Home » Event » De afrekening. Geweld tegen collaborateurs in Antwerpen, 1918 en 1944-1945.

De afrekening. Geweld tegen collaborateurs in Antwerpen, 1918 en 1944-1945.

Ontmoeting Publieksgeschiedenis van het CegeSoma (2024-2)

Conferentie  met als gast Antoon Vrints.

Een gesprek onder leiding van Bruno De Wever.

De schaar, slagen, scheldwoorden en spuug, beelden die onlosmakelijk verbonden zijn met de bevrijdingsdagen van 1918 en 1944-1945. De vrienden van de vijand moesten spitsroeden lopen. Losgeslagen, hysterische menigten zouden zich te buiten zijn gegaan aan willekeurig geweld. De chaos zou ook een gedroomde kans geweest zijn om persoonlijke rekeningen te vereffenen. De volkswoede wordt meer dan eens voorgesteld als het tegendeel van justitie.
In ‘De afrekening’ zet Antoon Vrints die moralistische bril af. Hij bekijkt het geweld met heel andere ogen, namelijk met die van de plegers ervan, hoe ongemakkelijk dat ook mag aanvoelen. Vanuit het perspectief van de straat ontrafelt hij de logica van het geweld na de Wapenstilstand en de Bevrijding in Antwerpen. Welke boodschap wensten de geweldplegers uit te drukken en wat hoopten ze ermee te bereiken? Welke groepen viseerden ze en waarom? Welke gedragsvormen zetten het meeste kwaad bloed en welke voorgeschiedenis ging eraan vooraf? Met andere woorden: welke uitstaande rekening werd er precies vereffend?
Zo veel als er beweerd wordt over de naoorlogse volksrepressie, zo weinig is er over geweten ... Antoon Vrints maakt voor het eerst een nuchtere analyse op basis van eigentijdse bronnen, waaronder de politiearchieven van Antwerpen. Veel mythes sneuvelen.

Om dit delicaat en controversieel onderwerp te bespreken nodigen het CegeSoma en zijn vzw ‘De Vrienden van het CegeSoma’ u woensdag 15 mei eerstkomend uit op een conferentie met Antoon Vrints, in het kader van hun Ontmoetingen Publieksgeschiedenis’. De auteur zal worden geïnterviewd door Bruno De Wever.
Iedereen is van harte welkom!


Antoon Vrints is hoofddocent geschiedenis aan de UGent. Hij is gespecialiseerd in de sociale geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog en in conflictregulering in langetermijnperspectief. Eerder publiceerde hij o.m. 'Bezette stad: Vlaams-nationalistische collaboratie in Antwerpen tijdens de Eerste Wereldoorlog' (2002), 'Het theater van de straat: Publiek geweld in Antwerpen tijdens de eerste helft van de twintigste eeuw' (2011), met Maarten Van Ginderachter en Koen Aerts 'Het land dat nooit was. Een tegenfeitelijke geschiedenis van België' (2014) en met Martin Schoups 'De overlevenden: De Belgische oud-strijders tijdens het interbellum' (2018).


 


Bruno De Wever is professor emeritus van de Universiteit Gent. Hij is als historicus gespecialiseerd in de geschiedenis van de Vlaamse Beweging, de collaboratie tijdens de Tweede Wereldoorlog en publieksgeschiedenis. Hij schreef talloze artikels en boeken waaronder, 'Greep naar de macht. Vlaams-nationalisme en Nieuwe Orde. Het VNV 1933-1945' (1994).
Hij is tevens vice-voorzitter van het wetenschappelijk comité van het CegeSoma.