Au centre F. Kerkhofs. Stichter. W. Ugeux, Kerkhofs, A. Hachez. Les 3 premiers chefs du Service-Zéro. (Fonds Lejeune Map 171) - droits réservés

Archief van afdeling 0.K.90. (Luik) van Inlichtingendienst Zero

  • Toegankelijkheid  en raadpleging: Het archiefbestand O.K. 90 kan worden geraadpleegd tijdens de openingsuren van de leeszaal. De inhoud is vrij raadpleegbaar. Reservatie.
  • Reproductie :  Het archief kan vrij worden geraadpleegd in onze  leeszaal. Voor vragen voor reproductie door het CegeSoma-team vindt u alle praktische informatie hier.
  • Toegang: Inventaris AA1678

Beschrijving van het archief :

Archief van afdeling 0.K.90. (Luik) van Inlichtingendienst Zero

Dit archief is afkomstig van René Duchamps, een agent van inlichtingendienst Zero, en vormt een aanvulling op het bestand AA1137. In dit archief vindt men bijvoorbeeld dossiers die werden geopend op naam van personen die vaak voorkomen in die inventaris.  Behalve enkele zeldzame documenten die dateren van vóór de bevrijding in september 1944 behandelt al het archief de periode erna en gaat het bijna uitsluitend over de opheffing van het netwerk. Na de bevrijding werden een aantal van de voornaamste leden van het netwerk immers overgenomen door de Veiligheid van de Staat om militaire of politieke inlichtingen op te sporen en het netwerk op te heffen (d.w.z. oud-agenten te erkennen en een aantal van hen materiële hulp verstrekken). René Duchamps was een van de personen die werden aangeworven.

Voor meer informatie :

  • Balace, Francis. "Aspects de la résistance en province de Liège". In  La mémoire. Liège : Province de Liège, 1994, p. 75-101.
  • Masson, Henri. Service de renseignement et d'action dans la région liégeoise : Réseau Zéro, Service D et Groupe G. Bruxelles : CREHSGM, 1996 (inventaire).
  • Dujardin, Jean. " Le Service « D » et l’aide aux illégaux". In Cahiers d’Histoire de la Seconde Guerre mondiale, n°3,octobre 1974, p. 9-47.
  • Van Crombrugge, Yaëlle. Les espions Zéro dans l’ombre du pouvoir 1940-1944. Bruxelles : Racine, 2013.
  • Debruyne, Emmanuel. La guerre secrète des espions belges 1940-1944. Bruxelles : Racine, 2008.