De fotocollectie André Cauvin

De fotocollectie André Cauvin

  • Toegang en raadpleging : Het archiefbestand André Cauvin is toegankelijk via Pallas door de trefwoorden “ archieven Cauvin” in te geven in de zoekbalk en de optie “Fototheek” te selecteren in de rechterkolom. U kan de gedigitaliseerde foto’s raadplegen door te klikken op de verschillende dossiers en thematische subdossiers en door vervolgens te klikken op het icoontje “Document(en) bekijken”.
  • Reproductie : De rechten op het fotoarchief van André Cauvin komen toe aan zijn rechthebbenden.
  • Onderzoekinstrumenten : 1) Inventaris van het bestand 2) Inventaris van de foto collectie

Beschrijving van het bestand :

Het CegeSoma heeft in 2005 het bestand André Cauvin verworven. Dit bevat belangrijke archiefstukken en vele negatieven (7.000) en foto’s (bijna 10.000), getuigen van de vele bezigheden van de Belgische cineast in de loop van  zijn leven (1907-2004).

André Cauvin werd geboren in Elsene op 12 februari 1907. Tijdens de Duitse inval in 1914 vluchtte zijn familie naar Engeland, waar hij enkele jaren in een internaat in Uppingham verbleef. Na zijn terugkeer naar België in 1924 studeerde hij rechten aan de ULB en ook kunstgeschiedenis en schreef ook filmrecensies voor studentenkranten en de lokale pers.

De eerste twee films van Cauvin zijn Memling, peintre de la Vierge (1938) en L’Agneau Mystique (1939). Deze twee korte films over kunst werden voorgesteld op de Wereldtentoonstelling van 1939 in New York en L’Agneau Mystique won een prijs op het filmfestival van Venetië. De faam die zijn films hem bezorgden, zorgden er voor dat het Ministerie van Koloniën hem aanstelde om Congo, terre d’eaux vives (1939) te maken voor de Internationale Watertentoonstelling van Luik.

In 1940 sloot Cauvin zich aan bij het verzet maar moest na verklikkingen vluchten naar Londen. Paul‑Henri Spaak, Belgisch Minister voor Buitenlandse Zaken, vroeg hem een film te maken over de oorlogsinspanningen in de kolonie: Congo (1942). Bij zijn terugkeer in België werd hij door Metro‑Goldwyn‑Mayer ingehuurd voor het maken van reportages.

In Congo regisseerde Cauvin L’Équateur aux cents visages (1948), Bongolo (1951), en Monganga (1957), maar zijn bekendste film is Bwana Kitoko, over de reis van Koning Boudewijn naar de kolonies in 1955. Voor de Wereldtentoonstelling van Brussel in 1958 regisseerde hij Le chant du voyageur solitaire, zijn laatste kortfilm gewijd aan Congo, en eindigde zijn filmcarrière na de onafhankelijkheid van het land. Hij overleed op 2 april 2004.

André Cauvin liet een grote archiefbestand na met betrekking tot zijn werk in Congo, zijn reizen (Indonesië, Thailand, Libanon, Pakistan, India, China, Japan, Palestina, Egypte, Oostenrijk), zijn acties als verzetsman, zijn werk als advocaat, zijn ontmoetingen (correspondentie met Paul‑Henri Spaak, minister Antoine Delfosse, Georges Theunis, graaf vander Straeten). Men vindt er ook intieme dagboeken, verschillende aantekeningen, persberichten en verscheidene negatieven en foto’s.

De fotoarchieven van André Cauvin zijn volledig gedigitaliseerd door het CegeSoma en zijn online toegankelijk via de Pallas beeldbank. De originele stukken werden teruggegeven aan zijn familie.

Voor meer informatie :

  • "André Cauvin", in Dictionnaire biographique des Belges d'outre-mer, Bruxelles, Académie royale des sciences d'outre-mer, 2013.
  • "Cauvin, André", in Nouvelle biographie nationale, t. 10, Bruxelles, 2010, p. 78-80.
  • F. Gillet, "André Cauvin, gros plan sur deux décennies de carrière cinématographique en Afrique centrale", in Patricia Van Schuylenbergh & Mathieu Zana Aziza Etambala (dir.), Le patrimoine filmé d'Afrique centrale-2. Congo, Rwanda, Burundi, 1912-1960, Tervuren, Musée royal d'Afrique centrale, 2010.
  • F. Gillet, "André Cauvin, histoire d'une passion ambiguë pour l'Afrique", in Congo belge filmé par Gérard De Boe, André Cauvin & Ernest Genval, livret-DVD édité par la Cinémathèque royale en collaboration avec le MRAC, le CEGES et la VRT, Bruxelles, 2010, p. 58-67.
  • F. Gillet, La Mission Cauvin ou la propagande coloniale du gouvernement belge aux Etats-Unis pendant la Seconde Guerre mondiale, dans Les cahiers d’histoire du Temps présent, n° 15-16, 2005, p. 357-383
  • R. Michelems, André Cauvin, dans J. Aubenas (dir.), Dictionnaire du documentaire, Bruxelles, 1999.