Uitzendingen Jours de guerre RTBF

Beschrijving van het bestand  :

Collectie 'Jours de Guerre' RTBF Mons-radio: interviews van tijdsgetuigen en specialisten, geschreven getuigenissen, correspondentie, uitgetikte uitzendingen en uitzendingen op cassetten

In 1988 zag bij de teams van de RTBF, aangestuurd door Jacques Cogniaux, toen de specialist Geschiedenis bij de omroep, een project het licht om de 50e verjaardag van de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Het project werd geconcretiseerd in de vorm van radio – en televisie-uitzendingen en kreeg als titel Jours de Guerre. Presentator Jean-Jacques Jesper vertelde elke maand meer dan vijf jaar lang (1989-1995) het verhaal van de 2.194 oorlogsdagen.  Op basis van een combinatie van interviews met getuigen (meer dan 700 personen), filmarchief en reconstructies of evocaties, behandelde het programma een brede waaier aan onderwerpen zoals militaire gebeurtenissen, het verzet, de collaboratie, de deportatie, de bezetting, de bombardementen, het dagelijks leven, de politieke, diplomatieke, sociale en economische aspecten van het conflict. Deze reeks heeft zonder twijfel haar stempel gedrukt op het Belgische audiovisuele landschap en speelde een pioniersrol bij het maken van historische programma’s op de Franstalige openbare omroep. Het was het eerste grootschalige project van historische vulgarisatie over dit onderwerp. De reeks liet ook toe de historiografie over de Tweede Wereldoorlog in België verder te ontwikkelen, aangezien een grote onderzoeksinspanning werd geleverd het project te realiseren. Verschillende historici van het CegeSoma waren er overigens bij betrokken.

Elke aflevering is slechts eenmaal vertoond op televisie en is nooit heruitgezonden op de RTBF, noch op een ander kanaal.  Het materiaal dat gebruikt werd voor de afleveringen en waarvan een deel nooit is uitgezonden, werd overgemaakt aan het CegeSoma. Bepaalde documenten konden zo worden hergebruikt  voor andere media, zoals voor de documentaire ’Modus Operandi’, van Huges Lanneau (http://www.film-modusoperandi.be). Bepaalde passages van het uitzendingen, voornamelijk de interviews met de getuigen, zijn beschikbaar op de website https://www.belgiumwwii.be.