Home » Event » 'Een Verzwegen Leven'

'Een Verzwegen Leven'

Ontmoeting Publieksgeschiedenis van het CegeSoma (2023-3)

Een gesprek onder leiding van Guy Vanthemsche,

met als gast Kristof Bohez

Een Verzwegen Leven’ is het resultaat van drie jaar opzoekingen en speurwerk naar een (familie)geschiedenis die al te lang verborgen bleef. Eva Kamanda is de achterkleindochter van François Kamanda. Deze kwam in 1930 in België aan, meer bepaald in Antwerpen, aan boord van het schip ‘Léopoldville’. Dan raken we zes jaar lang zijn spoor bijster. In 1936 poseert hij als model voor een schilderij van Henri Logelain, een werk dat vandaag bewaard wordt in het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika. Daarna vinden we hem terug in de Vijverstraat in Etterbeek waar hij zich als kapper gevestigd heeft. In 1942 trouwt hij met Lucienne Berger. Hij is zwart, zij is wit. België is bezet.

In 1940 verblijven er maximum 200 Congolezen in België. De meesten van hen hebben zich verenigd in de ‘Union Congolaise’, die in 1919 werd opgericht om de belangen van de Congolezen in België te verdedigen. De meeste leden wonen in Brussel. Sommigen sluiten zich aan bij het verzet, een verhaal dat vandaag nog slecht gekend is. Wat hebben zij gedaan, die dan slechts ‘Congolese onderdanen’ waren? Wat met François Kamanda? Hoe keek België naar hen na de Tweede Wereldoorlog? Dit boek dat met veel medemenselijkheid geschreven is, behandelt al die vragen en een nog weinig bekend onderwerp van de ‘Congolese geschiedenis van België’.

Het CegeSoma heeft het genoegen voor zijn derde ontmoeting Publieksgeschiedenis van dit jaar op woensdag 22 maart Kristof Bohez uit te nodigen, samen met Eva Kamanda auteur van het boek ‘Een Verzwegen Leven’, dat verschenen is bij de uitgeverij Vrijdag. Hij zal geïnterviewd worden door Guy Vanthemsche.

 

Kristof Bohez is schrijvend journalist sinds 2005. Hij is afgestudeerd aan de Arteveldehogeschool in Gent en is gespecialiseerd in human interest-reportages. Hij schrijft vooral voor Het Nieuwsblad en De Gazet van Antwerpen.

 

 

Guy Vanthemsche is emeritus hoogleraar hedendaagse geschiedenis van de VUB. Hij is auteur van een tiental boeken en talloze artikels over de Belgische hedendaagse geschiedenis, waaronder een werk dat de relaties tussen België en Congo tijdens de koloniale periode bestudeerde: ‘Congo: de impact van de kolonie op België.