Home » Event » Kolonisatie/Dekolonisering : vele en meervoudige herinneringen. Het geval “Bergen”.

Kolonisatie/Dekolonisering : vele en meervoudige herinneringen. Het geval “Bergen”.

Internationaal colloquium, Bergen 6 en 7 mei 2021

Buste de Paul Panda Farnana, Collection Ville de Mons, MBA 556

Dekoloniale herinnering en de dekolonisering staan vandaag centraal in het publieke debat. Er gaat geen week voorbij of het onderwerp komt aan bod in de pers, zowel inzake claims in verband met koloniale monumenten op het grondgebied als wat betreft vragen over het beleid van de Belgische regering tijdens de koloniale periode, om nog maar te zwijgen over de periode van Kongo-Vrijstaat en de rol van Leopold II.

Het gaat ook over vragen rond meervoudige identiteit. Hoe zit het daarmee op lokaal vak? Hoe reageren inwoners van Waalse steden en gemeenten – oud-kolonialen, mensen van Afrikaanse origine, metissen  - op deze problematiek? Het zijn enkele van de vragen die op 6 en 7 mei aan bod zullen komen tijdens het colloquium in Bergen.

Het colloquium is een initiatief van de  Pôle Muséal van de Stad Bergen en meer bepaald van het Mons Memorial Museum, in samenwerking met de Universiteit van Bergen, de Université Saint-Louis van Brussel, het CegeSoma en het Rijksarchief, die samen willen nadenken over het koloniale vraagstuk in België en meer specifiek in Bergen. Het colloquium is een eerste etappe in de voorbereiding van een tentoonstelling die vanaf mei 2022 zal plaatsvinden in het Mons Memorial Museum.   

Het colloquium bestaat uit vijf “assen”:

As 1 : Geschiedenis en koloniale herinnering

As 2. Herinnering & Geschiedenis. Laat het archief vandaag spreken. Over welk herstel gaat het?  

As 3. Archieven en getuigenissen over het koloniale verleden

As 4. De gedekoloniseerde stad

As 5. Tradities en koloniale herinneringen in Hengouwen; archieven vandaag.

 

Buste van Paul Panda Farnana, Collectie Stad Bergen, MBA 556