Anthony Eden, secrétaire du Foreign Office de 1940 à 1945, en conversation avec Paul-Henri Spaak et Norman Davis lors de la Conférence des IX puissances à Bruxelles le 3 novembre 1937 (à gauche sur la photo), photo n°40699, Actualit, Copyrights CegeSoma/Archives de l'Etat.

Archief Foreign Office

  • Toegankelijkheid en raadpleging: Het archief “Foreign Office” kan worden ingekeken tijdens de openingsuren van de leeszaal. De inhoud is vrij raadpleegbaar. Reservatie.
  • Reproductie :  De inhoud van het archief mag vrij worden gereproduceerd in de leeszaal. Voor aanvraag van een reproductie door het CegeSoma-team vind je alle praktische informatie hier.
  • Toegangen : Inventaris AA1231

 

Beschrijving van het bestand:

Belgium and the Foreign Office 1940-1945

Reeds sinds Leopold I speelt België een relatief belangrijke rol in de Engelse politiek, en vooral tijdens de periode 1940-1945. Verschillende Engelse overheden hebben dan ook een aanzienlijke hoeveelheid documenten geproduceerd over België. Dit is onder meer het geval voor het  Foreign Office (FO), het War Office (WO) en het War Cabinet. Het archief van het Foreign Office bestaat uit fotokopieën en microfilms van het Public Record Office (één van de drie Britse instellingen die samen het Nationaal Archief van Groot-Brittannië vormen). De documenten geven een overzicht van de positie die de Engelse overheden innamen ten aanzien van de gebeurtenissen die plaatsvonden voor, tijdens en na de Achttiendaagse Veldtocht (mei 1940). Het archief bevat ook documentatie van het  Foreign Office en documenten van de Political Warfare Executive (PWE) die instond voor propaganda. Voor de geschiedschrijving van België tijdens  de Tweede Wereldoorlog is het essentieel ook archief te gebruiken dat zich in het buitenland bevindt.

Voor meer informatie:

  • Emmanuel Debruyne, La guerre secrète des espions belges, Bruxelles : Ed. Racine, 2008.
  • Étienne Verhoeyen, La Belgique occupée. De l’an 40 à la Libération, Bruxelles : De Boeck-Université, 1994.