Home » Event » Bezette ziekenhuizen. Brugmannziekenhuis, Frans Hospitaal-Koningin Elisabeth, Instituten Jules Bordet en Georges Eastman tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Bezette ziekenhuizen. Brugmannziekenhuis, Frans Hospitaal-Koningin Elisabeth, Instituten Jules Bordet en Georges Eastman tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Tentoonstelling.

Dit jaar viert het Brugmann Ziekenhuis zijn honderdste verjaardag. Geen groot leeftijdsverschil met het Frans Hospitaal-Koningin Elisabeth in Sint Agatha Berchem, in 1930 ingehuldigd, noch met het George Eastman Instituut in 1935 en de jongere instelling, het Jules Bordet Instituut in 1939. Maar in hun geschiedenis ontbreekt dezelfde periode: wat tijdens de Tweede Wereldoorlog?
Ze werden alle vier door de Duitse bezetter opgeëist. De Wehrmacht nam het Brugmann Ziekenhuis en het George Eastman Instituut in gebruik, de Luftwaffe verkoos het Frans Hospitaal-Koningin Elisabeth. De gezondheidsdienst van de Wehrmacht en de Duitse directie van het Jules Bordet Instituut wilden het omvormen tot een militaire instelling gespecialiseerd in oorlogschirurgie.
De tentoonstelling belicht de ontruiming van de ziekenhuizen en hoe de Commissie van Openbare Onderstand van Brussel patiënten en personeel elders onderbracht en probeerde te beschermen, evenals vormen van weerstand en verzet tegen de nationaal socialistische dwangmaatregelen. Naast verzorging en feestjes organiseren, schrokken de Duitse artsen en verpleegsters van het Duitse Rode Kruis niet terug voor experimenten op burgerpatiënten en voor het verdoezelen van sporen van folteringen door hun collega’s in andere nazi-diensten. Op de moeilijke verhoudingen in die ziekenhuizen met de Duitse bezetter wordt nader ingegaan in een latere publicatie, waarvoor nu al kan worden ingetekend.

Deze tentoonstelling werd gerealiseerd door Gerlinda Swillen, doctor in de geschiedenis en geassocieerd onderzoeker van het CegeSoma/Algemeen Rijksarchief, met materiële hulp van de volgende lokale heemkundige kringen: De Geschied- en Heemkundige Kring 'Sint-Achtenberg'; le Cercle d’Histoire, d’Archéologie et de Folklore du Comté de Jette et de la Région (asbl) - De Geschied- en Heemkundige Kring van het Graafschap Jette en Omgeving (vzw) en De Laca - Geschied- en Heemkundige Kring Laken. Ze kreeg de steun van het OCMW van Brussel, CegeSoma/Algemeen Rijksarchief en de Franstalige Gemeenschapscommissie (Commission communautaire française - COCOF).