervolgens bevorderd tot stafchef.   

Voor meer informatie :

 • Bodart, Pierre. Avec l’Armée belge des partisans. Bruxelles: Éditions du monde entier, 1948.
 • Gotovitch, José. Du rouge au tricolore : Les communistes belges de 1939 à 1944 : Un aspect de l'histoire de la Résistance en Belgique. Bruxelles: CARCOB, 2018.
 • Gotovitch, José. Archives des partisans armés : Louis Van Brussel. Bundesarchiv. Fondation Jacquemotte, Bruxelles : Centre de Recherches et d'Etudes Historiques de la Seconde Guerre Mondiale, 1974 (Inventaires, 4).
 • Maerten, Fabrice. "Le Front de l’indépendance ou la Résistance comme instrument du Parti communiste dans le Hainaut en 1940-1944. Entre réalité belge et rêve soviétique". In Annales du Cercle d’histoire et d’archéologie de Saint-Ghislain et de la région, t.11. 2008, p. 437-518.
 • Maerten, Fabrice. (De) Gewapende partizanen, BelgiumWWII.
 • Van Brussel, Louis. Partizanen in Vlaanderen ; met actieverslag van Korps 034, Leuven: Masereelfonds, 1971.
 • Verhoeyen, Étienne. "Quatrième partie : la résistance". In La Belgique occupée. De l’an 40 à la Libération. Bruxelles : De Boeck-Wesmael, 1994, p. 331-511.
 • Maerten, Fabrice. Papy était-il un héros ? Sur les traces des hommes et des femmes dans la résistance pendant la Seconde Guerre mondiale. Bruxelles : Racine, 2020.