Pierlot - Matange - Nothomb

Archief van Pierre Nothomb

  • Toegankelijkheid  en raadpleging: Het archiefbestand Pierre Nothomb kan worden geraadpleegd tijdens de openingsuren van de leeszaal. De inhoud is vrij raadpleegbaar. Reservatie.
  • Reproductie :  Het archief kan vrij worden geraadpleegd in onze  leeszaal. Voor vragen voor reproductie door het CegeSoma-team vindt u alle praktische informatie hier.
  • Toegang: Inventaris AA2196

Beschrijving van het archief:

Inventaris van het archief van Pierre Nothomb

Auteur Pierre Nothomb werd geboren te Doornik op 28 maart 1887. Hij schreef talrijke gedichten en essays, biografische romans, (L’Arc-en-ciel, Porte du ciel, L’Été d’octobre) en historische studies (Petite histoire de Belgique, La Révolution de 1831, Le Roi Albert, Étapes du nationalisme belge, Risquons tout et Les Dragons de Latour). In 1932 kreeg hij de Prix quinquennal en in 1936 de prijs Carton de Wiart.

Pierre Nothomb was ook een van de boegbeelden van de politieke groeperingen die  onmiddellijk na de oorlog ontstonden. Hij was de bezieler van de beweging voor een Groot-België, die in 1919 het Comité de Politique Nationale (C.P.N.) werd. Na het mislukken van deze beweging stichtte hij in 1924 samen met zijn vrienden de Action Nationale, die verscheidene nationalistische groepen van het land moest verenigen. Een jaar later leunde de organisatie aan bij de Jeunesses nationales, waarvan Pierre Nothomb in 1932 het hoofd werd. In juni 1936 werd hij senator voor Luxemburg, een functie die hij uitoefende tot zijn dood. Pierre Nothomb is de vader van Charles-Ferdinand en Paul Nothomb, en de overgrootvader van schrijfster Amélie Nothomb. Hij overleed op 29 december 1966 in Habay-la-Neuve.

Het archief bestaat uit stukken over de Ligue de l’Indépendance Nationale pour la conservation de la neutralité de la Belgique en 1939-1940 en de Union des Neutres. Het bevat voornamelijk briefwisseling en exemplaren van teksten voor die organisaties, naast persoonlijke stukken en documentatie van de auteur.  

Voor meer informatie :

  • Kiesel, Frédéric. Pierre Nothomb. Bruxelles : De Méyère, 1965.
  • Baland, Lionel. Pierre Nothomb. Pardès, 2019.
  • Balace, F., Defoort E. et Desneux P.H.[et alii]. Pierre Nothomb et le nationalisme belge de 1914 à 1930. Arlon : Edit. de l'Académie Luxembourgeoise, 1980.
  • Colignon, Alain. Nothomb Pierre op BelgiumWWII.